Boekenplank:
Kies
  • Home
  • D
  • Anne van den Dool

Boeken van Anne van den Dool

Anne van den Dool is tekstschrijver, auteur en cultureel journalist. Ze studeerde film- en literatuurwetenschap en Neerlandistiek aan de Universiteit Leiden en de Université de Lille. Ze schrijft voor onder meer NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek en Het Nationale Theater. Ook is ze curator bij het Literatuurmuseum.

Meer over Anne van den Dool

Genre: Roman

Geboren: 1993

Geboorteland: Nederland

Website: Anne van den Dool


Overzicht

  • Achterland
  • Vluchthaven

gedetailleerd overzicht

OverzichtAchterland

De twintigjarige Emma komt haar moeder tegen in de supermarkt. Wat moet ze zeggen? Honderd dagen eerder barstte de bom van Emma's relatie met haar moeder: ze ontvluchtte de stad en trok in bij haar vriend Frank, die bij zijn familie op een boerderij woont. Maar dan staan zij en haar moeder plotseling weer tegenover elkaar.

Achterland is een verhaal over de band tussen moeders en dochters, over mensen die elkaar aantrekken en afstoten, en die elkaar moeten loslaten zonder zichzelf te verliezen. Anne van den Dool laat op aangrijpende wijze zien hoe de angst om fouten te maken haar personages belemmert en verlamt, tot het bijna te laat is.

Schrijver: Anne van den Dool
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021454979
Ebook: 9789021454986
Uitgever: Querido
Vluchthaven

‘Het is pas dag twee, blijf ik tegen mezelf herhalen, het is pas dag twee, maar het liefst was ik in hink-stap-sprongen naar de zee gesprint, had ik die envelop opengescheurd en had ik de inhoud leeggeschud boven de eerste de beste golf. Maar dat is niet hoe mijn oma het zou willen, besef ik. En dat was ook niet hoe hij het had gewild.’

Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. Was hij echt liever daar dan hier, liever dood dan in leven? Zo onderneemt Hannah een eenzame zoektocht naar geluk, die vele vormen aanneemt, en die laat zien dat we elkaar soms pas na de dood beter begrijpen.

Vluchthaven toont de fragiele kunst van het achterblijven, en laat zien hoe ver de schaduw van de geschiedenis kan reiken.

Schrijver: Anne van den Dool
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021421391
Uitgever: Querido