Boekenplank:
Kies
  • Home
  • G
  • Abdulrazak Gurnah

Boeken van Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah is geboren en getogen in het toenmalige Britse protectoraat Zanzibar dat sinds 1964 deel uitmaakt van Tanzania. In 1968 vestigde Gurnah zich in Engeland en ging literatuur studeren. In 2021 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Meer over Abdulrazak Gurnah

Genre: Roman

Geboren: 1948

Geboorteland: Tanzania


Overzicht

  • Aan zee - By the sea
  • Herinneringen aan mijn zwarte rotjeugd - Memory of departure
  • Hiernamaals - Afterlives
  • Paradijs - Paradise

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan zee

Op een late novembermiddag arriveert Saleh Omar vanaf Zanzibar, het eiland waar hij is opgegroeid, op het Londense vliegveld Gatwick. Hij heeft een tasje bij zich met daarin zijn dierbaarste bezit: een mahoniehouten wierookdoosje. Omar was eigenaar van een meubelwinkel, bezat een huis en was een echtgenoot en vader. Nu is hij een asielzoeker uit een tropisch paradijs; zwijgen is zijn enige bescherming.

Op hetzelfde moment woont Latif Mahmud, een gewaardeerde jonge wetenschapper, rustig in zijn Londense vrijgezellenflat. Wanneer de twee elkaar ontmoeten in een Engels kuststadje, komen de verhalen die ze bij zich dragen over hun gedeelde verleden aan het licht: over liefde en verraad, verleiding en bezit, en over een volk dat wanhopig probeert stabiliteit te vinden in de maalstroom van de geschiedenis.

Schrijver: Abdulrazak Gurnah
Oorspronkelijke titel: By the sea
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029095846
Ebook: 9789402318890
Uitgever: Meulenhoff
Herinneringen aan mijn zwarte rotjeugd

Het verhaal van de strijd van een arme Keniaanse jongen om het bestaan.

Schrijver: Abdulrazak Gurnah
Oorspronkelijke titel: Memory of departure
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789062760305
Uitgever: Arachne
Hiernamaals

Hiernamaals is een betoverende, zinderende vertelling over meerdere generaties die gevormd werden door de Duitse koloniale overheersing in Oost-Afrika...

Het is het begin van de twintigste eeuw. Westerse mogendheden hebben in Afrika hun kaarten getekend, verdragen ondertekend en het continent opgedeeld. Door hun streven naar complete overheersing zien ze zich gedwongen om opstand na opstand neer te slaan.

Als kind werd Ilyas gestolen door een soldaat van de Schutztruppe askari, de troepen waarin lokale huurlingen voor de Duitsers bloederige conflicten uitvechten. Na jaren te zijn weggeweest keert Ilyas terug naar zijn geboortedorp in Duits Oost-Afrika, waar blijkt dat zijn ouders zijn verdwenen, en zijn zus Afiya is weggegeven. Als een nieuw conflict zich aandient wil Ilyas de Duitsers aan de overwinning helpen, tot verbazing van zijn dorpsgenoten.

Ook Hamza meldt zich bij de Schutztruppe, waar hij het lievelingetje wordt van een officier. Dit biedt Hamza bescherming, tegen wil en dank, maar kost hem misschien wel meer. Als hij na de oorlog terugkeert naar zijn dorp, lichamelijk en geestelijk beschadigd, zijn de kleren die hij aanheeft nog zijn enige bezit. Een ontmoeting met de mooie, onverschrokken Afiya geeft hem hoop op een beter leven.

Terwijl het lot deze jonge mensen samenbrengt, strekt de schaduw van een nieuwe oorlog zich over hun levens uit.

Schrijver: Abdulrazak Gurnah
Oorspronkelijke titel: Afterlives
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029095747
Ebook: 9789402318876
Uitgever: Meulenhoff
Paradijs

Een coming-of-age-verhaal dat de hardheid en tegelijk de schoonheid belicht van een Afrika op de rand van kolonisatie...

Yusuf, geboren in Oost-Afrika, staat niet lang stil bij de reis die hij gaat maken. Het komt niet in hem op om te vragen waarom hij oom Aziz vergezelt of waarom het vertrek zo plotseling is georganiseerd, of wanneer hij überhaupt terug zal keren. De waarheid is dat zijn ‘oom’ een rijke en machtige koopman is en dat Yusuf aan hem is verpand om de schulden van zijn vader af te betalen.

Paradijs is een rijk verhaal verweven met mythes, dromen en Bijbelse en Korantradities, het verhaal van een jonge jongen die opgroeit in een Afrika dat steeds meer gecorrumpeerd is door kolonialisme en geweld.

Schrijver: Abdulrazak Gurnah
Oorspronkelijke titel: Paradise
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029095730
Ebook: 9789402311341
Uitgever: Meulenhoff