Boekenplank:
Kies

Boeken van Eva de Wit (2)

Eva De Wit is vrijwilligster op de kinderafdeling in ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven.

Meer over Eva de Wit (2)

Genre: Non-Fictie

Geboorteland: België


Overzicht

  • Mijn naam is Isabelle
  • Tobias, de leukemieman

gedetailleerd overzicht

OverzichtMijn naam is Isabelle

Isabelle groeit op binnen een zeer welstellend maar bekrompen milieu in de tweede helft van de vorige eeuw. Als ze veertien is, verwacht ze een kind. Toch is er niemand in haar omgeving die zich de vraag stelt naar de oorsprong van de zwangerschap. Zelf is ze niet bij machte om hierover te vertellen. In het licht van de schone schijn wordt ze door haar moeder naar Zwitserland gestuurd waar ze onder verdoving een kind zal baren dat haar dadelijk wordt afgenomen zonder het ooit te zien.

Dertig jaar lang zal ze dit letsel in stilte dragen en zoekt zij stiekem een zoon die ze gedwongen moest afstaan. Al die tijd zal Isabelle zwijgen over de waarheid, tot hoofd en huid te klein worden om haar stille zinnen nog langer te bergen en zij eindelijk haar verhaal vertelt aan een schrijfster die haar op de schouders neemt en haar laat kijken naar een verzwegen verleden.

Mijn naam is Isabelle is het ontroerende en meeslepende levensverhaal over een buitengewone vrouw die opgroeit binnen de weelderig beklede huizen en contouren van de bourgeoisie, waar men vaak wankelt tussen waarheid en leugen. Tegelijk is het een emotionele reis met een groeiend besef over wat een mens met zijn kwetsuren kan doen.

Schrijver: Eva de Wit (2)
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789461310576
Uitgever: Van Halewyck
Tobias, de leukemieman

En toch glimlacht hij. Ondanks de teleurstelling glimlacht hij minzaam. Nauwelijks twaalf levensjaren jong slaagt hij er telkens in grootser te zijn dan wij. Hij glimlacht en ik ben hem mateloos dankbaar voor zoveel vergevingsgezindheid.

'Pas op,' zegt de moeder, 'je zal ons deze zomer nog vaak zien. Je geraakt van ons niet meer af.' En ik lach om zoveel schoonheid en toekomst. Precies elf dagen later is hij dood...

Eva De Wit is vrijwilligster op de kinderafdeling in ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven. Ze begeleidt er Tobias, een jongen van twaalf die leukemie heeft en uiteindelijk zal overlijden.

In Tobias, de leukemieman schrijft ze hem opnieuw tot leven en gaat ze op zoek naar zijn spoor, in zichzelf en in wie hem omringde. Zo ontvouwt zich ook het verhaal van de ouders, van het vriendinnetje, van de arts... Het afscheid is wat hen op unieke wijze verbindt.

Tobias, de leukemieman is een ontmoeting met het sterke en het kwetsbare in de mens, met de broosheid der dingen, met dat wat ons overstijgt en dat wat ons samenhoudt; aangrijpend, ontroerend, zoals wij mensen zijn. Het boek raakt door de heldere kijk die het op het leven biedt en door de warme personages. Eva De Wit trekt het verhaal open tot iets universelers dan alleen het verhaal van dat ene jongetje.

Schrijver: Eva de Wit (2)
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789056179458
Uitgever: Van Halewyck