Boekenplank:
Kies

Boeken van Irving Wallace

Irving Wallace was van Russisch-Joodse afkomst en heette oorspronkelijk Wallechinsky. Hij schreef voor Amerikaanse bladen, maar ging na zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog als scenarioschrijver in Hollywood werken. In 1955 verscheen zijn eerste (non-fictie) boek.

Meer over Irving Wallace

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1916 / Overleden: 1990

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De Drie Sirenen - The Three Sirens
 • De fanclub - The fan club
 • De madonna - The miracle
 • De magnaat - The almighty
 • De prijs - The prize
 • De zeven minuten - The seven minutes
 • Dubbelspel met dame - The second lady
 • Het Chapman rapport - The Chapman report
 • Het komplot - The man
 • Het overspel - The sins of Philip Fleming
 • Het R document - The R Document
 • Het satansserum - The pigeon project
 • Het verraad - The plot
 • Het woord - The word
 • Het zevende mysterie - The seventh secret
 • Relatie op hoog niveau - Guest of honour

Dubbel uitgegeven titels

 • Ik, Jacobus - zie Het woord
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Drie Sirenen
De droom van elke antropoloog, een tot dan toe onbekende volksstam te vinden met een cultuur die nog niet door de invloed van de bedorven 20ste eeuw is besmet, wordt voor Maud Hayden werkelijkheid.

Met een groepje westerlingen van verschillende pluimage brengt zij zes dramatische weken door op de Polynesische eilandje 'De Drie Sirenen'. Van de groep wordt verondersteld dat zij objectieve en nuchtere waarnemers zijn. Ieder brengt echter zijn of haar eigen problemen, vooroordelen en zienswijzen mee.

De ongewone seksuele gedragingen en gebruiken van het eiland hebben op hen een verpletterende invloed en al snel bemerken zij dat ze hun eigen verlangens, angsten en hartstochten analyseren.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The Three Sirens
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789060712870
Uitgever: Skarabee
De fanclub
Vier mannen, Adame Malone, een vriendelijke idealist, Howard Yost, een minder succesvolle verzekeringsagent, de accountant Leo Brunner en de verbitterde garagemonteur Kyle Shively, vormen samen De Fanclub, met het doel voor ogen om 'liefdesgodin' Sharon Fields voor één nacht lichamelijk te bezitten; dit zien zij als de enige manier om inhoud te geven aan hun zo monotone, onbevredigende leven.

Deze vier totaal verschillende mannen zijn vastbesloten om hun (en misschien ook haar) fantasieën werkelijkheid te doen worden. Zij ontwerpen een gedurfd plan om haar te ontvoeren en dat lukt, maar het blijkt dat de verwezenlijking van hun dromenschokkende en onverwachte resultaten geeft en dat Sharon Fields kwetsbaarder, doch ook intelligenter is dan ze verwachtten.

Door haar geraffineerd optreden ziet Sharon kans om haar belagers zo tegen elkaar uit te spelen, dat de situatie zich uit in een wanhopig en gevaarlijk spel dat haar de vrijheid kan terugbezorgen, maar haar ook het leven kan kosten...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The fan club
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789024502363
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De madonna
In 1858 verscheen de Heilige Maagd Maria in Lourdes achttien maal aan Bernadette, een arm boerenmeisje. Haar werden drie geheimen ontvouwd, waarvan er één nooit prijs gegeven werd. Lange tijd wachtte het Vaticaan tot de tijd rijp was en nu wordt het langbewaarde geheim onthuld: binnenkort zal de Heilige Maagd opnieuw in Lourdes verschijnen.

Uit alle windstreken stromen de mensen toe. Niet alleen gelovigen, maar ook mensen met hele andere bedoelingen, zoals Tikhanow, de Russische minister van Buitenlandse Zaken die vreest dat zijn slepende ziekte hem zijn positie zal kunnen kosten; Nathalie Rinaldi, de beeldschone Italiaanse die aan het begin van haar veelbelovende toneelcarrière blind werd; Mikel Hurtado, de fanatieke aanhanger van de Baskische zaak die, terwijl de ogen van de hele wereld op Lourdes zijn gericht, op spectaculaire wijze aandacht voor zijn overtuiging wil vragen; Liz Finch, de ambitieuze journaliste die zich ten koste van alles in Lourdes wil waarmaken en vele zieken en gehandicapten die in Lourdes op de wonderbaarlijke genezing hopen, maar of aan deze verwachting wordt voldaan is zeer de vraag...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The miracle
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789024508211
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De magnaat
Als zijn vader overlijdt wordt Edward Armstead de trotse eigenaar van een onmetelijk fortuin. De erfenis omvat oliebronnen, een complete handelsvloot, onroerend goed, een maîtresse en het door Edward meest begeerde object: de New York Record, de op één na grootste krant van Amerika.

Edwards voldoening slaat echter al snel om in ergernis als hij ontdekt dat zijn vader zelfs na zijn dood nog zijn leven weet te beïnvloeden. In zijn testament heeft hij laten opnemen dat Edward zich pas echt eigenaar van de krant mag noemen als hij er binnen één jaar in slaagt de oplage boven die van de naaste concurrent te doen uitstijgen. Lukt dit niet, dan zal hij alle aanspraken voorgoed verspeeld hebben.

Met de mooie, aankomend journaliste Victoria Weston en de doorgewinterde reporter Nick Ramsey als nietsvermoedende werktuigen, vindt Edward een manier om aan zijn vaders wensen te voldoen: op nietsontziende wijze gaat hij gebeurtenissen uitlokken om zo zijn eigen nieuws te creëren.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The almighty
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789024508136
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De prijs
Vijf mannen en een vrouw ontvangen bericht dat aan hen een Nobelprijs toegekend zal worden. Hoe dit nieuws en de reis naar de prijsceremonie in Stockholm elk van hen treft is het onderwerp van De prijs.

* Dit boek is ook uitgebracht (in twee delen) onder de titel De harde waarheid (1973).
The Prize - 1963
Regisseur: Mark Robson
Cast: Paul Newman, Elke Sommer, Edward G. Robinson, e.a.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The prize
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789024502134
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


De zeven minuten
Een idealistische uitgever komt met een roman op de Amerikaanse markt die een storm van protest oproept. Het boek gaat over een vrouw, die in de zeven minuten waarin zij tot haar orgasme komt, haar werkelijke en denkbeeldige minnaars de revue laat passeren. De rechter moet uitmaken of het pornografie betreft.

Wie is de mysterieuze auteur van dit boek? Deze vraag wordt voor de jonge advocaat Michael Barrett, die de verdediging van de boekhandelaar in het internationaal geruchtmakende proces op zich heeft genomen, van essentieel belang. Zijn speurtocht naar de schrijver wordt tot een speurtocht naar de waarheid en brengt hem in de meest avontuurlijke en gevaarlijke omstandigheden...

Naarmate de conflictsituatie heviger wordt en de spanning stijgt, voert het boek geleidelijk naar een verbijsterende en onverwachte climax.
The Seven Minutes - 1971
Regisseur: Russ Meyer
Cast: Wayne Maunder, Tom Selleck, John Carradine, e.a.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The seven minutes
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789024500932
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Dubbelspel met dame
Billie Bradford, de mooie en intelligente echtgenote van de president van Amerika, wordt tijdens een staatsbezoek aan Moskou ontvoerd. De Russische geheime dienst, de KGB, slaagt erin haar plaats in te laten nemen door Vera Vavilova, een actrice die als twee druppels water op Billie lijkt.

Vera Vavilova speelt de rol van haar leven als Amerika's first lady aan de zijde van de nietsvermoedende president. Niet alleen aan de ontbijttafel, maar ook tijdens TV-campagnes en in de slaapkamer van het Witte Huis. Zo kan zij uiterst belangrijke informatie aan de Russen doorgeven.

Onderwijl zoekt Billie, gevangen in Moskou, wanhopig naar een manier om te ontsnappen. Ze probeert Alexander Razin, een Russisch geheim agent en tevens Vavilova's geliefde, bij haar plannen te betrekken.

Dubbelspel met dame is het verhaal van twee vrouwen, elk hun verraderlijke rol spelend in de armen van elkaars geliefden. Twee vrouwen, onafwendbaar op weg naar een ondraaglijke confrontatie en een onvoorspelbare climax.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The second lady
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789024506989
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Chapman rapport
Het Chapman Rapport is het resultaat van een beroemd Amerikaans onderzoek naar de seksuele gedragingen van de vrouw. Het is het levenswerk van Dr. Chapman, een volijverig, recht op zijn doel afgaand wetenschappelijk pionier, met een onwrikbaar geloof in de waarde van statistieken. Hij en zijn staf hebben duizenden vrouwen ondervraagd over de meest intieme details van hun leven.

Het verhaal begint als Dr. Chapman en zijn medewerkers hun intrede doen in de samenleving van een Californische voorstad om hun onderzoek te voltooien.

We leren Paul kennen, een man die jarenlang aan het rapport heeft meegewerkt en tegen Dr. Chapman opziet als tegen een halfgod, doch die betrokken wordt in gebeurtenissen die uitlopen op bedrog, moord, overweldiging - gebeurtenissen, die hem tenslotte voor een uiterst moeilijke beslissing stellen.

Het is ook het verhaal van de vrouwen die erin toestemmen door Dr. Chapmans medewerkers te worden ondervraagd. Hetzij uit nieuwsgierigheid of bravoure, hetzij om het verdrongen verlangen te bevredigen iemand (of iedereen) de waarheid omtrent zichzelf, hun leven, hun liefdes en hun vergissingen te vertellen. Voor sommigen betekent het interview niets meer dan een sensatie of boezemt het slechts een kortstondig gevoel van schaamte in. Voor anderen echter heeft het ernstige en onvoorziene consequenties.

Het Chapman rapport is een schokkend en openhartig boek met een duidelijk moraal, namelijk dat het huwelijk gebouwd is op een duurzamer fundament dan erotiek alleen; dat zachtheid en menselijkheid van meer belang zijn dan wetenschap; en dat statistische gegevens over het geslachtsleven, hoe gevarieerd en uitvoerig ook, nimmer een compleet beeld kunnen geven van de subtiele verbintenissen tussen man en vrouw.
The Chapman Report - 1962
Regisseur: George Cukor
Cast: Shelley Winters, Jane Fonda, Andrew Duggan, e.a.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The Chapman report
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789024502585
Uitgever: Bruna
Het komplot
De tijd: morgen.
De plaats: het Witte Huis in Washington.
De handeling: door een onvoorziene gebeurtenis wordt op grond van het opvolgingsrecht een neger gekozen tot president van de Verenigde Staten.

Douglass Dilman, die tot dan toe een weinig bekend senator was, ziet plotseling alle schijnwerpers op zich gericht. Eenzaam aan de top moet hij het hoofd bieden aan nationale en internationale crises, schandalen en de ruwe confrontaties met aperte vijanden. Hartstochten en vooroordelen bepalen de weg die hij gaan moet. Samenzweringen leiden er uiteindelijk toe dat de Senaat - die voor het eerst sinds honderd jaar fungeerde als 'Gerechtshof' - de president aanklaagt.

Tot deze nationale ontwikkeling draagt een fascinerende groepering van mensen bij: een ambitieuze minister, een verleidelijke republikeinse, een beroemde jurist, een verbitterde agent van de Geheime Dienst, en nog talrijke anderen wier leven en werken ten nauwste verbonden zijn met de Grote Man van het Witte Huis.

* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De president.
The Man - 1972
Regisseur: Joseph Sargent
Cast: James Earl Jones, Martin Balsam, Burgess Meredith, e.a.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The man
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789024503438
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het overspel
Zoals zoveel mannen die (te) vroeg zijn getrouwd, heeft Philip Fleming het gevoel dat hij is beroofd van de genoegens waar zijn vrijgezelle vrienden over pochen en waar zijn getrouwde vrienden met schuldig plezier van genieten. Beroofd, omdat hij, na tien jaar huwelijk, met geld en aanzien als scenarioschrijver, plus een oneindige schare begerenswaardige vrouwen in zijn onmiddellijke nabijheid, nooit ontrouw aan zijn vrouw is geweest. Hij zegt tegen zichzelf dat de gevaren te groot zijn. Hij zegt niet tegen zichzelf dat hij bang is.

Tot op een dag Peggy verschijnt, een en al belofte en zinnelijkheid. Philip werpt één blik op haar, en kent voor het eerst de allesverterende begeerte naar een andere vrouw. Wat echter als een onschuldige, betoverende romance begint, verandert al spoedig in een onbesuisde obsessie...

Het Overspel is echter niet alleen het verhaal van Peggy en Philip. Het is ook het verhaal van de mensen die hun emotionele vuurproef delen, en daar hun prijs voor betalen.

Helen Fleming, preuts en puriteins, die weet dat haar huwelijk in moeilijkheden verkeert, maar nimmer vermoedt dat er een andere vrouw in het spel is. Tina Barlow, de vrouw van zijn beste vriend, altijd bereid Philip zelfvertrouwen te bieden in de chique beslotenheid van de villa van haar man in Bel-Air.

Alex Selby, wereldberoemd producer, die Philip een fabelachtig aanbod doet, dat zijn tanende gevoel van eigenwaarde zal herstellen. En Kip Carster, het meest gevierde symbool van ruige mannelijkheid, die Philip zijn eigen bijzondere middel aan de hand doet om vrouwen te temmen...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The sins of Philip Fleming
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 9789024504275
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Het R document
Tegen de achtergrond van toenemend geweld en misdaad zet Irving Wallace het verhaal neer van een samenzwering om de grondwet omver te werpen, ofwel een poging van de FBI om de macht over te nemen.

Twee partijen worden tegenover elkaar geplaatst: zij die zich inspannen om de grondwet te amenderen zodat de regering een radicale wet om de orde te handhaven kan opleggen, en zij die inzien dat het voorgestelde 35e Amendement verreikende consequenties zal hebben voor de vrijheid van hun natie en dat er een bijzonder sinister plan achter zit in de vorm van het geheimzinnige R-document.

Tegenstanders in deze strijd op leven en dood zijn de onbehouwen, machtige directeur van de FBI, Vernon T. Tynan, en de nieuwe procureur-generaal, Christopher Collins, een ambitieuze, eerlijke man die het controversiële 35e Amendement steunt, ondanks zijn persoonlijke bedenkingen. Tot ook hij ontdekt dat er een kwaadaardig complot achtersteekt, wanneer de laatste woorden van zijn voorganger een waarschuwing bevatten tegen het R-document - de gevaarlijke, mysterieuze sleutel tot de toekomst van het land.

Tijdens zijn jacht op het document ziet Collins zich geconfronteerd met duistere manipulaties, chantage, moord, en onthullingen over het verleden van zijn vrouw, reden voor haar om te verdwijnen. In een dramatische race tegen de klok rust het lot van de natie op zijn schouders.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The R Document
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789024503896
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het satansserum
Na jaren van experimenteren slaagt de Engelse professor Davis MacDonald erin een serum samen te stellen dat het leven van dieren kan verdubbelen. Deze ontdekking betekent de eerste stap op de weg van de menselijke onsterfelijkheid.

De experimenten werden uitgevoerd in een afgelegen laboratorium, ergens in Rusland. Al snel blijkt de Russische geheime dienst, de KGB, op de hoogte te zijn van het bestaan van het serum en MacDonald moet vluchten.

Hij gaat naar Venetië, maar daar aangekomen wordt al snel duidelijk dat de plaatselijke communistische handlangers op de hoogte zijn van zijn komst. De stad wordt hermetisch afgesloten en dit noopt MacDonald telkens weer een nieuw schuiladres te zoeken.

Wanneer vrienden, door hebzucht overmand, soms verraders blijken te zijn, is voor MacDonald de hel compleet en ontstaat er een ware klopjacht door Venetië.

In een intrigerende climax vindt de formule van het serum een bestemming, die recht doet aan een hoopvolle toekomstverwachting voor de mensheid.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The pigeon project
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789024506422
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het verraad
Medora Hart, de verblindend mooie stripteasedanseres, eens verwikkeld in een schandaal waardoor de regering van Engeland bijna ten val kwam; Matt Brennan, door Amerikanen en Russen veracht en verguisd omdat hij verraad zou hebben gepleegd; Jay Thomas Doyle, eens een vermaard internationaal journalist en columnist, die hard vecht om zijn verloren reputatie terug te winnen en die de wereld wil overvallen met een boek over de ware toedracht van de Kennedy-moord; Hazel Smith, een verbitterde Amerikaanse correspondente en maîtresse van één van de topfiguren van het Kremlin...

Zij vinden elkaar in Parijs. De lichtstad gonst van activiteit, geruchten en speculaties over de Topconferentie van de Grote Vijf: Amerika, Rusland, Engeland, Frankrijk en communistisch China.

Terwijl de staatshoofden van deze atoomnaties beslissen over het lot van de wereld, het in de straten van Parijs wemelt van de geheim agenten, en de internationale pers elk gerucht najaagt, opblaast en over de hele wereld telext, spelen zich achter de schermen van de Top dramatische tonelen af. Geheime afspraken, intriges, chantage en persoonlijke machtswellust leiden tot een huiveringwekkende climax...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The plot
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het woord
Tussen de ruïnes van de oud-Romeinse zeehaven Ostia Antica ontdekt een Italiaanse oudheidkundige een papyrusrol uit de eerste eeuw na Christus. De inhoud blijkt te bestaan uit een in het Aramees geschreven Evangelie van de hand van Jacobus, Jezus' jongere broer. Dit geschrift, dat een verrassend nieuw licht werpt op de figuur van Jezus, blijkt zeer ingrijpende gevolgen te hebben voor een dubieus syndicaat van internationale bijbeluitgeverijen, waarvan het hoofdkwartier gevestigd is in Amsterdam.

Steve Randall, een cynische jongeman uit New York, wordt door deze organisatie in dienst genomen om dit vernieuwde Nieuwe Testament op een commerciële wijze internationaal te introduceren.

Nauwelijks is hij begonnen met dit evangelie op authenticiteit te onderzoeken of hij raakt reeds verstrikt in een web van intriges, waarbij een volkomen losgeslagen ex-non, een merkwaardige Nederlander, een kreupele secretaresse, de abt van een klooster en een Duitse drukker een rol spelen.

Verbeten werkt Randall echter verder en in zijn jacht naar de waarheid en succes stelt hij zelfs zijn innige verhouding met de hartstochtelijke dochter van de archeoloog, Angela Monti, in de waagschaal om te slagen. Ten slotte vindt hij het spoor van de duistere figuur die de waarheid over het nieuwe evangelie kent - een misdadiger, een gek of een genie?
The Word - 1978 - Mini-serie
Regisseur: Richard Lang
Cast: David Janssen, Florinda Bolkan, James Whitmore, e.a.
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The word
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789024555314
Uitgever: Elsevier
Het zevende mysterie
Op 30 april 1945, als de Russische troepen het centrum van Berlijn naderen, plegen Adolf Hitler en zijn gezellin Eva Braun zelfmoord in de ondergrondse Führerbunker. Hun lijken worden onmiddellijk daarna met benzine overgoten en verbrand. Dat gelooft de wereld nu al meer dan veertig jaar. Maar is het werkelijk zo gegaan?

Als Oxford-professor Harrison Ashcroft de laatste hand legt aan een 'andere' biografie over Hitler, wordt hij in Berlijn met fatale afloop door een auto overreden. Zijn dochter Emily weet dat haar vader op het punt stond de grootste ontdekking van de eeuw te doen, zonder zelf dat geheim te kennen.

Met behulp van de Amerikaan Rex Foster, die werkt aan een boek over Nazi-architectuur, achterhaalt ze een schilderij van Hitler. Hitler blijkt het echter geschilderd te hebben in... 1952. De sleutel tot de ontraadseling blijkt te liggen in het mogelijke bestaan van een eerder onbekende (zevende) bunker.

Emily en Rex vinden het ontwerp voor zo'n mysterieus ondergronds toevluchtsoord. Emily ziet kans binnen te dringen in de sinds jaar en dag bekende Führerbunker in Oost-Berlijn. Daar doet ze, inmiddels in de gaten gehouden door geheime diensten, een verbijsterende vondst...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: The seventh secret
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789050870542
Uitgever: Centerboek


Relatie op hoog niveau
De vrouwelijke president Prem Sang van de Latijns-Amerikaanse ministaat Lampang legt een staatsbezoek af bij de president van de Verenigde Staten. Op het programma staat een korte lunch, waarin Prem Sang om een Amerikaanse lening moet vragen. Maar president Underwood valt voor de charme van president Sang, de lunch loopt uit en de lening wordt - tot een veel te hoog bedrag - toegezegd.

De gelukkig getrouwde Amerikaanse president zoekt en vindt een reden voor het afleggen van een tegenbezoek. Bij een romantisch gesprek wordt beiden duidelijk dat het met hun relatie nooit iets zou kunnen worden.

De situatie verandert drastisch als de president van de Zuid-Amerikaanse staat wordt geconfronteerd met een staatsgreep en zelf gekidnapt wordt. Er rest haar niets anders de hulp in te roepen van haar beste steun en toeverlaat: president Underwood.

Deze denkt ongemerkt af te kunnen reizen naar Lampang om leiding te geven aan het oplossen van de kidnapping. Maar een journalist komt hem op het spoor en dreigt de 'relatie op hoog niveau' wereldkundig te maken...
Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: Guest of honour
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789050870849
Uitgever: Centerboek

Dubbel uitgegeven titelsIk, Jacobus

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het woord.

Schrijver: Irving Wallace
Oorspronkelijke titel: zie Het woord
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789022503645
Uitgever: Boekerij