Boekenplank:
Kies

Boeken van Sandro Veronesi

Meer over Sandro Veronesi

Genre: Roman

Website: http://www.sandroveronesi.it

Overzicht
  • In de ban van mijn vader - La forza del passato
  • Kalme chaos - Caos calmo
  • Nauwelijks geraakt - Gli sfiorati
  • Troje brandt - Brucia Troia
  • Waar gaat die vrolijke trein naartoe - Per dove parte questo treno allegro
  • XY - XY

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

In de ban van mijn vader
De succesvolle kinderboekenschrijver Gianni Orzan wordt benaderd door een hem onbekende taxichauffeur die beweert dat Orzans onlangs gestorven vader een Russische KGB-spion was. Orzans wereldbeeld begint te wankelen; ook de rust die hij in zijn huwelijk heeft nagestreefd blijkt een illusie. In de ban van mijn vader is een grootse vertelling vol spectaculaire verrassingen, thrillerelementen en komische wendingen. Het is een roman over de verwording van het menselijke zelfbeeld. Als geen ander weet Sandro Veronesi de lezer op het verkeerde been te zetten.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: La forza del passato
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-446-1245-5
Uitgever: Prometheus
Kalme chaos
'Ik heet Pietro Paladini, ik ben drieënveertig en weduwnaar.' Zo stelt de hoofdfiguur van deze roman zich voor. Hij is een tevreden man: hij heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij 's ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe. Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. De bezorgdheid om zijn dochter neemt bizarre vormen aan. Overdag verblijft hij in zijn auto die hij heeft geparkeerd bij haar school en wacht hij tot zij weer naar buiten komt. Familieleden en collega's komen hem op die plek opzoeken. Hij ontdekt de schaduwzijde van mensen die hij aanvankelijk als succesvol beschouwde. Zijn baas staat op het punt ontslagen te worden, een collega raakt in het slop door de slopende invloed van het mentale verval van zijn vrouw en zoon, en een andere collega voorziet een crisis vanwege een fusie en verlaat het zinkende schip om missionaris te worden. Terwijl de anderen allemaal de behoefte voelen om hun leed bij Pietro neer te leggen, blijft hij zich verwonderd afvragen wanneer zijn eigen verdriet in volle omvang tot hem zal doordringen. De indringende stijl van Sandro Veronesi, zijn ononderbroken dans tussen het intellect en het woord, is het touw waarmee Pietro de emmer vanaf de bodem van de put naar zich toe trekt.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Caos calmo
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-446-1174-8
Uitgever: Prometheus
Nauwelijks geraakt
Belinda is een blond meisje van zeventien. Ze heeft niet alleen blond haar, maar is van een totale, lichamelijke blondheid. Al haar bewegingen zijn blond, zelfs haar onbeweeglijkheid is blond. In een broeierig Rome zijn Belinda en haar halfbroer Mète de jeugdige helden van een generatie die alles heeft gekregen zonder het werkelijk te bezitten, die alles heeft gezien zonder er iets van te begrijpen: verspilling, dansen, chaos in zijn pure, vloeiende staat, het hectische leven van de grote stad, de eeuwige televisie die haar blauwe weerschijn verspreidt in vertrekken vol rook... Sandro Veronesi werpt zijn losgeslagen jongere broertjes en zusjes in de strijd, legt hun wispelturige karakter vast en bespoedigt hun lotsbestemming die uitloopt op de teloorgang van hun twijfelachtige onschuld, in een intense roman, vol hilarische wanhoop.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Gli sfiorati
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-351-2607-6
Uitgever: Bakker
Troje brandt
Troje brandt speelt zich af in de omgeving van Prato, in de jaren zestig. De hoofdpersoon, Salvatore, groeit op in een vondelingenhuis dat wordt geleid door vader Spartacus. Op twaalfjarige leeftijd vlucht Salvatore naar de Bouwput, een vergeten stukje land tussen twee spoorlijnen, waar hoeren, helers, dieven en immigranten hun toevlucht hebben gezocht. Na het regime van de dolgedraaide, strenge vader Spartacus voelt hij zich helemaal thuis en gewenst in de criminele wereld van de Bouwput. Salvatore leert een verwante ziel kennen, Pampa, met wie hij een hechte vriendschap sluit. Op schitterende wijze beschrijft Veronesi de vriendschap tussen twee niemandskinderen. In Troje brandt is een bijzondere rol weggelegd voor vuur. Het vertegenwoordigt het lijden, de passie en de reiniging. Het vuur maakt een einde aan de oude wereld, het oude Italië, en vormt de basis voor de economische groei van de jaren zestig.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Brucia Troia
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-446-1142-7
Uitgever: Prometheus
Waar gaat die vrolijke trein naartoe
In Waar gaat die vrolijke trein naartoe weet een losbandige vader zijn keurige nietsnut van een zoon zover te krijgen dat ze samen in Zwitserland een clandestiene som geld gaan ophalen. Dit is het begin van een avontuurlijke, krankzinnige tocht. Geld is de ware motor van het verhaal en van de gevoelens van de hoofdpersonen. Toch blijkt de reis voor de jongeman de enige mogelijkheid om zijn lamlendigheid te doorbreken. In het spoor van zijn losgeslagen vader en in naam van zijn prachtige, verloren moeder vindt hij een mogelijkheid om zijn eigen bestaan weer vorm te geven.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: Per dove parte questo treno allegro
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-351-2444-8
Uitgever: Bakker
XY
In het kleine Italiaanse bergdorpje San Giuda (74 huizen, een bar, een winkeltje en een kerk) gebeurt nooit iets. Op een dag wordt in het naburige bos een ontdekking gedaan die beschouwd kan worden als een van de meest wrede, genadeloze en onverklaarbare misdaden aller tijden. Autopsies tonen verminkingen, dodelijke wonden veroorzaakt door vuurwapens en messen, en doodsoorzaken als verstikking door een stuk brood of een heroïneoverdosis. Een vrouw heeft een dodelijke wond die wordt geclassificeerd als een haaienbeet. Ieder slachtoffer is op een verschillende, gruwelijke manier vermoord, maar de slachtingen lijken allemaal op hetzelfde moment te hebben plaatsgevonden. Het dorp wordt wereldnieuws en de slachtingen het onderwerp van elke televisieshow en elk gesprek. De inwoners van San Giuda, in shock door de moorden en de gebeurtenissen die daarop volgen, beginnen langzaam door te draaien. In XY richt Sandro Veronesi zich niet zozeer op de vraag wie de moorden heeft gepleegd en waarom, maar op de impact van het nieuws en de gevolgen daarvan voor mensen die getuige zijn van de gruwelijkste gebeurtenissen.
Schrijver: Sandro Veronesi
Oorspronkelijke titel: XY
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-446-1762-7
Uitgever: Prometheus