Boekenplank:
Kies

Boeken van Suzanne Collins

Meer over Suzanne Collins

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Geboren: 1962

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Suzanne Collins


De Bovenlander / The Underland Chronicles

 1. De voorspelling - Gregor the Overlander
 2. Het labyrint - Gregor and the prophecy of bane
 3. De vloek - Gregor and the curse of the warmbloods
 4. De Vuurlanden - Gregor and the marks of secret
 5. De krijger - Gregor and the code of claw

De Hongerspelen / The Hunger Games

 1. De ballade van slangen en zangvogels - The ballad of songbirds and snakes
 2. De hongerspelen - The hunger games
 3. Vlammen - Catching fire
 4. Spotgaai - Mockingjay

Jeugdboeken

 • Een jaar zonder papa - Year of the jungle

Dubbel uitgegeven titels

 • The ballad of songbirds and snakes (NL) - zie De ballade van slangen en zangvogels

gedetailleerd overzicht

De Bovenlander / The Underland ChroniclesDe voorspelling
Als Gregor zijn zusje Boots door een rooster in de kelder ziet verdwijnen, springt hij achter haar aan en vallen ze samen een duistere diepte in. Ze belanden in Onderland, waar mensen op vleermuizen rondvliegen en waar reusachtige kakkerlakken, spinnen en ratten wonen.

Gregor wil zo snel mogelijk terug naar huis. Maar dan komt hij erachter dat hij een belangrijke rol heeft te vervullen in het land onder de grond.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Gregor the Overlander
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789020664911
Uitgever: Kluitman
Het labyrint
Gregor heeft gezworen nooit meer terug te gaan naar Onderland. Maar als zijn zusje Boots ontvoerd wordt, heeft hij geen keus. In Onderland komt Gregor erachter dat hij de strijd aan moet gaan met een machtige vijand: de Gesel.

Maar gelukkig staat hij niet alleen: hij wordt vergezeld door de jonge, maar moedige koningin Luxa, de vechtlustige rat Ripred en Temp, de kakkerlak die zijn zusje Boots verafgoodt. Samen beginnen ze aan een levensgevaarlijke tocht naar het Labyrint, waar de Gesel huist.
Tijdens het oversteken van de immens grote Waterweg komt Gregor erachter dat hij een zeer bijzondere gave heeft.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Gregor and the prophecy of bane
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789020664928
Uitgever: Kluitman
De vloek
Gregor is weer veilig terug bij zijn ouders en zusjes in New York. Toch zit hem iets behoorlijk dwars. Volgens een nieuwe voorspelling zal een gruwelijke plaag Onderland treffen. Deze plaag, die ook wel de vloek van de warmbloedigen wordt genoemd, kan alleen worden bedwongen door de krijger: Gregor.

Als hij te horen krijgt dat zijn vleermuis Ares het eerste slachtoffer van de vloek dreigt te worden, dringt het scherp tot Gregor door: hij moet zo snel mogelijk terug naar Onderland.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Gregor and the curse of the warmbloods
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789020664935
Uitgever: Kluitman
De Vuurlanden
Gregor reist elke dag heen en weer tussen New York en Onderland om zijn moeder op te zoeken. Die ligt na Gregors laatste avontuur nog steeds in het ziekenhuis in Regalia.

Tijdens een van Gregors bezoeken ontvangt koningin Luxa een alarmerend bericht van het bevriende muizenvolk. Ze twijfelt geen moment en gaat samen met Gregor op onderzoek uit. Na een gevaarlijke tocht door Onderland, komen ze terecht in de Vuurlanden. Daar doen ze een verschrikkelijke ontdekking...
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Gregor and the marks of secret
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789020664942
Uitgever: Kluitman
De krijger
Er klonk een oorverdovend gebrul. 'Ach, daar zal je eindelijk mijn pleegkind hebben,' zei Ripred. Het was de Gesel. Sinds Gregor hem de laatste keer van dichtbij had gezien, was hij alweer bijna een meter gegroeid. Hij was inmiddels bijna vier meter hoog en de grootste ratten op het veld leken wel dwergen naast hem. Zijn lichtgevend witte vacht glansde in het licht van de toortsen.

Gregor is herstellende van zijn verwondingen in het ziekenhuis van Regalia. Maar veel tijd om te rusten heeft hij niet. Koningin Luxa heeft de oorlog verklaard aan de ratten en de strijd om Onderland staat op het punt om los te barsten. Volgens de profetie van Tijd speelt Gregor - de krijger - een belangrijke rol in deze strijd. Een rol die wel eens zijn dood zou kunnen betekenen....
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Gregor and the code of claw
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789020664959
Uitgever: Kluitman

De Hongerspelen / The Hunger GamesDe ballade van slangen en zangvogels

Suzanne Collins maakte in de zomer van 2019 bekend dat er een prequel komt op haar internationale bestsellerserie De Hongerspelen. Het boek zal zich 64 jaar voor de gebeurtenissen in de rest van de reeks afspelen, op de vooravond van de tiende Hongerspelen. Katniss Everdeen, de heldin uit de trilogie, zal dus niet in het verhaal voorkomen, maar Collins legt de focus in dit boek op de zogeheten ‘donkere dagen’ van Panem, vlak na de eerste - en mislukte - opstand tegen het Capitool.

Ambitie motiveert hem. Competitie drijft hem. Maar macht kent een prijs...

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus' prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut... en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

The Ballad of Songbirds and Snakes - 2023
Regisseur: Francis Lawrence
Cast: Rachel Zegler, Jason Schwartzman, Peter Dinklage, e.a.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: The ballad of songbirds and snakes
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789000372058
Ebook: 9789000372065
Uitgever: Van Goor
De hongerspelen
Zou jij kunnen overleven, alleen en in de wildernis? Wanneer alles en iedereen erop gebrand is dat je de ochtend niet levend haalt? Winnen betekent eeuwige roem en rijkdom. Verliezen betekent een zekere dood. De Hongerspelen zijn begonnen... Wees gewaarschuwd: dit boek neemt je leven compleet over.

Katniss Everdeen woont met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven?
The Hunger Games - 2012
Regisseur: Gary Ross
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, e.a.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: The hunger games
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789000331956
Ebook: 9789047515388
Uitgever: Van Goor
Vlammen
Hoe onwaarschijnlijk het ook is, Katniss Everdeen heeft de jaarlijkse Hongerspelen gewonnen, samen met haar medestrijder Peeta Mellark. Maar ze hebben de overwinning behaald in weerwil van het Capitool en de wrede regels die er gelden.

Katniss en Peeta zouden dolgelukkig moeten zijn, want ze zijn voor de rest van hun leven zeker van roem en rijkdom voor henzelf en hun familie. Maar er gaan geruchten over een opstand in verschillende districten. Tot hun schrik worden Katniss en Peeta door hun overwinning het symbool van die opstand. Het Capitool is kwaad en het Capitool wil wraak.
The Hunger Games: Catching Fire - 2013
Regisseur: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, e.a.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Catching fire
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789000331970
Ebook: 9789000337088
Uitgever: Van Goor
Spotgaai
Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen, het macabere evenement dat eens per jaar plaatsvindt om de bevolking van Panem eraan te herinneren dat er niet te tornen valt aan het dictatoriale regime. Maar dat regime begint nu te wankelen. Rebellen nemen Katniss mee naar het grimmige District 13, waar de regering geen vat op heeft en waar plannen worden gemaakt voor een revolutie die haar weerga niet kent.

Terwijl de voorbereidingen voor de opstand in volle gang zijn, herstelt Katniss van de verwondingen die ze in de arena heeft opgelopen en bereidt ze zich voor op haar rol als leider van de revolutie. Ze is volledig bereid te vechten en zelfs te sterven voor vrijheid. Maar dan geeft president Snow Katniss te kennen dat hij iedereen van wie ze houdt kapot zal maken als de rebellen hun plannen doorzetten. De prijs van vrijheid lijkt hoger dan ooit...
The Hunger Games: Mockingjay, Part I en II - 2014 en 2015
Regisseur: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, e.a.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Mockingjay
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789000331994
Ebook: 9789047516415
Uitgever: Van Goor

JeugdboekenEen jaar zonder papa
De vader van de jonge Suzy wordt naar Vietnam uitgezonden. Hoe veilig is haar vader daar? En wanneer komt hij terug?

De maanden gaan voorbij. Met elke ansichtkaart van haar vader wordt Suzy banger dat ze hem niet meer zal herkennen. Wanneer hij terugkeert, ontdekt Suzy dat de oorlog hem wel heeft veranderd, maar dat hij heel veel van haar houdt.
Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: Year of the jungle
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789000332762
Ebook: 9789000332779
Uitgever: Van Goor

Dubbel uitgegeven titelsThe ballad of songbirds and snakes (NL)

Deze uitgave betreft de filmeditie van De ballade van slangen en zangvogels.

Schrijver: Suzanne Collins
Oorspronkelijke titel: zie De ballade van slangen en zangvogels
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789000390625
Ebook: 9789000390847
Uitgever: Van Goor