Boekenplank:
Kies

Boeken van Sandro Veronesi

Sandro Veronesi is schrijver, essayist en journalist. Veronesi wordt beschouwd als een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie.

Meer over Sandro Veronesi

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Italië

Website: Sandro Veronesi


Overzicht

 • Commandant - Comandante
 • De kolibrie - Il colibri
 • In de ban van mijn vader - La forza del passato
 • Misplaatste kussen - Baci scagliati altrove
 • Nauwelijks geraakt - Gli sfiorati
 • Troje brandt - Brucia Troia
 • Waar gaat die vrolijke trein naartoe - Per dove parte questo treno allegro
 • XY - XY

Pietro Paladini

 1. Kalme chaos - Caos calmo
 2. Zeldzame aarden - Terre rare

Non-Fictie

 • Blaffende honden - Cani d'estate
 • Een god waakt over je - Un dio ti guarda
 • Grote reizen, kleine reizen - Viaggi e viaggetti

gedetailleerd overzicht

OverzichtCommandant

Een waargebeurd verhaal over moed en mededogen...

1940. Italië is in oorlog. Salvatore Todaro heeft de leiding over de onderzeeër Cappellini, varend over de wateren van de Atlantische Oceaan. Een Belgisch vrachtschip is in zicht. De vijand. Commandant Todaro doet wat hij moet doen: hij laat het schip zinken. Maar in strijd met bevelen van hogerop, gehoorzamend aan de veel overtuigender wet van de zee, redt hij de 26 overlevenden en brengt hen aan wal.

Commandant is Sandro Veronesi’s kijk op dit waargebeurde verhaal van menselijkheid in tijden van oorlog. Het is een even aangrijpend als noodzakelijk boek voor onze tijd, waarin politici daadwerkelijk oproepen asielboten tegen te houden of zelfs te bombarderen.

* Geschreven door Sandro Veronesi en Edoardo De Angelis.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Comandante
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789044653281
Uitgever: Prometheus
De kolibrie

Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen.

In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar 2019.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Il colibri
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044643893
Ebook: 9789044643909
Uitgever: Prometheus
In de ban van mijn vader
De succesvolle kinderboekenschrijver Gianni Orzan wordt benaderd door een hem onbekende taxichauffeur die beweert dat Orzans onlangs gestorven vader een Russische KGB-spion was. Orzans wereldbeeld begint te wankelen; ook de rust die hij in zijn huwelijk heeft nagestreefd blijkt een illusie.

In de ban van mijn vader is een grootse vertelling vol spectaculaire verrassingen, thrillerelementen en komische wendingen. Het is een roman over de verwording van het menselijke zelfbeeld. Als geen ander weet Sandro Veronesi de lezer op het verkeerde been te zetten.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: La forza del passato
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044629811
Uitgever: Prometheus
Misplaatste kussen

‘Ik weet wie je bent, Alessandro Veronesi, ik ken jouw ziel, en ik voorzeg je dat jij je uiterste best zult doen en je ervoor zult inzetten dat je vader niet sterft in een ziekenhuisbed, maar, volgens zijn wens, in zijn eigen bed, in de vertrouwdheid van zijn eigen woning, op de eerste verdieping van het, door hemzelf in 1968 ontworpen, functionalistische herenhuis aan de Via Bruno Buozzi 3 in Prato, waar jij bent opgegroeid.’

Sandro Veronesi staat inmiddels algemeen bekend als een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie. Zijn gestaag groeiende oeuvre bevat onder meer de schitterende romans Kalme chaos (verfilmd met Nanni Moretti), XY en het inmiddels ook verfilmde Nauwelijks geraakt, boeken die ook in Nederland en België bijzonder veel succes hadden.

Misplaatste kussen is de eerste verhalenbundel van Veronesi, die zich ook in dit genre een meester betoont. Al zijn verhalen eindigen met een verrassende draai: een zoon die denkt zijn dominante vader eindelijk te hebben verslagen komt bedrogen uit, een doodgemartelde schildpad laat zijn kwelgeesten niet met rust, en een vrouw keert terug naar haar minnaar op grond van een denkbeeldige droom. Een schitterend boek, zowel voor Veronesi’s talrijke liefhebbers als voor degenen die hem nog nooit lazen.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Baci scagliati altrove
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044621716
Ebook: 9789044622775
Uitgever: Prometheus
Nauwelijks geraakt
Belinda is een blond meisje van zeventien. Ze heeft niet alleen blond haar, maar is van een totale, lichamelijke blondheid. Al haar bewegingen zijn blond, zelfs haar onbeweeglijkheid is blond.

In een broeierig Rome zijn Belinda en haar halfbroer Mète de jeugdige helden van een generatie die alles heeft gekregen zonder het werkelijk te bezitten, die alles heeft gezien zonder er iets van te begrijpen: verspilling, dansen, chaos in zijn pure, vloeiende staat, het hectische leven van de grote stad, de eeuwige televisie die haar blauwe weerschijn verspreidt in vertrekken vol rook...

Sandro Veronesi werpt zijn losgeslagen jongere broertjes en zusjes in de strijd, legt hun wispelturige karakter vast en bespoedigt hun lotsbestemming die uitloopt op de teloorgang van hun twijfelachtige onschuld, in een intense roman, vol hilarische wanhoop.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Gli sfiorati
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789044619935
Uitgever: Prometheus


Troje brandt
Troje brandt speelt zich af in de omgeving van Prato, in de jaren zestig. De hoofdpersoon, Salvatore, groeit op in een vondelingenhuis dat wordt geleid door vader Spartacus. Op twaalfjarige leeftijd vlucht Salvatore naar de Bouwput, een vergeten stukje land tussen twee spoorlijnen, waar hoeren, helers, dieven en immigranten hun toevlucht hebben gezocht.

Na het regime van de dolgedraaide, strenge vader Spartacus voelt hij zich helemaal thuis en gewenst in de criminele wereld van de Bouwput. Salvatore leert een verwante ziel kennen, Pampa, met wie hij een hechte vriendschap sluit. Op schitterende wijze beschrijft Veronesi de vriendschap tussen twee niemandskinderen.

In Troje brandt is een bijzondere rol weggelegd voor vuur. Het vertegenwoordigt het lijden, de passie en de reiniging. Het vuur maakt een einde aan de oude wereld, het oude Italië, en vormt de basis voor de economische groei van de jaren zestig.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Brucia Troia
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044611427
Uitgever: Prometheus
Waar gaat die vrolijke trein naartoe
In Waar gaat die vrolijke trein naartoe weet een losbandige vader zijn keurige nietsnut van een zoon zover te krijgen dat ze samen in Zwitserland een clandestiene som geld gaan ophalen. Dit is het begin van een avontuurlijke, krankzinnige tocht.

Geld is de ware motor van het verhaal en van de gevoelens van de hoofdpersonen. Toch blijkt de reis voor de jongeman de enige mogelijkheid om zijn lamlendigheid te doorbreken. In het spoor van zijn losgeslagen vader en in naam van zijn prachtige, verloren moeder vindt hij een mogelijkheid om zijn eigen bestaan weer vorm te geven.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Per dove parte questo treno allegro
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789035124448
Uitgever: Bakker
XY
In het kleine Italiaanse bergdorpje San Giuda (74 huizen, een bar, een winkeltje en een kerk) gebeurt nooit iets. Op een dag wordt in het naburige bos een ontdekking gedaan die beschouwd kan worden als een van de meest wrede, genadeloze en onverklaarbare misdaden aller tijden.

Autopsies tonen verminkingen, dodelijke wonden veroorzaakt door vuurwapens en messen, en doodsoorzaken als verstikking door een stuk brood of een heroïneoverdosis. Een vrouw heeft een dodelijke wond die wordt geclassificeerd als een haaienbeet. Ieder slachtoffer is op een verschillende, gruwelijke manier vermoord, maar de slachtingen lijken allemaal op hetzelfde moment te hebben plaatsgevonden.

Het dorp wordt wereldnieuws en de slachtingen het onderwerp van elke televisieshow en elk gesprek. De inwoners van San Giuda, in shock door de moorden en de gebeurtenissen die daarop volgen, beginnen langzaam door te draaien.

In XY richt Sandro Veronesi zich niet zozeer op de vraag wie de moorden heeft gepleegd en waarom, maar op de impact van het nieuws en de gevolgen daarvan voor mensen die getuige zijn van de gruwelijkste gebeurtenissen.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: XY
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044617627
Ebook: 9789044619195
Uitgever: Prometheus

Pietro PaladiniKalme chaos
'Ik heet Pietro Paladini, ik ben drieënveertig en weduwnaar.' Zo stelt de hoofdfiguur van deze roman zich voor. Hij is een tevreden man: hij heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij 's ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe.

Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. De bezorgdheid om zijn dochter neemt bizarre vormen aan. Overdag verblijft hij in zijn auto die hij heeft geparkeerd bij haar school en wacht hij tot zij weer naar buiten komt. Familieleden en collega's komen hem op die plek opzoeken. Hij ontdekt de schaduwzijde van mensen die hij aanvankelijk als succesvol beschouwde.

Zijn baas staat op het punt ontslagen te worden, een collega raakt in het slop door de slopende invloed van het mentale verval van zijn vrouw en zoon, en een andere collega voorziet een crisis vanwege een fusie en verlaat het zinkende schip om missionaris te worden. Terwijl de anderen allemaal de behoefte voelen om hun leed bij Pietro neer te leggen, blijft hij zich verwonderd afvragen wanneer zijn eigen verdriet in volle omvang tot hem zal doordringen.

De indringende stijl van Sandro Veronesi, zijn ononderbroken dans tussen het intellect en het woord, is het touw waarmee Pietro de emmer vanaf de bodem van de put naar zich toe trekt.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Caos calmo
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044625103
Ebook: 9789044618587
Uitgever: Prometheus
Zeldzame aarden

Binnen een tijdsbestek van 24 uur verliest een man de controle over zijn gehele leven: hij maakt een ernstige fout op het werk, hij vindt zijn kantoor verzegeld, hij ontdekt dat zijn compagnon is gevlucht en hem met de problemen heeft opgezadeld, hij breekt definitief met zijn partner - en intussen is zijn dochter van huis weggelopen. Hij voelt zich opgejaagd en vlucht, maar de plotselinge puinhoop van zijn leven maakt op hem ook de indruk van een nauwkeurig ontwerp.

Deze man is Pietro Paladini, de onbeweeglijke held van Kalme chaos, die wij negen jaar later in een omgekeerde situatie tegenkomen, dolend op zoek naar het gewone leven dat hij plotseling is kwijtgeraakt, of - en dat zal zijn ontdekking zijn - dat hij nooit echt heeft gehad.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Terre rare
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044628388
Ebook: 9789044628395
Uitgever: Prometheus

Non-FictieBlaffende honden

In de zomer van 2018, als Sandro Veronesi met zijn vrouw en kinderen ontspannen vakantie viert aan de Italiaanse kust, raakt hij op een dag zo van slag dat hij weer begint te roken. Zijn ontzetting komt voort uit het lot van drenkelingen die tijdens de overtocht van Afrika naar Europa uit zee worden opgepikt, maar daarna voor gesloten havens komen.

Als de vicepremier van zijn land, de populist Matteo Salvini, doet voorkomen alsof deze drenkelingen luxe cruisepassagiers zijn, besluit Veronesi als een hond te gaan blaffen, in de hoop meer honden wakker te maken die ook zullen aanslaan. Als schrijver is hij gewend de pen te pakken, maar nu wil hij verdergaan. Hij wil zichzelf lichamelijk in de strijd gooien door mee te gaan varen op een van de weinige 'ngo'-reddingsschepen die nog zijn overgebleven.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Cani d'estate
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044641783
Ebook: 9789044641790
Uitgever: Prometheus
Een god waakt over je

Sandro Veronesi is niet alleen een van de grootste schrijvers van Italië, hij is ook een groot liefhebber van sport. Een god waakt over je is zijn eerste boek volledig gewijd aan deze passie. Maar het is niet zozeer een boek over sport, het is een episch boek over heldendom en geschiedenis. Halfgoden uit de mythologie en grote sportmannen en –vrouwen staan in dit boek zij aan zij met onbekenden die ook stadions en sportvelden betraden.

Of het nu om Hawaïaanse surfers gaat, die licht als een vlinder door de golven snijden, Italiaanse en Duitse voetballers tijdens de ‘wedstrijd van de eeuw’ (WK Mexico, 1970) of atleten uit het Roemenië van Ceausescu: Sandro Veronesi zoekt de gepassioneerde hoeken van ons geheugen en ons verleden op en vertelt verhalen van glorie en ondergang.

Een god waakt over je is een niet te missen ontmoeting, zonder scheidsrechters of overwinnaars, tussen de literatuur en het leven.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Un dio ti guarda
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044632729
Ebook: 9789044632736
Uitgever: Prometheus
Grote reizen, kleine reizen

Als Sandro Veronesi eindelijk tussen de ruïnes van Machu Picchu staat, een ervaring waar hij jarenlang naar heeft uitgekeken, komt de 'blasfemische gedachte' bij hem op dat in dezelfde periode dat hier gebouwd werd (rond 1450) in Italië de Renaissance op haar hoogtepunt was. De koepel van de Santa Maria del Fiore in Florence was al vijftien jaar af, stelt hij niet zonder trots vast.

Veronesi reist, kijkt en beleeft op een zeer persoonlijke manier de steden en landen die hij aandoet. Iedere reis, of hij nu Lissabon, Moskou, Parijs of Amsterdam bezoekt, is ook een confrontatie met zichzelf. Zijn eerste reizen noemt hij rouwreizen, omdat hij al reizend het gat dat na de dood van zijn vader en moeder is ontstaan vult met 'drukte en schoonheid'. Het verdriet maakt zijn blik niet minder scherp. In de prachtig aangelegde buitenwijken van Chicago ziet hij de Amerikaanse 'leugen' verbeeld: hier wordt het perfecte leven geleefd.

Maar Sandro Veronesi is realistisch genoeg om met de lezer de speciale restaurants, verborgen boekwinkels en vergeten plekken te delen die de aanstaande reiziger zeker zal noteren.

Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Viaggi e viaggetti
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044625646
Ebook: 9789044626230
Uitgever: Prometheus