Boekenplank:
Kies

Boeken van Pascal Mercier

Pascal Mercier is filosoof en schrijver. Hij studeerde filosofie in Londen en Heidelberg. Hij was als hoogleraar filosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Meer over Pascal Mercier

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Peter Bieri

Geboren: 1944

Geboorteland: Zwitserland


Overzicht

  • De pianostemmer - Der Klavierstimmer
  • Het gewicht van de woorden - Das Gewicht der Worte
  • Lea - Lea
  • Nachttrein naar Lissabon - Nachtzug nach Lissabon
  • Perlmann's zwijgen - Perlmanns Schweigen

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe pianostemmer
Patrice en Patricia waren als tweelingbroer en -zus van jongsaf aan een onverbrekelijke eenheid, maar op hun negentiende ontvluchtten ze elkaar halsoverkop.

Nu, zes jaar later, keren ze terug naar het ouderlijk huis. Een beroemde operazanger is doodgeschoten en hun vader speelde daarbij een cruciale rol. Hoe is die rustige, bedachtzame pianostemmer, wiens leven altijd volledig in het teken van de muziek stond, betrokken geraakt bij deze moord?

Patrice en Patricia gaan onafhankelijk van elkaar op zoek naar een antwoord.

Pascal Mercier heeft de naspeuringen en herinneringen van Patrice en Patricia vervlochten tot een fascinerende roman over intimiteit en menselijk falen. Daarin staat de vraag centraal welke rol het oordeel van anderen in ons leven speelt.
Schrijver: Pascal Mercier
Oorspronkelijke titel: Der Klavierstimmer
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789028424470
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het gewicht van de woorden

De zestiger Simon Leyland heeft te horen gekregen dat hij nog maar kort te leven heeft. Hij verkoopt de uitgeverij in Triëst die hij na de dood van zijn vrouw ruim tien jaar heeft geleid, en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, daar is hij ooit begonnen als vertaler, daar heeft hij zijn vrouw leren kennen en met haar twee kinderen gekregen. Daar heeft hij ook een huis geërfd van een oom.

Hij neemt de tijd om de brieven te herlezen die hij het afgelopen decennium aan zijn overleden vrouw heeft geschreven om te ontdekken wie hij geworden is. Het zijn schitterende brieven over liefde, verlangen, eenzaamheid en de kracht van de taal die in hun leven zo'n belangrijke rol heeft gespeeld. En al neemt zijn lot toch nog een onverwachte wending, hij laat zich er niet door van de wijs brengen. Uiteindelijk is Simon Leyland, net als de hoofdpersoon van de roman waaraan hij begint, een gelouterd mens.

Schrijver: Pascal Mercier
Oorspronkelijke titel: Das Gewicht der Worte
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789028450141
Ebook: 9789028450158
Uitgever: Wereldbibliotheek
Lea
Een kille dag in de Provence. Adrian Herzog en Martijn van Vliet leren elkaar toevallig kennen in een café en stellen vast dat ze allebei uit Bern komen. De gemeenschappelijke terugreis schept tussen beide mannen een intieme sfeer, waarin Van Vliet de tragische geschiedenis van zijn dochter vertelt.

Het begint allemaal met de dood van zijn vrouw, die hem met hun dochter Lea achterlaat. Door verdriet verstard sluit het kind zich op in haar eigen wereldje, totdat ze op achtjarige leeftijd een straatmuzikant hoort, die een partita van Bach speelt. Van het ene op het andere moment wordt het Lea duidelijk dat zij viool moet leren spelen. Van Vliet is aanvankelijk dolblij dat zijn dochter eindelijk uit haar isolement komt. Al snel blijkt haar bijzondere talent, maar dat zet tevens een tragische ontwikkeling in gang. Lea ijlt van succes naar succes, haar vader verzinkt in steeds diepere eenzaamheid.

Bij zijn laatste vertwijfelde poging de liefde en de nabijheid van zijn dochter terug te winnen, begaat hij een misdaad die de bodem onder zijn bestaan wegslaat. Maar ook Lea is het niet gegund te genieten van haar muzikale successen.
Schrijver: Pascal Mercier
Oorspronkelijke titel: Lea
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789028423510
Uitgever: Wereldbibliotheek
Nachttrein naar Lissabon
Midden in een les verlaat de leraar Raimund Gregorius het klaslokaal. Opgeschrikt door het plotselinge besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt hij nog diezelfde nacht met de trein van Bern naar Lissabon.

De aanleiding voor deze drastische stap is een boek dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Het is van Amadeu de Prado, een Portugese arts die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt.

In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van Prado en komt hij in contact met mensen wier leven vervlochten is geweest met dat van deze raadselachtige man. Stukje bij beetje vormt Gregorius zich een beeld van hem. Hij wil weten wat het is om Prado te zijn en hoopt zo te ontdekken hoe hij zijn eigen leven moet leiden en welke wending hij eraan kan geven om een ander mens te worden.
Schrijver: Pascal Mercier
Oorspronkelijke titel: Nachtzug nach Lissabon
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789028421011
Ebook: 9789028441491
Uitgever: Wereldbibliotheek
Perlmann's zwijgen
Een vermaarde taalwetenschapper wordt tot een dramatische daad gedreven waarmee hij een vermeend plagiaat hoopt te verbergen.

Philipp Perlmann fungeert als voorzitter van een vijf weken durend internationaal congres van taalkundigen in een hotel aan de Italiaanse kust. Alle aanwezigen zijn goede bekenden van elkaar en iedereen heeft laten merken hoge verwachtingen te hebben van zijn leiding en van zijn ongetwijfeld originele en vernieuwende bijdrage.

Dit leidt tot paniek bij Perlmann, want de werkelijkheid is dat hij niets heeft voorbereid - hij had gedacht te kunnen vertrouwen op zijn grote kennis en improvisatievermogen. Bovendien wordt hij geremd door het besef dat de zekerheden op zijn vakgebied hem uit handen zijn geglipt, en daarmee twijfelt hij aan zijn hele bestaan.

Om niet door de mand te vallen besluit hij de bijdrage van de Russische wetenschapper Leskov, die heeft bericht niet te kunnen komen, te vertalen en als de zijne te presenteren. Perlmann isoleert zich bijna volledig van het gezelschap, vertoont steeds meer neurotisch gedrag en glijdt af naar een toestand waarin hij de omstandigheden en zichzelf niet meer goed in de hand heeft.

De gebeurtenissen nemen een dramatische wending als Leskov laat weten dat hij toch nog komt...
Schrijver: Pascal Mercier
Oorspronkelijke titel: Perlmanns Schweigen
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789028421875
Ebook: 9789028442764
Uitgever: Wereldbibliotheek