Boekenplank:
Kies
  • Home
  • A
  • José Eduardo Agualusa

Boeken van José Eduardo Agualusa

Agualusa studeerde landbouwwetenschappen in Lissabon. Hij werkte als journalist bij het dagblad Público. Agualusa geldt als een van de belangrijkste literaire stemmen in Angola en de Portugees sprekende wereld. Hij woont afwisselend in Portugal, Angola en Brazilië.

Meer over José Eduardo Agualusa

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Angola


Overzicht

  • De handelaar in verledens - O vendedor de passados
  • De vrouwen van mijn vader - As mulheres do meu pai
  • Een algemene theorie van het vergeten - Teoria Geral do Esquecimento
  • Een steen onder water - Nação crioula
  • Het genootschap van onvrijwillige dromers - A Sociedade dos Sonhadores Involuntários
  • Het labyrint van Luanda - Barroco tropical
  • Regentijd - Estação das Chuvas

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe handelaar in verledens
Félix Ventura oefent een merkwaardig beroep uit: hij handelt in valse verledens. Zijn klanten, welgestelde zakenlieden, politici, generaals, kortom al degenen die in Angola de dienst uitmaken, hebben zich verzekerd van een gouden toekomst. Ze missen alleen een goed verleden. Daarvoor zorgt Félix: hij knutselt een mooie stamboom in elkaar, verzint een gelukkige jeugd en levert portretten van beroemde voorouders.

Op zekere dag stapt er een mysterieuze vreemdeling bij hem binnen die een Angolese identiteit wil hebben. Op dat moment breekt het verleden als een wervelstorm het heden binnen en gebeuren er dingen die eigenlijk niet kunnen.

De handelaar in verledens is een felle, maar tegelijk humoristische en lichtvoetige satire op het Angola van na de burgeroorlog en een reflectie op werkelijkheid en fictie, op hoe ons geheugen werkt. Het is een wrang, eindeloos mooi geschreven boek over bedrog, moord en liefde van een van de grootste beloftes van de hedendaagse literatuur.
Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: O vendedor de passados
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029080347
Ebook: 9789460233630
Uitgever: Meulenhoff
De vrouwen van mijn vader
Op het sterfbed van haar moeder krijgt Laurentina Manso, een Mozambikaanse die in Lissabon woont, te horen dat ze geadopteerd is. Ze is de dochter van een in het kraambed overleden meisje en de Angolese zanger-muzikant Faustino Manso.

Maar Laurentina is niet zijn enige kind: bij zijn dood liet Manso acht weduwen en achttien kinderen achter, verspreid over verschillende steden en landen in Afrika. Laurentina reist naar Afrika om een documentaire te maken over de vader die ze nooit heeft gekend, en gaat tegelijkertijd op zoek naar de vrouwen in haar vaders leven. Daar komt ze tot een ingrijpende ontdekking, die haar leven overhoop gooit.

De vrouwen van mijn vader is een stilistisch puntgave, even lichtvoetige als diepgravende roman over liefde en verlangen, over de kracht van muziek, over eten en koken, en over een aantal bijzondere, onvergetelijke vrouwen. Net als in zijn vorige, veelgeprezen roman De handelaar in verledens speelt Agualusa een duizelingwekkend spel van werkelijkheid en fictie, droom en fantasie.
Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: As mulheres do meu pai
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029083522
Ebook: 9789460231650
Uitgever: Meulenhoff
Een algemene theorie van het vergeten
Aan de vooravond van de Angolese onafhankelijkheid metselt Ludo, een vrouw met straatvrees, zich in haar flat in Luanda, waar ze de volgende dertig jaar zal blijven. Ze leeft van groenten en duiven, verbrandt haar meubels en boeken om in leven te blijven en houdt zichzelf bezig door haar verhaal op de muren van haar huis te schrijven.

Terwijl het land de verschillende politieke stadia doorloopt van kolonie naar socialistische republiek en van burgeroorlog naar vrede en kapitalisme sijpelt de buitenwereld Ludo's leven binnen door fragmenten op de radio, stemmen van de buren, glimpen van een man die op de vlucht is voor zijn achtervolgers en een briefje dat aan de poot van een duif zit.

Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: Teoria Geral do Esquecimento
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789492313058
Uitgever: Koppernik
Een steen onder water
We schrijven 1868. Op de schouders van twee matrozen lukt het de avonturier Carlos Fradique Mendes om in Angola aan land te komen. Daar wordt hij geconfronteerd met de slavenhandel, die hem diep raakt. Ook de fascinerende Ana Olímpia, die ooit ketenen droeg maar nu getrouwd is met een van de invloedrijkste en vermogendste mannen uit de Portugese kolonie, maakt een onuitwisbare indruk op hem.

Fradique wordt hartstochtelijk verliefd op haar, maar besluit zijn wereldreis voort te zetten. Pas wanneer Ana's echtgenoot sterft, keert Fradique terug naar Angola - waar hij tot zijn afschuw hoort dat Ana's zwager haar verkocht heeft. De strijd om haar vrijheid begint.
Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: Nação crioula
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789029073608
Ebook: 9789460230844
Uitgever: Meulenhoff
Het genootschap van onvrijwillige dromers
De Angolese journalist Daniel Benchimol droomt van mensen die hij niet kent. Moira Fernandes, een Mozambikaanse kunstenaar die in Kaapstad woont, ensceneert en fotografeert haar eigen dromen. Hélio de Castro, een Braziliaanse neurowetenschapper, filmt hen. Hossi Kaley, een hotelier en voormalige guerrillastrijder met een duister en gewelddadig verleden, heeft een heel andere en zelfs nog geheimzinnigere relatie tot zijn dromen.

Dromen brengen deze vier personages bij elkaar in een dramatische reeks gebeurtenissen, in een land dat wordt gedomineerd door een totalitair regime dat op de rand van totale ineenstorting staat.

Het genootschap van de onvrijwillige dromers is een politieke, satirische en onderhoudende fabel die de werkelijkheid uitdaagt en in twijfel trekt terwijl hij pleit voor de terugkeer van de droom als een wapen van verzet in onze tijd.
Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: A Sociedade dos Sonhadores Involuntários
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789492313447
Uitgever: Koppernik


Het labyrint van Luanda
Het is het jaar 2020 in Luanda, de hoofdstad van Angola. Voor de voeten van documentairemaker en schrijver Bartolomeu Falcato en zijn minnares Kianda, een bekende zangeres, valt een schitterende vrouw te pletter. Met deze scène begint Het labyrint van Luanda, dat zowel over het hedendaagse Angola gaat als over de toekomst van dat land.

De gouden jaren van de aardolie zijn voorbij maar de diamanthandel maakt nog velen rijk, en het van corruptie doordrenkte land is een bizarre smeltkroes geworden van donkere bezweringsrituelen en riante penthouses. Bartolomeu Falcato vertelt over zijn stukgelopen huwelijk en zijn affaire met Kianda, die tot de tragische ontdekking komt dat zij aan keelkanker lijdt en zonder haar stem verder moet leven.

Het labyrint van Luanda is typisch een juweel van Agualusa: poëtisch en precies, vol muziek, hoop en amusement. Met deze roman bewijst de auteur opnieuw de kronieken van zijn land met kleur en smaak te kunnen vertellen.
Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: Barroco tropical
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789029086370
Ebook: 9789460928116
Uitgever: Meulenhoff
Regentijd

We schrijven 11 november 1975 en de Portugese kolonie Angola wordt na een bloederige koloniale oorlog onafhankelijk. Een van de drie bevrijdingsbewegingen, de MPLA, gesteund door de Sovjet-Unie en Cuba, grijpt de macht en er ontspint zich een even gewelddadige machtsstrijd met de andere twee, gesteund door het Westen en China.

De dichteres Lídia do Carmo Ferreira heeft de MPLA helpen oprichten, maar verzet zich tegen de koers en valt in ongenade. Als anderhalf jaar later een coup de kop wordt ingedrukt en de regering alle in- en externe tegenstanders arresteert, belandt ze in de gevangenis, samen met een bont gezelschap van uiterst rechts tot extreemlinks. De schattingen lopen uiteen, maar vele tienduizenden van die gevangenen worden op gruwelijke wijze gemarteld en vermoord, onder andere levend uit helikopters en vliegtuigen gegooid.

Regentijd is het verhaal van de dichteres en van een jonge radicale journalist, die beiden de massamoord overleven. In een flitsend, zowel wrang en aangrijpend als humoristisch relaas, geeft José Eduardo Agualusa zijn kijk op deze turbulente tijd. Aan de hand van grote en kleine spelers, in een mengeling van werkelijkheid en fictie.

Schrijver: José Eduardo Agualusa
Oorspronkelijke titel: Estação das Chuvas
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789083237077
Uitgever: Koppernik