Boekenplank:
Kies
 • Home
 • P
 • Gudrun Pausewang

Boeken van Gudrun Pausewang

Meer over Gudrun Pausewang

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Gudrun Wilcke

Geboren: 1928 / Overleden: 2020

Geboorteland: Tsjechië


Overzicht

 • Als je maar doorzet - Etwas lässt sich doch bewirken
 • De maan heeft twee gezichten - Karneval und Karfreitag
 • De prijs van de vrijheid - Die Freiheit des Ramon Acosta
 • De weg naar Tongay - Der Weg nach Tongay
 • Onstuimig als een rivier - Wie gewaltig kommt der Fluss daher

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls je maar doorzet
In het Duitse plaatsje Schlitz wil het Amerikaanse leger een oefenterrein hebben. De burgers van dit kleine stadje verweren zich fel tegen dit plan. Onder hen is ook Robert. Hij vestigt zich in het tentenkamp dat opgeslagen wordt, hoewel hij eerst al dat pacifistisch gedoe maar belachelijk vond. Zijn ouders begrijpen hem niet en hij wordt geconfronteerd met spot en geweld.

Maar Robert zet door en het lukt de burgerij de militarisering van Schlitz tegen te gaan. Robert gaat zich meer inzetten voor de vredesbeweging, want ook al is hij nog maar achttien jaar, hij beseft dat vrede te realiseren is. Als je maar doorzet...
Schrijver: Gudrun Pausewang
Oorspronkelijke titel: Etwas lässt sich doch bewirken
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789020518771
Uitgever: Westfriesland
De maan heeft twee gezichten
In Zuid-Amerika heeft de maan twee gezichten. Dat van de rijken, die uitgestrekt in hun witte villa's tegen de heuvels een leven van genot en plezier leiden. Maar ook dat van Noris Luna, een van de velen die tussen moederliefde en armoede hun weg zoeken, altijd heuvelopwaarts, altijd tevergeefs. En eens per jaar stijgt over allen het grotesk carnaval van het leven...

Dertien jaar is Noris Luna wanneer ze verblind door verhalen ontvlucht naar de stad Providencia. Maar zij vindt er niet het paradijs van rijkdom waarvan zij droomde. Zij verliest haar betrekking als de heer des huizes zijn blik op haar bijna volwassen lichaam laat vallen. Zij wordt misbruikt om de zonen van haar mevrouw voor te bereiden op het huwelijk.

Ze leert de armoede kennen van een ongehuwde moeder in een grote Zuid-Amerikaanse stad. Eénmaal lukt het haar om tussen de rijken te wonen. Eénmaal is zij de dona in zo'n witte villa, tegen de heuvel aan. Maar het lot heeft beslist dat zij arm zal zijn en als bedelares smeekt zij de rijken een aalmoes af. Want bovenal is zij een liefhebbende moeder, die eerst haar hoop en daarna een voor een haar kinderen verliest. Offers zijn zij in een wereld waar het groteske carnaval wedijvert met de felle zon en waar de rijken zelfvoldaan rusten op de ruggen van de armen...
Schrijver: Gudrun Pausewang
Oorspronkelijke titel: Karneval und Karfreitag
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789028414532
Uitgever: Wereldbibliotheek
De prijs van de vrijheid
Om te ontsnappen aan de wurggreep van de industriële samenleving, trekt Ramon Acosta het oerwoud in. Terug naar de oorsprong, de natuur. Midden in de wildernis schept hij zich een eigen paradijs.

Het geluk en de rust duren echter niet lang. Ramon wordt verlaten door zijn vrouw Olinda en de bulldozers trekken het oerwoud binnen voor de aanleg van een vliegveld. Fanatiek verdedigt de man zijn 'koninkrijk'. Voor de vrijheid is hij bereid een hoge prijs te betalen...
Schrijver: Gudrun Pausewang
Oorspronkelijke titel: Die Freiheit des Ramon Acosta
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789061523956
Uitgever: Davidsfonds
De weg naar Tongay
De weg naar Tongay vertelt het verhaal van de laatste levensdagen van een arme, oude vrouw in Zuid-Amerika, die alle geloof in God en in de zin van het leven heeft verloren.
Schrijver: Gudrun Pausewang
Oorspronkelijke titel: Der Weg nach Tongay
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Bakker
Onstuimig als een rivier
De Patria lijkt een gewone radarboot die de lijndienst tussen twee stadjes aan een rivier in Zuid-Amerika in stand houdt, maar hij vertegenwoordigt veel meer: de tegenstelling tussen rijk en arm, macht en machteloosheid. Het bovendek van het schip is gereserveerd voor de rijke bovenlaag van de bevolking; het benedendek is voor de armen, dus meestal overvol.

Deze vaart begint als alle andere, maar tijdens de reis breekt een al eeuwenlang smeulend conflict uit als de kapitein geld en aanzien boven het leven van een hoogzwangere vrouw wil laten gelden. De arme mensen van het benedendek nemen de macht in handen.

Als het schip vastloopt, tellen macht en geld niet meer mee, want dan moet iedereen even hard meewerken om het schip weer vlot te krijgen. Dan komt de haven in zicht, en de angst voor het gezag en de politie krijgt op het benedendek de overhand.
Schrijver: Gudrun Pausewang
Oorspronkelijke titel: Wie gewaltig kommt der Fluss daher
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789010040084
Uitgever: Boekerij

Jeugdboeken (niet op de site opgenomen)

 • De dag dat de meisjes het niet langer pikten... - Der Streik der Dienstmädchen
 • De laatste kinderen - Die letzten Kinder von Schewenborn
 • De oude man en de berg - Der Grossvater im Bollerwagen
 • De poort - Das Tor zum Garten der Zambranos
 • De wolk - Die Wolke
 • En straks komt Emilio - Und dann kommt Emilio
 • Ik heb honger en dorst - Ich habe Hunger, ich habe Durst
 • Joselito - Die Not der Familie Caldera
 • Koenraad en Killewamba - Kunibert und Killewamba

Rover Graai Jeugdserie

 1. Wie is er bang voor rover Graai? - Wer hat Angst vor Räuber Grapsch?
 2. Een avontuurlijke winter voor rover Graai - Ein wilder Winter für Räuber Grapsch
 3. Een eigen huis voor rover Graai - Ein Eigenheim für Räuber Grapsch