Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Slobodan Snajder

Boeken van Slobodan Snajder

Slobodan Šnajder studeerde filosofie en Engels. Šnajder is schrijver, toneelschrijver, essayist en columnist.

Meer over Slobodan Snajder

Genre: Roman

Geboren: 1948

Geboorteland: Kroatië


Overzicht

De reparatie van de wereld

Georg Kempf is een Kroaat met Duitse wortels. In de Tweede Wereldoorlog wordt hij als 'Volksduitser' door de SS ingelijfd en trekt hij door Polen. Maar hij deserteert en komt terecht bij een Pools-Russische sabotage-eenheid. Na de oorlog keert hij terug naar zijn geboorteland. Daar ontmoet hij de liefde van zijn leven, Vera.

Vera en Kempf hadden elkaar moeten doden als ze elkaar in de oorlog waren tegengekomen want Vera is een Kroatische communiste, die als partizaan tegen de nazi's vocht. Ze zetten een zoon op de wereld, de verteller van de roman, maar het besef dat ze ooit vochten in twee kampen die elkaar op leven en dood bestreden, leidt tot een steeds grotere vervreemding en de ondergang van hun huwelijk.

Kempf worstelt zijn hele leven met de vraag: wie ben ik, bij wie hoor ik, hoe moet ik leven? Hij wordt zich bewust van een treurige historische continuïteit: 'altijd hetzelfde', verzucht hij in de jaren negentig tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Altijd hetzelfde, een constatering actueler is dan ooit.

De reparatie van de wereld is een grote historische roman en een tragische familiesaga. Hij beschrijft het lot van een vrouw en een man die voor elkaar bestemd leken te zijn. Maar op de puinhopen van naoorlogs Midden-Europa ontkomt niemand aan de last van het verleden.

Schrijver: Slobodan Snajder
Oorspronkelijke titel: Doba mjedi
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789028452787
Ebook: 9789028450479
Uitgever: Wereldbibliotheek