Boekenplank:
Kies
  • Home
  • B
  • Lucette ter Borg

Boeken van Lucette ter Borg

Lucette ter Borg studeerde Slavische talen en historische pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is schrijfster, essayist en redactrice.

Meer over Lucette ter Borg

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Het cadeau uit Berlijn
  • Valkruid

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet cadeau uit Berlijn
Zesenzeventig jaar oud is hij, rentmeester Andreas, als hij het besluit neemt uit Duitsland te emigreren en in de wildernis van Canada een nieuw bestaan op te bouwen met zijn zoon Wolfgang. Alleen de dingen die er nog toe doen neemt hij mee: wat kleren, boeken, zijn jachtgeweren, zijn langspeelplaten - en de vleugel van zijn overleden vrouw, een piano die hij koestert als een schat.

Stukje bij beetje wordt in Het cadeau uit Berlijn het leven van Andreas Landewee ontrafeld. Wie is deze man, die zoveel van bomen en bossen weet, maar zichzelf en zijn eigen kinderen zo slecht kent? Die opgroeit in Bohemen, als kind van rondreizende musici, na de Tweede Wereldoorlog zijn land wordt uitgezet en in Duitsland trouwt met zijn grote liefde, een beroemde operazangeres, op wier stem ook Hitler verliefd was. En die nu in de stilte van de bossen van Canada, op het cadeau uit Berlijn, de vleugel van Hitler, in zijn eentje Beethoven speelt.

Een verhaal, gebaseerd op een ware familiegeschiedenis, over de verlokking van het zelfbedrog, de verleiding van de liefde en de betovering van de muziek.
Schrijver: Lucette ter Borg
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789059361720
Uitgever: Cossee
Valkruid
Zolang ze zich kan herinneren speelt Sigrid viool. Haar vader zag in haar een groot talent en ze speelde de sterren van de hemel in zijn orkest in Oostenrijk. Inmiddels is Sigrid tweeënzestig en taant haar virtuositeit. Zelfs in het tweederangs orkest in Overijssel vallen haar fouten op. Sigrids zuster Valentine is net als Sigrid met een Nederlandse man getrouwd. Valentine speelde piano in het familie-orkest maar ambieerde eigenlijk nooit een carrière op het podium.

Nu, na dertig jaar, gaan de zussen voor het eerst weer samen op vakantie. Valentine verkeert in de veronderstelling dat de reis gewoon voor hun plezier is, om weer nader tot elkaar te komen en de oude grappen van vroeger weer eens af te stoffen. Ze neemt daar graag nog een zelfgebraden kippenkluif met een glas bier op. Maar waarom torst Sigrid die vioolkist zo angstvallig met zich mee? En waarom wil ze niet iets voor haar spelen als Valentine dat vraagt? Wat doen ze eigenlijk in die stadjes van vioolbouwers? Tijdens de reis blijkt dat achter de zusterliefde eigenlijk afgunst, wrok en jaloezie schuilgaan.

Valkruid is een roman over de teloorgang van de dromen van twee muzikaal begaafde vrouwen. En over de inventiviteit van de mens als het aankomt op zelfbedrog. Welke façades houden Sigrid en Valentine krampachtig overeind en waarom?

Het romantische reisje door Duitsland krijgt een bizarre ontknoping tijdens een drinkgelag met aardappelsalade in een bierbrouwerij aan de voet van een van de grimmigste bergmassieven van Duitsland.
Schrijver: Lucette ter Borg
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789059362864
Uitgever: Cossee