Boekenplank:
Kies

Boeken van Evelio Rosero

Evelio Rosero (Bogotá, Colombia) wordt gezien als een van de beste hedendaagse auteurs van Colombia. Hij publiceerde romans, verhalen, poëzie en kinderboeken.

Meer over Evelio Rosero

Genre: Roman

Geboren: 1958


Overzicht

  • 34 zeer korte verhalen en een vogelkat - 34 cuentos cortos y un gatopájaro
  • De drie Lilia's - Los almuerzos
  • De vertrapten - Los ejércitos

gedetailleerd overzicht

Overzicht34 zeer korte verhalen en een vogelkat

In een zekere wereld, in het huis van willekeurig welke familie, leeft een vreemd dier dat af en toe probeert zichzelf op te eten: een vogelkat. Elders verkoopt een man paupers, maar de pauperaanvoer droogt op en zodoende is hij genoodzaakt zichzelf te verkopen. En er is een schrijver die een verhaal wil bedenken waarmee hij honden kan doden, maar voor hij daarin slaagt zijn de honden al van schaamte om hem gestorven.

Sinds hij met De vertrapten de Independent Foreign Fiction Prize won, staat Evelio Rosero vooral bekend als romanschrijver. Wat velen niet weten, is dat hij ook altijd aan korte fictie heeft gewerkt. In 34 zeer korte verhalen en een vogelkat is nu voor het eerst een aantal van zijn mooiste verhalen gebundeld. De meeste ervan schreef Rosero in de beginjaren van zijn carrière - ze verschenen in literaire tijdschriften, werden opgenomen in Zuid-Amerikaanse anthologieën en vertaald in onder andere het Frans en het Duits.

Schrijver: Evelio Rosero
Oorspronkelijke titel: 34 cuentos cortos y un gatopájaro
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789079770175
Uitgever: Karaat
De drie Lilia's

Tancredo woont onder de hoede van pater Almida in een rustige kerk in Bogotá. Dagelijks verzorgt hij samen met drie weduwen, de Lilia's, de middagmaaltijd voor minderbedeelden. Op maandag schuiven de hoeren aan, op dinsdag de blinden en op woensdag zijn de zwerfkinderen aan de beurt.

Als pater Almida voor het eerst in veertig jaar bij de mis verstek moet laten gaan, wordt hij vervangen door de vrijmoedige en drankzuchtige pater Matamoros. Deze kleine verandering in de dagelijkse routine zorgt voor onrust en chaos. Tijdens een woelige nacht komen de nodige intriges aan het licht en geven de achterblijvers zich over aan hun diepste verlangens. Dan pas blijkt hoeveel duistere geheimen er schuilgaan in deze kleine kerkgemeenschap.

Schrijver: Evelio Rosero
Oorspronkelijke titel: Los almuerzos
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044519204
Uitgever: De Geus
De vertrapten

Ismael, een gepensioneerde onderwijzer uit een klein Colombiaans dorp, slijt zijn dagen met het plukken van sinaasappels en het bewonderen van mooie vrouwen en lijkt een idyllisch leven te lijden. Dan wordt het dorp aangevallen en geplunderd door een obscure militie. Ismael raakt betrokken in de onrusten en verliest daardoor zijn verstand.

De gruwelen waarmee de inwoners van het dorp geconfronteerd worden, zijn in Colombia aan de orde van de dag. Dorpsbewoners worden ontvoerd, vermoord, of verdwijnen in handen van schimmige groeperingen: guerrilla's, paramilitairen en drugshandelaren. Rosero beschrijft niet alleen de verschrikkelijke realiteit van een land dat wordt verscheurd, maar kruipt ook in het hoofd van een man die langzaam waanzinnig wordt als gevolg van het geweld en de onvoorspelbaarheid van de strijd. In dit verhaal wordt niemand gespaard en niemand beschermd. Ook de lezer niet.

Schrijver: Evelio Rosero
Oorspronkelijke titel: Los ejércitos
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044512687
Uitgever: De Geus