Boekenplank:
Kies

Boeken van Robin Cook


Overzicht

 • Autopsie - Drugs and death in Key West
 • Brein - Brain
 • Coma - Coma
 • Donor - Host
 • Doodsangst - Mortal fear
 • Embryo - Vital signs
 • Epidemie - Outbreak
 • Experiment - Mindbend
 • Fataal - Fatal cure
 • Infectie - Cell
 • Infuus - Godplayer
 • Intern - The year of the intern
 • Invasie - Invasion
 • Kloon - Seizure
 • Koorts - Fever
 • Manipulatie - Mutation
 • Narcose - Harmful intent
 • Ontvoerd - Abduction
 • Risico - Acceptable risk
 • Sfinx - Sphinx
 • Shock - Shock
 • Terminaal - Terminal
 • Vergiftigd - Toxin

Dubbel uitgegeven titels

 • 365 dagen intern - zie Intern
 • De sfinx - zie Sfinx

Jack Stapleton & Laurie Montgomery

 1. Overdosis - Blindsight
 2. Besmet - Contagion
 3. Verminkt - Chromosome 6
 4. Ademnood - Vector
 5. Diagnose - Marker
 6. Crisis - Crisis
 7. Kritiek - Critical
 8. Vreemd lichaam - Foreign body
 9. Ingreep - Intervention
 10. DNA - Cure

Pia Grazdani

 1. Doodsakte - Death benefit
 2. Nano - Nano
Dubbel uitgegeven titels
Pia Grazdani

gedetailleerd overzicht

OverzichtAutopsie
Danielle Lemaire is op haar negenentwintigste hard op weg een van de meest scherpzinnige aanklagers van Florida te worden.
Als ze een moordzaak te behandelen krijgt die haar definitieve doorbraak kan betekenen, vraagt ze haar vriend, de patholoog-anatoom Brett Murphy, een perfect autopsierapport voor haar op te stellen.
Brett vertrouwt de zaak echter niet en vreest dat Danielle alleen maar oog heeft voor haar eigen rijzende ster. Hij gaat zelf op onderzoek uit...
* Autopsie is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de maand van het spannende boek 1994.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Drugs and death in Key West
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-7433-609-4
Uitgever: Bruna
Brein
Martin Philips werkt als radioneuroloog in een perfect functionerend ziekenhuis. Althans, zo lijkt het. Wanneer vijf patiënten die werden opgenomen voor een zeer eenvoudige medische ingreep, eindigen in het mortuarium, krijgt hij zo zijn twijfels. Bij zijn onderzoek stuit hij op gruwelijke zaken. Hoe komt het bijvoorbeeld dat er bij de autopsie radioactief materiaal in de hersenen wordt aangetroffen? Sterker nog, hoe komt het dat bij een van de patiënten de complete schedelinhoud is verdwenen? Het verband tussen dit alles is veel afschuwelijker dan Martin zich in zijn donkerste fantasieën kan voorstellen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Brain
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-229-8769-8
Uitgever: Bruna
Coma
De knappe en energieke Nancy Greenly wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een kleine medische ingreep. Maar al direct na het begin van de operatie gaat er iets mis en Nancy zal nooit meer ontwaken. De sportieve Sean Berman moet geopereerd worden aan een knieblessure. Al snel is ook hij - net als Nancy - een levend lijk: hersendood, vegetatief, bleek en roerloos, de lichaamsfuncties overgenomen door een machine. De medisch studente Susan Wheeler ontdekt bij toeval dat wel erg veel jonge patiënten op operatiezaal 8 in coma raken. Ondanks openlijke en bedekte tegenwerking van alle kanten gaat zijn vastberaden op onderzoek uit. Het spoor leidt haar naar het mysterieuze Jefferson-instituut en wat ze daar ontdekt, lijkt de grenzen van de fantasie te overschrijden.
Coma - 1978
Regisseur: Michael Crichton
Cast: Geneviève Bujold, Michael Douglas, Rip Torn, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Coma
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-449-2084-7
Uitgever: Bruna
Donor
Sommige dingen zijn erger dan doodgaan...

Lynn Peirce, een vierdejaars studente geneeskunde, heeft alles goed voor elkaar. Maar wanneer haar vriend Carl in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een routineoperatie, verandert haar leven op slag. Carl komt niet meer bij uit de narcose en een MRI bevestigt het verschrikkelijke vermoeden: de jongen is hersendood.

Intens verdrietig gaat Lynn op zoek naar antwoorden. En wat ze ontdekt is nog schokkender dan wat ze voor mogelijk had gehouden. Dan ontvangt ze een doodsbedreiging. Iemand probeert uit alle macht te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Host
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400507531
Uitgever: Bruna
Doodsangst
De arts Jason Howard maakt zich ernstig zorgen over de onverwachte dood van een paar van zijn patiënten. Als ook de beroemde dokter Alvin Hayes op dramatische wijze overlijdt, gaat Jason op zoek naar een relatie tussen de dood van zijn patienten en die van Hayes. Al snel komt hij tot de conlcusie dat Hayes een dubbelleven leidde en dat zijn dood moest voorkomen dat hij de resultaten van zijn DNA-onderzoek bekend zou maken. Die ontdekking alleen al is genoeg om Jason zelf tot doelwit te maken van gewetenloze wetenschappers...
Mortal Fear - 1994
Regisseur: Larry Shaw
Cast: Joanna Kerns, Tobin Bell, Robert Englund, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Mortal fear
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-461-1200-4
Uitgever: Bruna


Embryo
In de ogen van haar collega's is Marissa Blumenthal een vrouw die daadwerkelijk alles bezit: een blakende gezondheid, een schat van een man en een zeer geslaagde carrière als wetenschapper. Er is echter iets wat Marissa mist: een kind. Als wordt aangetoond dat ze onvruchtbaar is, slaat haar diepgekoesterde wens om in een ware obsessie. Marissa weigert zich neer te leggen bij de diagnose en stelt een onderzoek in naar de mogelijke oorzaken van haar 'bewezen' onvruchtbaarheid. Als ze ontdekt dat ze lang niet de enige vrouw is die op onverklaarbare wijze als onvruchtbaar wordt beschouwd en dat bovendien al die vrouwen de koele boodschap meekrijgen maar eens aan een reageerbuisbevruchting te denken, begint ze het ergste te vermoeden...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Vital signs
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-229-7969-5
Uitgever: Bruna
Epidemie
De verschijnselen doen zich heel plotseling voor: zware hoofdpijn, hoge koorts, buikpijn, diarree, braken, keelpijn en hoesten. Een gruwlijke epidemie, waaraan alle besmette mensen onherroepelijk bezwijken, grijpt razendsnel om zich heen. De ene epidemie-haard is nauwelijks onder controle of een andere ontbrandt alweer in volle hevigheid. Het geheimzinnige Ebolavirus slaat meedogenloos toe. De jonge, onervaren Marissa Blumenthal, krijgt opdracht te onderzoeken hoe de epidemie een halt toegeroepen kan worden. Al snel stuit ze op enkele vreemde, onverkwikkelijke details. De eerste gevallen betreffen steeds artsen die hetzelfde congres bijgewoond hebben. Ook blijken ze allemaal voordat ze ziek werden te zijn overvallen en beroofd. Wat aanvankelijk slechts een vaag vermoeden was, wordt, door steeds meer bewijzen gestaafd, een angstaanjagende werkelijkheid. Niet alleen het leven van duizenden onschuldige slachtoffers staat op het spel, maar ook Marissa's eigen leven loop gevaar. Er is niemand die ze in vertrouwen kan nemen. Verbeten, vertwijfeld en eenzaam zet ze haar onderzoek voort.
Virus - 1995
Regisseur: Armand Mastroianni
Cast: Nicollette Sheridan, William Devane, Stephen Caffrey, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Outbreak
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-449-2356-0
Uitgever: Bruna
Experiment
Adam Schonberg is student medicijnen. Hij komt van zeer goede huize en zijn ouders keuren zijn huwelijk met de danseres Jennifer dan ook pertinent af. Ze onthouden hem zijn toelage en het jonge paar leeft noodgedwongen van het kleine salaris dat Jennifer verdient. Als Jennifer zwanger raakt, is Adam gedwongen om een baan te zoeken. Hij wordt vertegenwoordiger bij Arolen Pharmaceuticals, een multinational die veel invloed op de medische wereld heeft en even zoveel weerstand oproept. Adam doet al snel een vreemde ontdekking en als hij alles met elkaar in verband brengt, komt hij tot de conclusie dat die zo bizar is, dat niemand hem wil geloven. Langzaam maar zeker komt hij achter de verborgen, weerzinwekkende praktijken van Arolen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Mindbend
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-229-7697-1
Uitgever: Bruna
Fataal
Angela en David Wilson zijn dolblij wanneer ze de kans krijgen de benauwde stad en hun hectische banen in het gigantische ziekenhuis achter zich te laten. Ze vertrekken naar het bijna paradijselijke Vermont, waar ze een nieuw leven beginnen in een idyllisch provinciestadje. Het lijkt wel een droom: er is volop ruimte en frisse lucht en er is een prachtige speeltuin voor hun dochtertje Nikki. Zowel David, chirurg, als Angela, gespecialiseerd in de pathologie, kan aan de slag in het plaatselijke ziekenhuis. Het mooiste van alles is dat het ziekenhuis alle faciliteiten in huis heeft om een optimale verzorging te bieden aan Nikki, die aan een ernstige aandoening van de luchtwegen lijdt. Het gezin voelt zich al snel thuis in de hartelijke gemeenschap. Dan doet zich in het ziekenhuis een aantal raadselachtige sterfgevallen voor, die aanvankelijk alleen maar Angela's nieuwsgierigheid wekken. Maar als er plotseling ook een paar kinderen sterven die aan dezelfde ziekte als Nikki lijden, raken Angela en David in paniek...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Fatal cure
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-229-8164-9
Uitgever: Bruna
Infectie
Kan een app op je smartphone dodelijk zijn?

George Wilson werkt als arts-assistent in een groot ziekenhuis in Los Angeles en woont samen met Kasey. Op een ochtend vindt hij haar dood in bed. Onbegrijpelijk, want ondanks haar diabetes verkeerde ze in prima gezondheid.

Enkele maanden na haar dood bezoekt hij een presentatie over de revolutionaire nieuwe app iDoc, die werkt als een soort mobiele huisarts - iDoc kan bloedwaarden testen, vragen beantwoorden en diagnoses stellen.

George ontdekt dat ergens in de app een virus blijkt te zitten, met alle gevolgen van dien: er zijn reeds enkele patiënten overleden. Als hij op onderzoek uitgaat, stuit hij op schokkender informatie dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Cell
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400504219
Uitgever: Bruna


Infuus
Er gebeuren vreemde dingen in het Boston Memorial Hospital: met grote regelmaat sterven er, op onverklaarbare wijze, van een operatie herstellende patienten. Cassandra Cassidy, patholoog-anatoom, gehuwd met de briljante hart-chirug Thomas Kingsley, en haar collega en vriend Robert Seibert, proberen de oorzaak te achterhalen. Robert ontdekt een patroon in de onverklaarbare sterfgevallen en samen krijgen Cassandra en Robert het vermoeden dat er iemand van de staf beslist over 'leven en dood'. Als Cassandra zelf voor een operatieve ingreep in het ziekenhuis ligt, ontdekt ze de verbijsterende waarheid.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Godplayer
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-449-2383-8
Uitgever: Bruna
Intern
Om zijn studie medicijnen af te ronden besluit de jonge co-assistent Peters in een ziekenhuis op Hawaii te gaan werken. Het is het begin van een hectische periode. Uren achtereen draait hij diensten. Hij assisteert onverschillige chirurgen, krijgt te maken met verpleegkundigen die vakkundiger zijn dan hij en voert gesprekken met familieleden van patiënten. Dodelijk vermoeid neemt hij beslissingen over leven en dood. Vergissingen kunnen niet uitblijven. Vergissingen met fatale gevolgen... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel 365 dagen intern.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: The year of the intern
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-461-1021-4
Uitgever: Bruna
Invasie
Op zekere avond wordt de volledige bevolking van een Amerikaanse provincieplaats met een onverklaarbaar verschijnsel geconfronteerd: in alle huizen begeven de elektrische apparaten het. Televisies imploderen, videorecorders weigeren dienst: niemand begrijpt hoe het komt dat de toestellen massaal en op precies hetzelfde moment de geest geven. Al snel na dit raadselachtige fenomeen beginnen tal van inwoners ziektesymptomen te vertonen. Het stadje lijkt in de greep van een gevaarlijke griepepidemie, die in een flink aantal van de gevallen zijn tol eist: niet iedereen overleeft de besmetting. Maar ook degenen die van de griep genezen zijn niet meer als voorheen: hun persoonlijkheid lijkt wel veranderd. Ze gedragen zich heel anders, en worden door hun huisgenoten als onnatuurlijk opgewekt ervaren. Zo ook de jonge student Beau Stark. Steeds fanatieker werpt hij zich op als een soort profeet die 'een nieuw begin' voorspelt.
Invasion - 1997
Regisseur: Armand Mastroianni
Cast: Luke Perry, Kim Cattrall, Rebecca Gayheart, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Invasion
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-229-8359-5
Uitgever: Bruna
Kloon
Senaatslid Ashley Butler, aartsconservatief en een groot voorstander van de traditionele normen en waarden, is faliekant tegen elke vorm van biotechnologie. Wanneer hij gevraagd wordt voor een commissie tot een verbod op nieuwe kloontechnieken, neemt hij daar met genoegen in plaats. Dr. Daniel Lowell houdt zich bezig met stamcelonderzoek en is een groot voorstander van klonen. Hij staat op het punt om een eigen onderzoek te starten en hoopt hiermee zijn medische doorbraak te realiseren. Op politiek gebied staan beiden lijnrecht tegenover elkaar. Maar in de praktijk hebben ze elkaar wanhopig nodig. Senator Butler blijkt namelijk de ziekte van Parkinson te hebben, net nu zijn politieke loopbaan in de lift zit. Voor Lowell is dit een uitgelezen kans om zijn omstreden middel te testen. Alles lijkt voor beiden naar wens te verlopen, totdat Butler hevige epileptische aanvallen krijgt...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Seizure
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-229-8788-4
Uitgever: Bruna
Koorts
Charles Martel is een succesvol arts. Wanneer zijn vrouw aan kanker sterft, besluit hij zich voortaan te wijden aan kankeronderzoek. Dan slaat het noodlot opnieuw toe: zijn dochter lijdt aan een mysterieuze, slopende koorts, die tegen elke behandeling bestand lijkt te zijn. Martel voert een eenzame strijd tegen de artsen die zijn dochter de verkeerde medicijnen voorschrijven, tegen een instituut voor kankerbestrijding dat alleen uit is op winst en tegen een chemisch concern dat grote hoeveelheden kankerverwekkend benzeen in de omringende rivieren loost. Maar ondertussen wordt zijn dochter niet beter, integendeel...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Fever
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-461-1034-6
Uitgever: Bruna


Manipulatie
Als duidelijk is dat zijn vrouw geen kinderen kan krijgen, bedenkt haar echtgenoot, de gynaecoloog en onderzoeker Victor Frank, een ambitieus plan. In het diepste geheim experimenteert hij met gen-manipulatie, waarna een draagmoeder met de bevruchte eicel wordt geïnsemineerd. Dan wordt Victor junior geboren. Tot grote vreugde van de Franks is hij een gave, perfecte baby. Maar dan blijkt dat de kleine VJ over een fenomenale, niet bij zijn leeftijd passende intelligentie beschikt. Als hij echter een paar jaar ouder is, komt er in zijn veel te snelle geestelijke ontwikkeling een geruststellende kentering: VJ valt terug in een ontwikkelingsfase die bij zijn leeftijd past. De opluchting van zijn ouders is groot, maar helaas slechts van korte duur. Onverwachts begint de kleine Victor opnieuw te veranderen. En deze keer met huiveringwekkende gevolgen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Mutation
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-229-7869-9
Uitgever: Bruna
Narcose
Jeffrey Rhodes, een bekwaam en algemeen gewaardeerd anesthesist, komt tijdens een betrekkelijk eenvoudige bevalling in de problemen: de moeder reageert tegen elke verwachting in negatief op de narcose en de baby raakt in ademnood. Beiden sterven. Het is absoluut onduidelijk wat er nu precies is misgegaan. Binnen de kortste keren weet een stelletje doorgewinterde advocaten Rhodes te laten veroordelen tot een geldboete die zijn verzekeringsuitkering vele malen overtreft. Maar dit is nog maar het begin: kort daarop wordt hij ook nog eens schuldig bevonden aan moord. Het lukt Jeffrey echter, voordat hij de gevangenis in gaat, om onherkenbaar het ziekenhuis binnen te dringen. Hij moet en zal onderzoeken wat er die dag in de verloskamer nu echt gebeurd is. Wanhopig, maar vastberaden bindt hij de strijd aan met iets dat niet anders dan een laaghartige samenzwering tegen hem kan zijn. Hij heeft immers niets meer te verliezen, niets meer behalve zijn leven...
Harmful Intent - 1993
Regisseur: John Patterson
Cast: Tim Matheson, Emma Samms, Robert Pastorelli, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Harmful intent
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-449-2443-5
Uitgever: Bruna
Ontvoerd
In de Atlantische Oceaan doet een team van oceanografen en duikers in een minionderzeeër onderzoek naar magmakamers. Tijdens dit onderzoek vangen Perry Bergman en zijn team een geheimzinnig signaal op. Als ze op onderzoek uitgaan, raken ze plotseling de controle over de onderzeeër kwijt. Vlak voordat Bergman het bewustzijn verliest, ziet hij de aarde onder zich openen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Abduction
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-229-8528-8
Uitgever: Bruna
Risico
Dr. Edward Armstrong staat aan de vooravond van een grootse medische doorbraak: het door hem ontwikkelde geneesmiddel Ultra is een antidepressivum met werkelijk fenomenale therapeutische eigenschappen. Hiermee zal zijn faam als medisch onderzoeker in één klap gevestigd zijn. De dierproeven verliepen vlekkeloos en het enige waar de proefpersonen over klagen, is dat ze gedurende korte tijd aan geheugenverlies lijden - al met al niets alarmerends. Maar Armstrong staat onder grote druk van zijn geldschieter, die voortdurend dreigt de geldkraan dicht te draaien. Om tijd te winnen besluit hij Ultra op zichzelf te testen en slikt hij zijn eigen wondermiddel. Maar dan merkt zijn geliefde Kimberley Stewart dat hij verandert. Aanvankelijk denkt ze dat de werkdruk hem te veel is geworden. Maar als Armstrong ten prooi valt aan onbeheersbare woede-aanvallen, beginnen bij haar de alarmbellen te rinkelen. De overheid besluit een onderzoek in te stellen naar de negatieve berichten over de Ultra-proefpersonen. Kimberley, overtuigd dat ze niets heeft te vrezen van de waarheid, besluit haar medewerking te verlenen. Maar op dat moment kan ze nog niet weten dat zij en Armstrong deze misschien wel eens met hun eigen leven zullen moeten betalen...
Acceptable Risk - 2001
Regisseur: William A. Graham
Cast: Chad Lowe, Kelly Rutherford, Sean Patrick Flanery, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Acceptable risk
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-229-8227-0
Uitgever: Bruna
Sfinx
Erica Baron, een jonge Amerikaanse egyptologe, krijgt in een antiekwinkeltje in Caïro een eeuwenoud beeld onder ogen. Het is de beeltenis van farao Seti I, de machtige opvolger van Toetanchamon. Het bevat een geheimzinnige inscriptie, maar voordat ze de kans krijgt deze te bestuderen, wordt het beeld gestolen. Met behulp van enkele lokale ‘vrienden’ probeert Erica te achterhalen waar het beeld is gebleven. Ze komt op het spoor van een bende nietsontziende zwarthandelaars. Tegelijkertijd ontdekt ze een oud papyrusrol met een levensgevaarlijke inhoud. Als ze deze openbaar maakt, zullen de gevolgen ervan gruwelijk zijn... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De sfinx.
Sphinx - 1981
Regisseur: Franklin J. Schaffner
Cast: Lesley-Anne Down, Frank Langella, John Rhys-Davies, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Sphinx
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-461-1030-3
Uitgever: Bruna


Shock
Twee in geldnood verkerende studentes van Harvard besluiten een aantal van hun eicellen te verkopen aan een een commerciële vruchtbaarheidskliniek. Zo kunnen ze hun financiële situatie verbeteren en ze helpen er kinderloze echtparen mee. Hoewel de kliniek ze niet erg bevalt en er een jaar geleden twee studentes na een eiceldonatie verdwenen zijn, zetten ze toch door. De donatie verloopt voorspoedig en de meisjes financieren met het verdiende geld de aanbetaling van een flat en een verblijf in Venetië waar ze hun proefschrift voltooien. Na hun terugkeer uit Venetië zijn ze toch benieuwd naar wat er met hun eicellen gebeurd is, maar informatie hierover wordt geweigerd. Ze vertrouwen de hele gang van zaken in de kliniek niet meer, nemen onder een valse naam een baantje in de kliniek aan en gaan op onderzoek uit. Al gauw doen ze een gruwelijke ontdekking...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Shock
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-229-8515-6
Uitgever: Bruna
Terminaal
Als de student medicijnen Sean Murphy de kans krijgt stage te gaan lopen in een van 's werelds meest vooraanstaande ziekenhuizen, grijpt hij die met beide handen aan. Het in het ziekenhuis gevoerde onderzoeksprogramma naar de oorzaken van kanker sluit perfect aan bij zijn opleiding en interesses. Zijn aanvankelijke enthousiasme maakt echter snel plaats voor achterdocht als hij wordt geweerd van het onderzoek en vraagtekens gaat plaatsen bij de methoden die de vermaarde dokter Randolph Mason hanteert om zijn imponerende successen te bereiken. Samen met zijn vriendin en verpleegkundige Janet Reardon begint hij een grootscheeps onderzoek, waarbij hij zich niet realiseert dat hij daarmee morrelt aan de deksel van een beerput van onmetelijke diepte.
Terminal - 1996
Regisseur: Larry Elikann
Cast: Doug Savant, Nia Peeples, Michael Ironside, e.a.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Terminal
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-229-8104-5
Uitgever: Bruna
Vergiftigd
Dr. Kim Reggis is pas gescheiden, maar vastbesloten een goede vader te blijven voor zijn enige dochter Becky. Op een avond neemt hij Becky mee naar haar favoriete fastfoodrestaurant, waar ze zich te buiten gaan aan hamburgers en patat. Maar het feestje ontaardt in een regelrechte ramp als het meisje enige tijd later ziek wordt: voedselvergiftiging? De etenswaren blijken besmet met de ecoli-bacterie. Is de vergiftiging een gevolg van onhygiënische omstandigheden? Of werd de besmetting bewust veroorzaakt door een rivaliserende fastfoodketen of een gefrustreerde ex-medewerker? Kim is vastbesloten het raadsel op te lossen, maar stuit al gauw op tegenwerkingen. Instanties hullen zich in stilzwijgen en er wordt zelfs gedreigd met fysiek geweld. Maar dan belandt Kim op een dodelijk spoor van intrige en schuld dat loopt van slachthuis naar directiekamer. Een spoor dat hij moet volgen in een race tegen de tijd, voordat er nog meer doden vallen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Toxin
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-229-8415-X
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titels365 dagen intern
Zie voor de beschrijving van dit boek: Intern.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: zie Intern
Eerste uitgave: 1972
Uitgever: Bruna
De sfinx
Zie voor de beschrijving van dit boek: Sfinx.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: zie Sfinx
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9022975673
Uitgever: Bruna

Jack Stapleton & Laurie MontgomeryOverdosis
Als binnen korte tijd diverse jonge mensen aan een overdosis cocaine overlijden, koestert aanvankelijk niemand argwaan. Totdat de jonge pathologe Laurie Montgomery verneemt dat familieleden en vrienden van de slachtoffers hardnekkig beweren dat de overledenen geen drugsgebruikers waren. Haar aanvankelijke nieuwgierigheid slaat om in woede en frustratie als ze de autopsie wil verrichten maar daarbij wordt gehinderd. Tot haar verbazing vindt ze meerdere personen op haar weg. Haar meerderen, de politie en... de nabestaanden. 'Om politieke redenen' of vanwege 'geloofsovertuiging' luiden de zwakke verweren. Dan is Laurie ervan overtuigd dat er samenhang moet zijn tussen de ogenschijnlijk willekeurige gevallen. Verbeten zet ze haar onderzoek voort, zich realiserend dat ze niet alleen haar carrière, maar ook haar leven op het spel zet.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Blindsight
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-229-8037-5
Uitgever: Bruna
Besmet
Door een tweetal fatale gebeurtenissen komt er een definitief einde aan het gelukkige leven en de rooskleurige toekomstdromen van dr. Jack Stapleton. Eerst verliest hij zijn goedlopende oogartsenpraktijk aan een gigantisch, uitsluitend op maximale winst gericht medisch concern... en vervolgens komt zijn hele gezin om bij een tragisch vliegtuigongeval. Verbitterd laat Stapleton zich omscholen in de forensische pathologie en vestigt zich in de onpersoonlijke, betonnen anonimiteit van New York. Langzaamaan lijkt zijn leven weer in rustiger vaarwater te raken. Tot het moment dat een hele reeks heftige en uitermate dodelijke ziekten jong en oud treffen, met als absolute climax een fatale griepepidemie. Stapletons argwaan wordt gewekt, vooral wanneer kan worden aangetoond dat de besmettingshaarden zich bevinden in de ziekenhuizen en klinieken die vallen onder de verantwoordelijkheid van dezelfde meedogenloze medische gigant die indertijd het einde betekende van zijn eigen artsenpraktijk... Samen met de succesvolle zakenvrouw Terese Hagen - de enige die zijn leven weer een beetje zin weet te geven - ontrafelt Stapleton de verbijsterende waarheid. Zij komen een duivelse samenzwering van werkelijk catastrofale proporties op het spoor...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Contagion
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-229-8268-8
Uitgever: Bruna
Verminkt
Carlo Franconi, een beruchte jongen uit de onderwereld, wordt neergeschoten: de politie gaat ervan uit dat het een maffia-afrekening betreft. Een vermoeden dat nog eens versterkt wordt, wanneer Franconi's lichaam spoorloos verdwijnt voordat autopsie heeft kunnen plaatsvinden. Voor de directeur van het mortuarium een pijnlijke ontwikkeling, maar voor een cynicus als Jack Stapleton, de forensisch patholoog van het mortuarium, een amusante geschiedenis. Maar wanneer er een paar dagen later opeens een verminkt, niet te identificeren lijk op zijn autopsietafel ligt, vergaat het lachen Jack en raakt hij geïntrigeerd door de zaak. Niet zozeer vanwege het ontbrekende hoofd, handen en voeten, maar voornamelijk vanwege de afwezigheid van de lever van het slachtoffer... Jack en zijn collega Laurie Montgomery identificeren het lichaam als dat van de vermiste Franconi, maar daarmee is het mysterie nog geenszins opgelost...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Chromosome 6
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-229-8317-X
Uitgever: Bruna
Ademnood
Yuri Davydov is een gefrustreerd man. Jaren geleden verliet hij zijn vaderland om in Amerika rijk te worden, maar daar heeft hij het nooit verder geschopt dan taxichauffeur. En nu zint Yuri, die ooit nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het biologische-wapensysteem van de Sovjet-Unie, op wraak. Wraak op de wereld die hem zoveel te kort heeft gedaan. En dan belanden er steeds vaker verdachte gevallen op de autopsietafel van de forensisch pathologen Jack Stapleton en Laurie Montgomery. Een jonge, gezonde vrouw die is bezweken aan ademhalingsmoeilijkheden; een Griekse immigrant die ten prooi is gevallen aan een fatale longontsteking. En tegelijkertijd wordt er van hogerhand op Jack en Laurie een grote druk gelegd om een raadselachtige reeks sterfgevallen onder gevangenen te onderzoeken. Maar wanneer Jack bij toeval ontdekt dat deze schijnbaar afzonderlijke sterfgevallen wel degelijk met elkaar te maken hebben en dat er een nietsontziende moordenaar in het spel is, ontmoet hij slechts scepsis bij zijn collega’s en superieuren. Alleen Laurie is bereid hem te geloven. En samen moeten zij, in een race tegen de klok, een gruwelijk scenario zien te voorkomen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Vector
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-229-8445-1
Uitgever: Bruna
Diagnose
Sean McGillin is achtentwintig en kerngezond totdat hij zijn been breekt tijdens een rondje skeeleren in Central Park. Binnen vierentwintig uur na de operatie overlijdt hij. Darlene Morgan, een moeder van zesendertig, wacht hetzelfde lot. Een eenvoudige meniscusoperatie wordt haar fataal. In Ademnood vormden de forensisch pathologen Laurie Montgomery en Jack Stapleton een toegewijd team, dat onwaarschijnlijke sterfgevallen onderzocht. Nu zijn ze terug in Diagnose en vragen ze zich af hoe het mogelijk is dat kerngezonde jonge mensen na afloop van een geslaagde routineoperatie overlijden. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen enkel verband tussen de gevallen te zijn, maar Laurie heeft daar haar twijfels over. Ondanks de nodige tegenwerking van hun superieuren stellen ze een onderzoek in en komen ze tot schokkende conclusies...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Marker
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-229-9119-9
Uitgever: Bruna
Crisis
Drie vrouwen, allen gestorven onder mysterieuze omstandigheden. Patholoog-anatoom Jack Stapleton staat voor een raadsel. De eerste vrouw overlijdt na een plotseling, ernstig zuurstoftekort. Het tweede slachtoffer is de partner van een Iraanse diplomaat bij de VN. Het lijkt in eerste instantie zelfmoord, maar Jack ontdekt dat het een moord betreft. De derde dode was een kerngezonde vrouw. Tijdens het winkelen is zij plotseling overleden aan een acute vernauwing van de kransslagader. Is er een verband? Jack moet al zijn kennis en ervaring aanspreken om erachter te komen wat deze vrouwen met elkaar gemeen hebben.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Crisis
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-229-9259-4
Uitgever: Bruna
Kritiek
De kerngezonde, atletische computerprogrammeur David Jeffries, had niet kunnen vermoeden dat een simpele enkelblessure tot zijn dood zou leiden... Angela Dawson, oprichtster van Angels Healthcare, dat uit een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen bestaat, zal net als haar investeerders een vermogen verdienen wanneer haar bedrijf tot de beurs wordt toegelaten. Alleen al de voorinschrijvingen zijn vijfhonderd miljoen dollar waard. Er is echter één probleem: binnen twee weken moet ze een aanzienlijk kastekort zien aan te vullen... Forensisch patholoog Jack Stapleton wil zich na een knieblessure zo snel mogelijk laten behandelen. Het orthopedisch ziekenhuis van Angels Healthcare is de enige kliniek waar hij binnen drie dagen geopereerd kan worden. Laurie, zijn vrouw en collega, heeft zo haar twijfels. Haar achterdocht verandert in regelrechte angst wanneer ze ontdekt dat een dodelijke bacterie al meerdere slachtoffers heeft geëist in de klinieken van Angels Healthcare...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Critical
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-229-9331-6
Uitgever: Bruna
Vreemd lichaam
Cal Morgan, een ambitieuze zakenman, werkt bij één van de grootste particuliere zorginstellingen van de VS met ziekenhuizen en klinieken over het hele land. Maar voordat hij daar de top kan bereiken, zal hij moeten bewijzen dat hij het medisch toerisme, en met name de uitstroom van patiënten naar India een halt kan toeroepen. Hij richt daarom de organisatie Nurses International op en werft in India jonge en intelligente mensen om hen op te leiden tot verpleegkundigen. De mooie jonge Veena Chandras is één van hen. Net als de anderen is Veena een gouden toekomst beloofd. Ze werkt hard om ooit naar de VS te kunnen vertrekken, ver weg van haar dominante en gewelddadige vader. Daar heeft ze alles voor over. Zelfs als Cal haar vraagt om de gegevens van een Amerikaanse medische toeriste te stelen en haar een injectie toe te dienen. De vrouw zal die dag sterven...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Foreign body
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-229-9495-5
Uitgever: Bruna
Ingreep
Een archeoloog en goede schoolvriend van forensisch patholoog Jack Stapleton heeft zojuist een belangrijke ontdekking gedaan. Hij heeft de botten van de maagd Maria en het evangelie van Simon gevonden, een vondst die de katholieke kerk op haar grondvesten zal doen schudden. Een andere schoolvriend van Jack, de aartsbisschop van New York, kan dit niet laten gebeuren. In deze strijd van geloof versus wetenschap komt Jack tussen beiden in te staan terwijl hij tegelijkertijd op zijn eigen vakgebied een persoonlijke kruistocht tegen alternatieve geneeswijzen voert. Tot overmaat van ramp komen hij en zijn vrouw Laurie erachter dat hun vier maanden oude baby kanker heeft. Nog niet eerder is Jack zo heen en weer geslingerd tussen hoop, geloof, wetenschap en vertrouwen.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Intervention
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-229-9657-7
Uitgever: Bruna
DNA
De zoon van medisch onderzoekers Laurie Montgomery en Jack Stapleton is na lange tijd ernstig ziek te zijn geweest in volledige remissie, en Laurie pakt haar werk weer op. Ze wordt meteen geconfronteerd met de zaak van haar leven: het onderzoek naar de dood van CIA-agent Kevin Markham. De resultaten van Markhams lijkschouwing geven geen uitsluitsel over zijn doodsoorzaak, en hoewel het erop lijkt dat hij is vergiftigd levert het toxicologierapport daarvoor geen bewijs. Lauries collega's reageren vol twijfel op haar theorie dat Markham is vermoord, maar met haar vastberadenheid weet ze haar echtgenoot te overtuigen. Het spoor leidt hen naar een groot farmaceutisch bedrijf dat bezig is met stamcelonderzoek. Jack en Laurie zetten alles op alles om de waarheid te achterhalen, maar raken verstrikt in een levensgevaarlijk web van biotechspionage.
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Cure
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-229-9716-1
Uitgever: Bruna

Pia Grazdani

Doodsakte
Twee artsen sterven tijdens een baanbrekend onderzoek dat het tekort aan doneren kan oplossen. Toeval of opzet?

De Amerikaans-Albanese studente Pia Grazdani heeft een fantastische stageplek weten te bemachtigen in het laboratorium van dr. Tobias Rothman. Samen met dr. Yamamoto doet hij baanbrekend onderzoek naar stamcellen. Het zou de oplossing voor het tekort aan donoren kunnen zijn.

Rothman staat bekend als excentriek en arrogant, maar voor Pia heeft hij een zwakke plek omdat hij zich herkent in haar karakter en haar verleden. Ze komt erachter dat hij ook een persoonlijke drijfveer voor zijn onderzoek heeft: zijn ernstig zieke zoontjes kunnen alleen door middel van stamceltransplantaties gered worden.

Ondertussen proberen twee Wall Street-jongens snel en groot geld te verdienen in de levensverzekeringenindustrie waar miljoenen in omgaan en waar letterlijk geldt: de een zijn dood is de ander zijn brood.

Dan raken Rothman en Yamamoto opeens ernstig ziek door een salmonellabacterie. Iedereen gelooft dat het een ongeluk op het werk was, maar Pia ruikt onraad en begint haar eigen onderzoek. Dat wordt haar niet in dank afgenomen...
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Death benefit
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022997178
Uitgever: Bruna
Nano
Na een hectisch jaar waarin haar mentor werd vermoord en haar verdwenen vader weer opdook besluit Pia Grazdani, studente geneeskunde, haar opleiding te onderbreken en New York te verlaten. Aangetrokken door de veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van de medische technologie en de kans om haar problemen achter zich te laten, neemt Pia een baan aan bij Nano, een uiterst sterk beveiligd nanotechnologiebedrijf met een gigantisch budget. Nano is haar concurrenten in de wereld van moleculair onderzoek ver vooruit, vooral wat betreft de ontwikkeling van microbivoren, minuscule robots die virussen en bacteriën op kunnen slorpen.

Maar binnen het bedrijf gaat het er zeer geheimzinnig aan toe. Pia's baas waarschuwt haar dat ze zich niet mag bemoeien met projecten buiten haar werkterrein en ook geen kritische vragen mag stellen over de herkomst van het schijnbaar onuitputtelijke kapitaal waarmee de onderzoeken van Nano worden gefinancierd. Als ze echter tijdens het hardlopen een collega vindt die ogenschijnlijk is getroffen door een hartstilstand, begint ze het bange vermoeden te krijgen dat Nano hem heeft gebruikt als menselijk proefkonijn.

Staat deze technische reus op het punt een van de grootste medische ontdekkingen van de eenentwintigste eeuw te doen - waarmee miljoenen mensen behandeld zouden kunnen worden - of hebben ze hun ziel verkocht aan de hoogste bieder?
Schrijver: Robin Cook
Oorspronkelijke titel: Nano
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400502963
Uitgever: Bruna