Boekenplank:
Kies

Boeken van Elle van Rijn

Elle van Rijn volgde een acteursopleiding aan de Toneelschool in Maastricht. Van Rijn is actrice, auteur en scriptschrijver.

Meer over Elle van Rijn

Genre: Roman

Geboren: 1967

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • 5
 • De crèche
 • De dag die alles veranderde
 • De hartbewaakster
 • De tragische geschiedenis van mijn succes
 • Het vergeten gezicht
 • Slapeloos
 • Terug naar Insulinde

De Wandelaars

 1. Vier wandelaars en een Siciliaan
 2. Een familie en een Griekse god

Maud

 1. Als je moeder de weg kwijtraakt
 2. Van je familie moet je het hebben, toch?
 3. Over deuren die sluiten en ramen die opengaan

Non-Fictie

 • Mijn naam is Nadra
 • Mijn ontvoering
 • Overnight millionaire
 • Vier kinderen, drie mannen, twee carrières en één burn-out

Dubbel uitgegeven titels

 • De dag waarop ik Johannes Klein doodreed - zie De dag die alles veranderde

gedetailleerd overzicht

Overzicht5

Een kind zit in bad en is ervan overtuigd dat ze, net als de vissen, onder water kan ademen en gaat langdurig kopje-onder. Haar moeder zit erbij en besluit na enige tijd in te grijpen. Dit wordt haar niet in dank afgenomen. Even later verdwijnt de vasthoudende dochter weer onder water. Op zoek naar adem.

5 is speciaal geschreven door Elle van Rijn voor MatchBoox (een boek in een luciferdoosje) en geïllustreerd door Sam Drukker.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: MatchBoox
De crèche

De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst - want wie een kind redt, redt de wereld...

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan.

Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789048854974
Ebook: 9789048854981
Uitgever: Hollands Diep
De dag die alles veranderde

Het is de ochtend van een prachtige dag in mei. Vanessa, een gevierd jeugdboekenschrijfster met een hartstochtelijke kinderwens, wordt wakker in haar prachtige huis in de meest gewilde wijk van Haarlem. John, succesvol globetrotter, wacht op de luchthaven van New York op een weer eens vertraagde vlucht naar huis. En de kleine Johan maakt zich nietsvermoedend klaar om naar school te gaan.

Terwijl de klok doortikt nemen de gebeurtenissen op deze dag een onverwachte wending. Een lang verzwegen geheim wordt onthuld en de gevolgen zijn niet te overzien.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041421678
Ebook: 9789041420404
Uitgever: Ambo | Anthos
De hartbewaakster

Anna leeft haar leven op uiterst zorgvuldige wijze. Ze doet haar best om niet op te vallen, ze is vriendelijk en behulpzaam, ze draait dubbele diensten in het ziekenhuis op de hartafdeling, ze bezoekt om de dag haar demente vader in het verzorgingstehuis en de enige seksuele escapades die ze heeft, zijn virtueel. Kortom een vrouw waar niemand wat op aan te merken kan hebben.

Maar dan wint ze de loterij - of beter gezegd: ze heeft ooit het winnende lot in haar bezit gehad. In elk geval komt er een einde aan Anna's kleurloze bestaan en stapt ze in een wervelstorm vol spanning, moed, wanhoop, angst en liefde.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025427764
Uitgever: Atlas Contact
De tragische geschiedenis van mijn succes

Life is larger than soap!

Na een bijna fatale val besluit Max, in de gedwongen bewegingloze periode van haar herstel, haar leven totaal te gaan veranderen. Want ondanks het feit dat ze alles mee heeft - geld, talent en een goddelijk lichaam - is ze niet gelukkig. Ze besluit haar droom om actrice te worden te verwezenlijken, en met wat hulp, lessen en goede handboeken (Acteren kun je leren) lukt het haar een rol in een bekende soap te bemachtigen.

Maar naarmate haar succes groeit, begint haar eigen leven beangstigend veel op een soap te lijken, met minnaars met vreemde seksuele voorkeuren en een ongeneeslijk zieke moeder. Als ze dan ook nog gechanteerd wordt, moet er opnieuw iets in haar leven gebeuren. Is haar succesvolle bestaan als soapster nog te redden?

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025429850
Uitgever: Atlas Contact


Het vergeten gezicht

Lizzy, een jonge freelance journaliste, ontvangt na een trip naar het buitenland een koffer thuis die niet de hare is. Aan wie behoren deze vrouwenkleren, schoenen en toiletspullen toe?

In de koffer zit ook een oude Duitse roman, Das vergessene Gesicht. Lizzy raakt gefascineerd door het indrukwekkende liefdesverhaal dat zich vlak voor de oorlog in nazi-Duitsland afspeelt. Ze besluit op zoek te gaan naar de eigenares van het boek en reist af naar Berlijn.

Daar ontmoet ze Markus, die haar vertelt dat de vrouw die zij zoekt is verdwenen. Hij wacht al een jaar wanhopig op haar terugkeer en Lizzy besluit hem te helpen. Ze raakt verstrikt in een web waarin heden en verleden zozeer door elkaar beginnen te lopen dat Lizzy vreest voor haar eigen identiteit.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041415578
Uitgever: Ambo | Anthos
Slapeloos

Slapeloos is een tintelend drama waarin een man zich verontrustende vragen stelt over zijn relatie.

Slapeloos is speciaal geschreven door Elle van Rijn voor MatchBoox (een boek in een luciferdoosje) en geïllustreerd door Marion Bloem.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789490356583
Uitgever: MatchBoox
Terug naar Insulinde

Mary wordt in 1925 geboren op Java in een familie die al decennia in Nederlands-Indië woont. Haar opa zit in de raad van Indië, haar vader werkt er als ingenieur voor Verkeer en Waterstaat. Als tropenkind dat gewend is aan de privileges van het koloniale leven, leidt ze enerzijds een prinsessenbestaan met bediendes, en beleeft ze anderzijds spannende avonturen in de jungle. Maar dan laat haar moeder haar vanwege een ingebeelde ziekte in de steek en scheiden haar ouders. Achtergelaten bij haar tante die de directrice is van een school voor inheemse meisjes, voelt ze zich alleen en ontheemd. Als ze dan ook nog wordt weggerukt uit haar geliefde Indië, en naar Nederland moet, wil ze maar één ding: terug naar haar thuisland waar haar gelukkige kinderjaren liggen.

Eenmaal terug in de kolonie komt ze er langzaam achter dat het land van haar jeugd niet meer bestaat. Als Nederland de oorlog verklaart aan Japan heeft de inmiddels zestienjarige Mary nog de hoogmoed te denken dat ze deze oorlog gemakkelijk winnen. Het ongeloof is dan ook groot als de Koreaanse en Japanse militairen als een zwerm sprinkhanen hun villawijk belaagt. Het betekent het begin van jaren internering, van kamp naar kamp, waarin Mary in korte tijd volwassen wordt en ervoor moet zorgen dat ze haar moeder en zusjes in leven houdt. Langzaam begint tot haar door te dringen, dat er geen 'goede' kant is aan deze oorlog, en dat enkel medemenselijkheid nog bepaalt wie waarde heeft en welke strijd er gevoerd moet worden.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789048864522
Uitgever: Hollands Diep

De WandelaarsVier wandelaars en een Siciliaan

Vier vrouwen op wandelvakantie op Sicilië. En allemaal hebben ze hun eigen reden om van huis weg te gaan...

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het ze om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen?

Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten.

* Geschreven door Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind, naar een idee van Elle van Rijn.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044363340
Ebook: 9789044363357
Uitgever: The House of Books
Een familie en een Griekse god

Een familie gaat op wandelvakantie op Kreta. Gaat dat ze helpen om weer tot elkaar te komen?

Een familie gaat op vakantie naar het Griekse eiland Kreta. Het familiebedrijf heeft de onderlinge verhoudingen het afgelopen jaar behoorlijk onder druk gezet en het gezin dreigt uit elkaar te vallen.

Kort na aankomst komen de familieleden erachter dat het niet de luxevakantie zal worden waar ze op hadden gehoopt: ze gaan back to basic op wandelvakantie door het binnenland van Kreta. Gaat dit ze helpen om dichter tot elkaar te komen? Hoe meer kilometers, hoe meer opgekropte frustraties en verdriet naar boven komen. En wanneer gaan ze het eindelijk eens over dat ene grote familiegeheim hebben?

* Geschreven door Ronald Giphart, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind, naar een idee van Elle van Rijn.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789044366464
Ebook: 9789044366471
Uitgever: The House of Books

MaudAls je moeder de weg kwijtraakt

Maud wordt mantelzorger voor haar dementerende moeder. De kinderen zijn net het huis uit en zij en haar man Koen hadden gerekend op broodnodige quality time. De komst van haar moeder zorgt dan ook voor de nodige spanningen.

De zorg voor haar moeder valt Maud zwaar en op hulp van Koen hoeft ze niet te rekenen. Wie wel voor haar klaarstaat is haar vroegere jeugdliefde Bruno, een knappe Fransman die net gescheiden is. Door hem raakt ze in de war en gaat twijfelen aan haar eigen geluk.

Wanneer Mauds moeder een heldere dag heeft, deelt ze haar grootste geheim. Hierdoor ligt Maud haar hele wereld overhoop. Samen met haar zus gaat ze op onderzoek uit om erachter te komen wat de waarheid is.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9789047207061
Uitgever: Loft Books
Van je familie moet je het hebben, toch?

Maud wordt mantelzorger voor haar dementerende moeder. De kinderen zijn net het huis uit en zij en haar man Koen hadden gerekend op broodnodige quality time. De komst van haar moeder zorgt dan ook voor de nodige spanningen.

De zorg voor haar moeder valt Maud zwaar en op hulp van Koen hoeft ze niet te rekenen. Wie wel voor haar klaarstaat is haar vroegere jeugdliefde Bruno, een knappe Fransman die net gescheiden is. Door hem raakt ze in de war en gaat twijfelen aan haar eigen geluk.

Wanneer Mauds moeder een heldere dag heeft, deelt ze haar grootste geheim. Hierdoor ligt Maud haar hele wereld overhoop. Samen met haar zus gaat ze op onderzoek uit om erachter te komen wat de waarheid is.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9789047207085
Uitgever: Loft Books
Over deuren die sluiten en ramen die opengaan

Maud wordt mantelzorger voor haar dementerende moeder. De kinderen zijn net het huis uit en zij en haar man Koen hadden gerekend op broodnodige quality time. De komst van haar moeder zorgt dan ook voor de nodige spanningen.

De zorg voor haar moeder valt Maud zwaar en op hulp van Koen hoeft ze niet te rekenen. Wie wel voor haar klaarstaat is haar vroegere jeugdliefde Bruno, een knappe Fransman die net gescheiden is. Door hem raakt ze in de war en gaat twijfelen aan haar eigen geluk.

Wanneer Mauds moeder een heldere dag heeft, deelt ze haar grootste geheim. Hierdoor ligt Maud haar hele wereld overhoop. Samen met haar zus gaat ze op onderzoek uit om erachter te komen wat de waarheid is.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9789047207108
Uitgever: Loft Books

Non-FictieMijn naam is Nadra

Elle van Rijn vertelt in Mijn naam is Nadra het dramatische levensverhaal van Bertha Hertogh, dat zo bekend is in Maleisië en Indonesië, en dat hier volstrekt vergeten lijkt.

Mijn naam is Nadra beschrijft het verhaal van het Nederlandse meisje Bertha Hertogh, dat in 1942 is geadopteerd door een Maleisische vrouw en acht jaar later wordt opgeëist door haar biologische vader.

Bertha, die inmiddels is omgedoopt tot Nadra, wordt het middelpunt van een strijd tussen de katholieke kerk en de islam. Het conflict loopt zo hoog op dat het een internationale kwestie wordt en uitmondt in hevige onlusten waarbij meer dan tweehonderd gewonden en negentien doden vallen.

Wat is er gebeurd met Nadra en hoe verging het haar toen zij ongewild moest terugkeren naar Nederland?

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789047203773
Ebook: 9789026328640
Uitgever: Ambo | Anthos
Mijn ontvoering

Toos van der Valk was de eerste bekende vrouw die ontvoerd werd in Nederland. Nog altijd is het een van de meest geruchtmakende ontvoeringszaken, die het land weken in zijn ban hield. Nu, bijna dertig jaar later, vertelt Toos voor het eerst haar hele verhaal aan Elle van Rijn, die er een spannend en uitermate aangrijpend boek over heeft geschreven.

Op 27 november 1982 werd Nederland opgeschrikt door de ontvoering van Toos van der Valk, de vrouw van Gerrit van der Valk. Toos van der Valk is op dat moment 52 jaar oud, en moeder van 7 kinderen. Samen met haar man bestierde zij het eerste motel-restaurant van Van der Valk in Nuland.

Ze werd uit haar woning in Nuland ontvoerd door vier Italiaanse mannen, terwijl Gerrit boven lag te slapen, en meegenomen naar een flat in België, waar ze bijna drie weken vastgeketend in een tentje werd vastgehouden. Na betaling van 13 miljoen gulden losgeld werd Toos in de buurt van Eindhoven vrijgelaten.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789047202455
Ebook: 9789047202776
Uitgever: Artemis
Overnight millionaire

Het verhaal van een dakloze die ontdekt dat hij recht heeft op een miljoenenerfenis...

Jerry groeit op bij zijn moeder tot zij plotseling ernstig ziek wordt en hij bij zijn vader moet gaan wonen. Hij wordt er gekleineerd en mishandeld. Een lange en troosteloze weg langs stiefmoeders, opvanghuizen, pleeggezinnen en internaten volgt. Hij komt in het criminele circuit terecht en zijn leven wordt een vicieuze cirkel van misdaad en geweld waar hij niet meer uit lijkt te kunnen komen.

Tot hij hoort dat zijn vader niet zijn echte vader is en ontdekt dat zijn biologische vader mogelijk Alfred Winkler is, een zakenman die miljoenen heeft nagelaten. Jerry zet alles op alles om via DNA-onderzoek te laten vaststellen dat hij Winklers zoon is. Krijgt hij de kans zich te ontworstelen aan zijn lot?

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021455082
Ebook: 9789021455099
Uitgever: Querido
Vier kinderen, drie mannen, twee carrières en één burn-out

'Het komt maar zelden voor dat de dingen lopen zoals ik ze had gepland. Hoe dat komt weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik voortdurend aan het jongleren ben met de consequenties van mijn uit de hand gelopen acties. Je kunt dit boek lezen als een handleiding voor hoe het niet moet. Of misschien kun je hieruit de conclusie trekken dat je zelf helemaal niet zo slecht bezig bent. Maar ik hoop vooral dat mijn frustraties de jouwe kunnen relativeren, en dat mijn geluksmomenten jou zullen inspireren tot nog meer liefde!'

In Vier kinderen, drie mannen, twee carrières en één burn-out schrijft Elle van Rijn hilarisch over haar verwoede pogingen om door alle drukte heen naast actrice en auteur ook vriendin, huisvrouw en moeder te zijn.

Schrijver: Elle van Rijn
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021456058
Ebook: 9789021456065
Uitgever: Querido

Dubbel uitgegeven titelsDe dag waarop ik Johannes Klein doodreed

Zie voor de beschrijving van dit boek: De dag die alles veranderde.

Schrijver: Elle van Rijn
Oorspronkelijke titel: zie De dag die alles veranderde
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041417732
Uitgever: Ambo | Anthos