Boekenplank:
Kies

Boeken van Andrew Harding

Andrew Harding is schrijver en correspondent voor onder andere de BBC en The Guardian. Hij begon zijn carrière in Rusland, waar hij meer dan tien jaar woonde en werkte. Hij deed verslag vanuit tal van brandhaarden over de hele wereld, meest recent vanuit Oekraïne.

Meer over Andrew Harding

Genre: Non-Fictie

Geboren: 1967

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Andrew Harding


Overzicht

  • Dit zijn geen aardige mensen - These are not gentle people
  • Een kleine, koppige stad - A small, stubborn town

gedetailleerd overzicht

OverzichtDit zijn geen aardige mensen

Twee moorden. Veertig verdachten. De zaak die een Zuid-Afrikaanse stad verscheurde...

'Kijk wat die rothonden ze hebben aangedaan', mompelde iemand. Niemand noemde het touw, of de moersleutel, of het geweer, of het mes, of de stok, of de zweep, of de laarzen met bloed eraan. Eigenlijk zei niemand veel. Het leek eenvoudiger zo.

Op een warme avond in 2016 verzamelt zich een groep van veertig mannen in de hoek van een stoffig veld op een boerderij buiten Parys, in de Vrijstaat. Sommigen zijn woedend. Anderen zien de hele gebeurtenis meer als een grap, een spel. Maar de gebeurtenissen van de uren daarna zullen ze allemaal nog lang blijven achtervolgen. Ze zullen families uit elkaar scheuren en leiden tot zelfmoordpogingen, inzinkingen, echtscheiding, faillissement, ernstige bedreigingen en onvergeeflijk verraad.

Dit zijn geen aardige mensen is het verhaal van die nacht, en van wat er daarna gebeurde. Het is het verhaal van een moord, een rechtbankdrama, een diepgaand onderzoek naar collectieve schuld en individuele gerechtigheid, en een meeslepende literaire thriller. Op weergaloze wijze onderzoekt Andrew Harding de impact van een moment van collectieve barbaarsheid op een fragiele gemeenschap.

Als een hele gemeenschap terecht wordt gesteld, wie betaalt dan de prijs?

Schrijver: Andrew Harding
Oorspronkelijke titel: These are not gentle people
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463820714
Ebook: 9789463820721
Uitgever: Balans
Een kleine, koppige stad

Hoe een handjevol Oekraïners het opnam tegen een Russische overmacht...

Maart 2022. Russische tanks denderen over de uitgestrekte, besneeuwde velden van Oekraïne. Ze zijn op weg naar Voznesensk, een stad met een kleine brug, dat het verloop van de oorlog zal gaan veranderen. De zwaarbewapende Russen verwachten een gemakkelijke strijd - misschien zelfs helemaal geen strijd, want Voznesensk is een rustig stadje, met veel gepensioneerden.

Maar de inwoners denken daar anders over. Svetlana, een grootmoeder met artrose, reageert furieus wanneer de Russische troepen haar huisje uitkiezen als hoofdkwartier. Valentin, een snel pratende advocaat, voegt zich bij de lokale ‘Dad’s Army’ en verdwijnt een loopgraaf in met zijn kalasjnikov. Intussen grijpt de 21-jarige Sergei een molotovcocktail, waarmee hij de Russische tanks opwacht terwijl ze optrekken naar de brug.

Het ziet er heel slecht voor ze uit. Maar er ontstaat een plan, en er is een kans dat dit niet alleen Voznesensk kan redden, maar ook de rest van Zuid-Oekraïne. Intussen woedt in de tanks een innerlijke strijd. De Russische officier die de invasie voorbereidt, Igor Rodenko, heeft een geheim. Hij is zelf een Oekraïner.

Een kleine, koppige stad is het inside verhaal van een keerpunt in de Oekraïense oorlog, een meesterlijk journalistiek werk dat leest als een reallife thriller, over gewone mensen die zich in buitengewone omstandigheden verweren met verzet, humor en vindingrijkheid.

Schrijver: Andrew Harding
Oorspronkelijke titel: A small, stubborn town
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789463823111
Uitgever: Balans