Boekenplank:
Kies

Boeken van Roos Schlikker

Roos Schlikker studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Schlikker schrijft als freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften. Ze verschijnt regelmatig op tv in diverse hoedanigheden (gespreksgast, presentatrice, deelnemer aan spelshows).

Meer over Roos Schlikker

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1975

Geboorteland: Nederland

Website: Roos Schlikker


Overzicht

  • Huisje boompje beest
  • Vier wandelaars en een Siciliaan

Non-Fictie

  • Dit komt nooit meer goed
  • Het eerste miljoen is het moeilijkst
  • Ik wens je het onmogelijke
  • Moeder van glas
  • We rommelen maar wat aan

gedetailleerd overzicht

OverzichtHuisje boompje beest

Welkom in de Vinex, de plek waar Ambi Pur alle vieze luchtjes heeft weggesprayd. Mooi huis, aangeharkte tuin, lekkere auto voor de deur, twee kinderen.

Echt, gesettelde veertigers Joris en Lidia zouden niet anders willen. Maar dan komt Rob in de wijk wonen - een charmante fotograaf, een bohemien, een ladies' man. Wat gaat er schuil achter zijn voordeur? Lidia hoort verhalen over Rob. Geruchten. Iets met kinderen. Het zal toch niet?

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025450472
Ebook: 9789025450489
Uitgever: Atlas Contact
Vier wandelaars en een Siciliaan

Vier vrouwen op wandelvakantie op Sicilie. En allemaal hebben ze hun eigen reden om van huis weg te gaan...

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het ze om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen?

Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten.

* Geschreven door Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind, naar een idee van Elle van Rijn.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044363340
Ebook: 9789044363357
Uitgever: The House of Books

Non-FictieDit komt nooit meer goed

Omdat ze zich afvroegen of zij nou de enigen waren bij wie de rafelranden de successen overschaduwen, gingen schrijvers Roos Schlikker en Malou Holshuijsen op onderzoek uit. In de succesvolle podcast ‘Dit komt nooit meer goed’ interviewen ze grote namen over het moment in hun leven dat ze dit dachten. En hoe het toch goed kwam. Of niet.

Nu zijn Malou en Roos zelf aan de beurt. In dit boek vertellen ze genadeloos eerlijk over de pijn in hun levens. Grote drama’s en klein gênant leed (hoewel, noem een aanzoek onder water maar klein leed...), alles komt aan bod. Van dood en verderf tot levendige mislukkingen, tot ongemakkelijke interviews tot de kunst van het opvoeden (of het gebrek daaraan), tot, o ja, ‘Jij bent toch van de televisie?’

Het boek dat je aan je falende vrienden geeft, of zelf leest en beseft dat je niet de enige bent die het soms even niet meer helder ziet, geschreven door twee bijzondere schrijfsters.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789463812221
Ebook: 9789463812238
Uitgever: Podium
Het eerste miljoen is het moeilijkst

Hoe leven miljonairs?

‘Wat zou jij doen met een miljoen?’ Op feestjes doet die vraag het altijd goed. Veel mensen roepen dat ze onmiddellijk hun baan opzeggen, gaan reizen, eindelijk tijd vrij maken om die roman te schrijven of een heel dorp in Senegal willen adopteren. Maar doen ze dat ook? Hoe leven de rijken van Nederland en hoe beïnvloedt geld hun dagelijkse doen en laten?

Roos Schlikker interviewde op indringende wijze tien verschillende typen miljonairs: van selfmade man tot workaholic, van oud geld tot glamourpoes, van lottowinnaar tot filantroop. Ze sprak met onder anderen Jacob Gelt Dekker, Harry Mens, Bob Crébas, Michel Mol en Marjan Berk. In het boek vertellen ze openhartig hoe ze aan hun geld zijn gekomen, wat ze ermee doen, hoe de buitenwereld op hen reageert.

Het eerste miljoen is het moeilijkst geeft een eerlijk inzicht in de voor- en nadelen van rijk zijn. Het boek is een ware eyeopener voor iedereen die zich afvraagt wat er schuilt achter de wereld van het klatergoud.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044612035
Uitgever: Prometheus
Ik wens je het onmogelijke

Wie beslist over het leven van je kind?

'Het lijkt wel een slachtoffer van de Volendamse cafébrand,' roept vader Edwin als zijn dochter Bente in 2001 wordt geboren. Er blijkt iets grondig mis te zijn: grote open wonden, het vel van de beentjes gestroopt. Het ziekenhuis constateert al snel dat Bente lijdt aan Epidermolysis Bullosa, blarenziekte in de volksmond.

'Dit willen we niet,' weten haar ouders meteen en ze vragen om euthanasie. Maar omdat een pasgeborene wilsonbekwaam is, zou dat moord betekenen. De ouders laten het er echter niet bij zitten. In het ziekenhuis wordt intussen verder gediscussieerd. Artsen, ethici, de officier van justitie, allemaal buigen zij zich over de vraag: wat als de dood de beste van alle slechte opties is?

De zaak-Bente kreeg destijds internationale aandacht. In Ik wens je het onmogelijke gaat Roos Schlikker jaren later op bezoek bij de ouders en spreekt met artsen en betrokkenen. Vanuit al hun perspectieven beschrijft ze een van de grootste taboes en zwaarste ethische dilemma's.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789046811542
Ebook: 9789046811559
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Moeder van glas

Als kind mocht Roos thuis met de matras van de trap sjezen, kleien deed ze met een pak Becel en een advocaatje van tijd tot tijd kon geen kwaad. Haar moeder was de leukste van de straat, maar de storm in haar hoofd bleef voor de buitenwereld onzichtbaar. Niet voor Roos, die als kind al wist dat ze haar soms moest beschermen.

Pas toen ze zestig was kreeg haar manisch-depressieve moeder na een eindeloos traject een officiële diagnose. Wanneer haar moeder overlijdt door een val van de trap wil Roos Schlikker beter begrijpen wie de vrouw was die zich zo lang achter een masker had verborgen. Tijdens haar zoektocht leert ze haar rouw omarmen en komt zo dichter bij haar moeder dan ooit tevoren.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789492928085
Ebook: 9789492928177
Uitgever: Pluim
We rommelen maar wat aan

De mooiste, leukste en ontroerendste columns over moederschap...

Wie kinderen wil, heeft grote plannen over zichzelf als ouder. We zullen geduldig zijn. Een echte vriend. Genoeg regels bieden. Weinig snoep. Niet transformeren in een onverzorgde figuur vol moedervlekken (lees: restjes spuug) op kruishoogte. Onszelf nimmer voor onze auto bevinden (zo’n gezinswagen die we ook nooit zouden kopen) met een kind dat in overstrekte houding een houten plank imiteert, omdat het weigert zich in dat rottige stoeltje te laten proppen, waarna we proberen die armpjes en beentjes toch in de juiste positie te origamiën zonder dat ze breken. En? Gelukt?

Roos Schlikker lukte het niet. Ze ontdekte dat ze als moeder niets onder controle heeft, vooral niet zichzelf. En dat dat godzijdank voor iedereen geldt. Want we rommelen allemaal maar wat aan.

In de gebundelde columns over moederschap vertelt Roos op humoristische en ontroerende wijze over haar leven als moeder en het menselijk onvermogen.

Schrijver: Roos Schlikker
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021564043
Ebook: 9789021564050
Uitgever: Kosmos