Boekenplank:
Kies
  • Home
  • B
  • Sacha Bronwasser

Boeken van Sacha Bronwasser

Sacha Bronwasser is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator, in wisselende volgorde. Ze debuteerde als romanschrijver in oktober 2019 met het veelgeprezen Niets is gelogen.

Meer over Sacha Bronwasser

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Nederland

Website: Sacha Bronwasser


Overzicht

  • De lotgevallen
  • Luister
  • Niets is gelogen

Non-Fictie

  • Zo werken wij
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe lotgevallen

In De lotgevallen zien we hoe de lotsbestemming van de verschillende hoofdpersonen een onverwachte wending krijgt. Telkens is een kunstwerk de aanleiding voor een nieuw verhaal...

Een man neemt een raadselachtig voorwerp in zijn hand en dat geeft hem eindelijk de moed zijn liefde te verklaren. Een vrouw is ervan overtuigd dat een zeshonderd jaar oud portret haar gevoelens beantwoordt. Na een bezoek aan de geriater krijgt een patiënt nieuwe gedachten over zijn favoriete beeldhouwwerk.

Er is slechts één overeenkomst tussen de verhalen; ze spelen zich af op verschillende plaatsen, onder zeer uiteenlopende omstandigheden en strekken zich uit van het heden tot in de verre toekomst. Maar één ding is zeker: altijd speelt een kunstwerk een rol.

In beeldende en glasheldere taal brengt Sacha Bronwasser personen, gebeurtenissen en kunstwerken tot leven.

Schrijver: Sacha Bronwasser
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789026365959
Ebook: 9789026365966
Uitgever: Ambo | Anthos
Luister

Het nieuws reisde snel, zoals dat soort nieuws doet. Ik wist dat het ook over jou ging zodra het eerste bericht uit Parijs kwam. Bijna zes jaar geleden nu, op een vrijdag de dertiende. Een datum als een slechte grap. Online meldden allerlei mensen zich 'veilig'. Vrienden, een nichtje, een ver familielid. Oud-studiegenoten, mijn eigen oud-leerlingen. Exposanten van de fotobeurs, je vakgenoten. Anderen, vage kenissen: het verbaasde me hoeveel bekenden aan de rand van het wereldtoneel rondhingen. Jij was daar ook, Flo, en op jouw profiel bleef het stil. Akelig stil, zegt men dan.

Luister neemt de lezer mee naar het Parijs van de jaren tachtig en nu, in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld.

Schrijver: Sacha Bronwasser
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789026352065
Ebook: 9789026352072
Uitgever: Ambo | Anthos
Niets is gelogen

De Nederlandse kunstjournalist Gala Versluis opent een tentoonstelling in Kortrijk en maakt kennis met de flamboyante arts en mecenas Pé Derkinderen. Een samengeraapt gezelschap gaat met hem op pad voor een ontspannen nazit, maar de avond verloopt heel anders dan gedacht. Door een intense gebeurtenis staat iedereen op scherp. Achteraf blijkt echter dat elke aanwezige het moment anders heeft beleefd; de herinnering is een onbetrouwbare, grillige bondgenoot. Het maakt een precieze reconstructie onmogelijk.

De kunstenaar, de bankier, de gynaecoloog, de galeriehouder, de journalist en de adviseur ervaren ieder de gevolgen van wat zich op deze avond heeft afgespeeld. Hun verhouding tot elkaar, hun ideeën over leven en dood en de rol van kunst kunnen niet hetzelfde blijven.

Schrijver: Sacha Bronwasser
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026346156
Ebook: 9789026346163
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieZo werken wij

10 ontmoetingen met bijzondere Nederlandse kunstenaars...

Voor Zo werken wij stapt kunsthistoricus Sacha Bronwasser uit haar gewone, beschouwende rol van kunstcriticus voor de Volkskrant en maakt de praktijk van de kunstenaar van dichtbij mee. Langere tijd volgde zij tien van de meest toonaangevende hedendaagse Nederlandse kunstenaars bij hun activiteiten. Ze bezocht ateliers, werkplaatsen, musea, oefenruimtes, galeries, studio's en ging zelfs het bos in. In tien uitgebreide portretten laat ze zien hoe deze kunstenaars werken en hoe een kunstwerk tot stand komt. In haar vlotte en heldere schrijfstijl heft Bronwasser de mist rond hedendaagse kunst op. Ze toont dat de weg naar een kunstwerk geplaveid is met twijfels, meevallers, obstakels, geworstel met verf of onwillige aannemers, lumineuze of slechte invallen en een denkproces dat dag en nacht doorgaat.

Tien kunstenaars vertellen openhartig en gedetailleerd over hun werk, hun achtergrond en de praktijk van het kunstenaarschap. Hóe komt een kunstwerk tot stand? Hoe heb je dat gedaan? Gek genoeg worden dat soort vragen niet vaak gesteld. Kunstwerken 'zijn' er gewoon. Ze worden verhandeld bij veilinghuizen, ze hangen in musea, filmpjes ervan circuleren op internet, ze staan plotseling op een plein of een rotonde, ze verlichten de gang van een ministerie lang nadat de ministers naar huis zijn gegaan. Wat de gedachte er achter is wordt vaak wel uitgelegd, maar hoe ze gemaakt zijn en hoe ze daar gekomen zijn, lijkt een te prozaïsche vraag voor zoiets hooggestemds als kunst. Bij een schilder lijkt die vraag nog eenvoudig te beantwoorden; in ieder geval hebben veel mensen wel een voorstelling bij een schildersatelier. Maar hoe werken mensen die licht- of geluidskunstwerken maken? Die een voertuig als kunstwerk maken? Die films maken die niet voor de bioscoop bestemd zijn? Juist het vragen naar het 'hoe' zette Sacha Bronwasser aan het schrijven. Ze stelt die vraag graag.

Schrijver: Sacha Bronwasser
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056628017
Uitgever: Nai