Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicholas Gage

Nicholas Gage is een Amerikaans-Griekse schrijver en onderzoeksjournalist. Hij is de vader van schrijfster Eleni Gage.

Meer over Nicholas Gage

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1939

Geboorteland: Griekenland


Overzicht

  • De Griek - The Bourlotas fortune

Eleni

  1. Eleni - Eleni
  2. Eleni's kinderen - A place for us

Dubbel uitgegeven titels

  • Het Bourlotas fortuin - zie De Griek
Overzicht
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Griek

Nicholas Gage vertelt in deze roman het meeslepende leven van de onmetelijke rijke Griekse reder Kosmas Bourlotas. Op meesterlijke wijze schildert Gage Bourlotas' arme jeugd op het Griekse eiland Chios, zijn eerste, traditionele huwelijk en de meedogenloze middelen waarmee Bourlotas uit het niets een wereldomvattend imperium opbouwt, met privé-eilanden, onvoorstelbaar luxe landhuizen en een ongeëvenaarde vloot.

Deze roman geeft een haarscherp beeld van de harde wereld van de grote scheepsmagnaten, met de daarbij horende intriges, de corruptie, de onderlinge rivaliteit en... verbondenheid.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Nicholas Gage
Oorspronkelijke titel: The Bourlotas fortune
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789067900317
Uitgever: Kadmos

EleniEleni

Op 28 augustus 1948 worden even buiten het Noordgriekse dorpje Lia, dicht bij de Albanese grens, dertien mensen door communistische guerrilla's geëxecuteerd. Onder de slachtoffers bevindt zich ook Eleni Gatzoyiannis, 41 jaar oud en moeder van vijf kinderen. Zij offert haar leven om haar vier dochters en haar enige zoon, Nikola, voor een gruwelijke dood te behoeden.

Ruim dertig jaar later keer Nicholas Gage (Nikola Gatzoyiannis), die inmiddels in Amerika naam heeft gemaakt als schrijver, journalist en oorlogscorrespondent van de New York Times, terug naar Lia om een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden die tot de dood van Eleni, zijn moeder, hebben geleid.

Al bij het begin van zijn onderzoek wordt het hem duidelijk dat dit uitsluitend mogelijk is als hij erin slaagt het leven van zijn moeder tot in detail te reconstrueren. Alleen een diepgaand onderzoek naar haar turbulente leven kan de waarheid omtrent haar dood onthullen en hem op het spoor brengen van de moordenaars van zijn moeder. En dus keert hij terug naar de herfst van 1940, wanneer Griekenland door Mussolini's troepen wordt aangevallen.

Op ongeëvenaarde wijze roept Nicholas Gage zijn geboortedorp uit het verleden tot leven en doet hij verslag van de gruwelen die Lia teisterden in de Tweede Wereldoorlog en in de jaren die daarop volgden, toen een meedogenloze machtsstrijd tussen communisten en liberalen tot de Griekse burgeroorlog leidde.

Deze magistrale roman is echter bovenal een eerbetoon aan zijn moeder, een warmbloedige en uitzonderlijk dappere vrouw, die het slachtoffer werd van wreedheid en machtswellust.

Eleni - 1985
Regisseur: Peter Yates
Cast: Kate Nelligan, John Malkovich, Linda Hunt, e.a.
Schrijver: Nicholas Gage
Oorspronkelijke titel: Eleni
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789067900140
Uitgever: Kadmos
Eleni's kinderen

In de roman Eleni vertelde Nicholas Gage de tragische geschiedenis van zijn moeder. In de Griekse burgeroorlog (1945 - 1949) redde Eleni haar kinderen van deportatie naar een communistisch heropvoedingskamp in Albanië doordat ze - ondanks meedogenloze folteringen - geen woord losliet over hun verblijfplaats. Eleni werd ten slotte geëxecuteerd. In 1949 gingen haar kinderen naar Amerika. Op de kade werden de negenjarige Nicholas en zijn zusjes opgewacht door hun vader.

Daarmee begint de aangrijpende geschiedenis van door het lot getekende kinderen, die alles willen doen om het verleden te vergeten en een nieuw bestaan op te bouwen in het Beloofde Land. Het is het eeuwig nieuwe verhaal van emigranten aan wie niets cadeau wordt gedaan en die ook geen cadeaus verwachten. Maar het is bovenal het nu eens verbijsterende, dan weer ontroerende verhaal van een vader, die het beste voor heeft met zijn zoon en zijn dochters, maar even hardnekkig weigert ook maar iets met hen te bespreken. En die bepaald onaangenaam wordt, wanneer een van hen ook maar voorzichtig vraagt, waarom hij niet meer gedaan heeft om zijn vrouw en kinderen uit Griekenland te laten overkomen toen het nog kon.

De meisjes proberen al gauw zich door een huwelijk te bevrijden van de strenge Griekse leefwijze waarin hun vader hen opvoedt. De jongen verovert zich met list en geweld een eigen plaats op school en op straat. Hij raakt verzeild in kringen van kleine criminelen en leert daar zijn eerste echte vrienden kennen: straatvechtertjes, die snel en gemakkelijk rijk willen worden. Bijna was hij een van hen geworden, maar na een nog-net-niet fatale vergissing zet hij opnieuw een eigen weg uit.

Hij breekt met zijn nieuwe maatjes en besluit - zo jong als hij is - journalist te worden. En weer staan vader en zoon als kemphanen tegenover elkaar. En weer wordt er gezwegen over die fatale jaren. Daarna spreken vader en zoon alleen nog over koetjes en kalfjes. Tot die dag, waarop Nicholas - inmiddels sterreporter bij de New York Times - een ontdekking doet, die alles anders maakt. Voor hemzelf, voor zijn vader en voor de nagedachtenis van Eleni.

Eleni's kinderen is het waargebeurde verhaal van door communisten opgejaagde kinderen, die pas rust vonden toen ze begrepen wat hun moeder hun had willen zeggen.

Schrijver: Nicholas Gage
Oorspronkelijke titel: A place for us
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789067902489
Uitgever: Kadmos

Dubbel uitgegeven titelsHet Bourlotas fortuin

Zie voor de beschrijving van dit boek: De Griek.

Schrijver: Nicholas Gage
Oorspronkelijke titel: zie De Griek
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789026120930
Uitgever: De Fontein