Boekenplank:
Kies

Boeken van Jaap Robben

Jaap Robben was stadsdichter van Nijmegen, maakt en speelt theatervoorstellingen met zijn Theatergroep Fien en treedt veel op; zelfs helemaal in Wit-Rusland, Oman en Slovenië. Birk, zijn debuutroman, werd bekroond met de allereerste Boekhandelsprijs.

* De jeugdboeken van Jaap Robben zijn niet op deze website opgenomen.

Meer over Jaap Robben

Genre: Roman

Geboren: 1984

Geboorteland: Nederland

Website: Jaap Robben


Overzicht

  • Birk
  • Schemerleven
  • Zomervacht

Non-Fictie

  • Een mensenleven geleden
  • 's Nachts verdwijnt de wereld
  • Zwijgmannen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBirk

Over de grenzen van onvoorwaardelijke liefde...

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044537871
Uitgever: De Geus
Schemerleven

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.

Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044546194
Ebook: 9789044546200
Uitgever: De Geus
Zomervacht

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen.

De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044525014
Uitgever: De Geus

Non-FictieEen mensenleven geleden

In het voetspoor van de bevrijding...

In september 1944 vond Market Garden plaats, de grootste luchtoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was door te stoten naar het IJsselmeer en Nederland te bevrijden. Maar bij Arnhem stokte deze operatie op een gruwelijke manier.

In de zomer van 2019 loopt Jaap Robben van Lommel in België naar Renkum bij Arnhem. Hij volgt het spoor van de geallieerde soldaten. Na 75 jaar gaat hij op zoek naar wat er nog te zien is van toen. In het landschap, in het dagelijks leven. En vooral in de mensen.

Tijdens deze voettocht spreekt hij met re-enactors die de oorlog zo echt mogelijk naspelen, en met een verzamelaar die een compleet Engels uniform heeft bemachtigd, compleet met een zakbijbeltje en een geldbiljet dat wel een love letter zou kunnen zijn. Ook komt hij in een Duitse bunker die nu als airbnb en escape-room dienst doet. En hij vraagt zich af waarom er in Duitsland naast alle herdenkingen niet ook de bevrijding van de nazi’s wordt gevierd.

Hij vertelt over het veel te late eerbetoon aan de Poolse bevrijders. En hij gaat met mevrouw Kranen terug naar het huis in Renkum waar zij als zeventienjarig meisje de oorlog en de bevrijding beleefd heeft. De bevrijding die stokte bij de Rijn, want na een paar dagen veroverden de Duitsers Renkum weer, en toen brak de hongerwinter aan.

In kleine verhalen vertelt Jaap Robben de grote geschiedenis, en brengt zo een eerbetoon aan de mannen die deelnamen aan de laatste rechtvaardige oorlog.

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044543193
Uitgever: De Geus
's Nachts verdwijnt de wereld

Het alledaagse bijzonder maken, ernst met humor omgeven en zoet en zuur mengen tot een nieuwe smaak.

Jaap Robben schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. In toegankelijke taal werpt hij een nieuw licht op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn maar niet altijd herkend worden. Het is alsof je samen met hem onder een paraplu naar de wereld tuurt en je voortdurend verbaast over het aards gewemel.

Merel Eyckerman kantelt de teksten met haar illustraties en voegt haar eigen poëtische laag toe.

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044535730
Ebook: 9789044535747
Uitgever: De Geus
Zwijgmannen

Over elkaar leren kennen wanneer je geen taal deelt...

Via via kreeg ik het Poolse telefoonnummer van Iwan. Ons eerste gesprek was nogal bondig.
'Ja?' zei de stem die opnam.
'Sie sprechen mit Jaap Robben.' Het bleef stil. Ik vertelde over onze oude kersenbomen die gesnoeid moesten worden.
'Gut,' bromde de stem. 'Samstag. Vier Uhr.' Ik moest ons adres whatsappen.
'Bis Samstag,' zei ik nog, maar er was al opgehangen.

Het werd zaterdag. Onze bel ging om exact vier uur.

Schrijver: Jaap Robben
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044544817
Ebook: 9789044544824
Uitgever: De Geus