Boekenplank:
Kies

Boeken van Jon Cleary


Overzicht

  • De lange vlucht - The long pursuit
  • De liefde als vaderland - The country of marriage
  • De zusters Beaufort - The Beaufort sisters
  • Een stuk van het beloofde land - Justin Bayard
  • Fatale zondag - Vortex
  • Het einde van de regenboog - Man's estate
  • Het masker valt - Mask of the Andes
  • High road to China - High road to China
  • Vreemde vogels moeten sterven - The fall of an eagle

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe lange vlucht
De lange vlucht is het huiveringwekkende avontuur van een groepje militairen en burgers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog na de val van Singapore aan de Japanners weer te ontkomen. Zij bereiken Nederlands-Indië, maar ontdekken dat de Japanners al voor hen op Sumatra zijn geland. Koortsachtig gaat dit groepje volkomen verschillende mensen, die naast alle problemen ook nog de spanningen in hun eigen groep het hoofd moeten bieden, op zoek naar een haven waaruit ze de sprong naar de vrijheid kunnen wagen. Geholpen door een Indisch meisje bereiken ze uiteindelijk Palembang.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: The long pursuit
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-10-04050-X
Uitgever: Boekerij
De liefde als vaderland
Belle Harvey moest door haar huwelijk met Adam Nash haar geliefde geboorteland Australië verlaten. Hoewel zij in Engeland vooral in het begin de zonnige stranden en gemakkelijke levenswijze miste, wist zij zich toch geborgen in de grote liefde die zij in haar huwelijk gevonden had. Als Belle's ouders hun dochter in Engeland komen bezoeken, wordt Adam door zijn schoonvader, een doorgwinterd zakenman, uitgenodigd naar Australië te komen. Een prachtige baan in het bedrijf van Belle's vader wacht hem daar. Adam weet niet wat hij doen moet. Het liefst wil hij een eigen carrière opbouwen en zijn toekomst niet op een presenteerblaadje aangeboden krijgen. Het is trouwens zeer goed mogelijk dat hij bij zijn huidige werkgever een belangrijke promotie zal maken. Bovendien voelt hij zich op en top een Engelsman en is zijn land hem zeer dierbaar. Maar staat Belle er ook zo tegenover? Hij weet dat hun eensgezindheid groot is, maar in dit opzicht lopen hun verlangens uiteen. Spanningen en twijfels beproeven het huwelijk van Adam en Belle, maar uiteindelijk wordt toch de keuze gemaakt waarmee zij zich beiden gelukkig voelen. Zij kunnen een beslissing nemen omdat zij weten dat niet in de eerste plaats Engeland of Australië, maar de liefde hun vaderland is.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: The country of marriage
Eerste uitgave: 1962
Uitgever: Fontein-Boekerij
De zusters Beaufort
Lucas Beaufort bezit vier dochters, die behalve mooi ook schatrijk zijn. Deze twee gegevens vormen over het algemeen de basis voor een gelukkig en voorspoedig leven, maar in deze roman wordt ook de keerzijde van de medaille belicht. Uit een teveel aan vaderliefde zorgt Lucas Beaufort ervoor dat zijn schoonzoon Tim verdwijnt, maar stort daarmee twee van zijn dochters, zijn kleinzoon èn zichzelf in het ongeluk. Sally, de derde dochter, wordt wanhopig verliefd op een vrouw, die haar en haar rijkdom uitstekend kan gebruiken om haar ambitieuze plannen mee te verwezenlijken en de jongste Beaufort, Prue, trouwt een Fransman, die haar wel veel liefde wil geven, maar tevens behept is met een levensgrote moederbinding. Liefde, avontuur en oprecht verdriet zijn op meeslepende wijze verwoord. Een boek dat de lezer een kijkje biedt achter de vergulde schermen van het milieu der welgestelden, waarin schoonheid en rijkdom niet altijd in staat blijken tragedie en verdriet op te heffen...
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: The Beaufort sisters
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-10-03364-3
Uitgever: Boekerij
Een stuk van het beloofde land
'De speer vloog als een dunne, langgerekte schaduw door de gloed van het vuur en boorde zich vlak boven Bayards hoofd in de boom. Hij vloog met een ruk overeind, sloeg met zijn hoofd tegen de boom en was meteen klaarwakker. Hij was ingedommeld, een minuut, tien minuten misschien, en in die tijd waren de inboorlingen dichterbij gekropen zonder dat hij het had gemerkt.'
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: Justin Bayard
Eerste uitgave: 1955
Uitgever: NBC
Fatale zondag
Verontrust door de voorspelling van een tornado besluit de politiechef van het Amerikaanse provinciestadje Friendship al vroeg zijn ronde te maken, als hij plotseling stuit op het lijk van een lid van een van de vooraanstaande families van het stadje. Des te zwaarder valt hem deze schokkende ontdekking, omdat de familie al met rampspoed wordt bezocht: de dochter des huizes is stervende. De politiechef staat, als hij de familie op de hoogte gaat stellen van zijn macabere vondst, plotseling oog in oog met de vice-president van de Verenigde Staten, die incognito aanwezig is om zijn stervende maîtresse in haar laatste uren bij te staan. Zijn verblijf in Friendship is een enorme belasting voor de politiechef, omdat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid van de vice-president en tegelijkertijd zijn identiteit moet beschermen. Het onderzoek naar de moord doet hem steeds dieper doordringen in de achtergronden van de familie en als tenslotte de verwachte tornado toeslaat is deze, in al zijn verwoestende kracht, het symbool van de duistere kracht die op deze fatale zondag de definitieve ondergang bewerkstelligt van een trotse familie.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: Vortex
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-10-03431-3
Uitgever: Boekerij


Het einde van de regenboog
Alles lijkt de jonge aristocraat Harry mee te zitten in het leven. Het is alsof hij een regenboog beklimt. Maar als Harry het hoogtepunt van de regenboog bereikt, gaat het verleden hem parten spelen. En als de regenboog verbleekt, zal zijn vrouw, die hij zo vaak heeft verwaarloosd, hem weer steunen.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: Man's estate
Eerste uitgave: 1972
Uitgever: NBC
Het masker valt
McKenna is een jonge Amerikaanse priester die werkt in een achtergebleven dorpje in de Boliviaanse Andes. Zijn idealen volgend, komt hij in botsing met de heersende klasse, afstammelingen van de Spaanse veroveraars, maar ook met de Indianen, die zijn pogingen om hen te helpen volkomen verkeerd uitleggen. Bovendien raakt hij in ernstig gewetensconflict als hij een knappe, jonge vrouw ontmoet van wie hij gaat houden.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: Mask of the Andes
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-10-02805-4
Uitgever: Boekerij
High road to China
Wat is gevaarlijker? Een op sex beluste uitdagende gravin uit de Balkan op haar nachtmerrie-achtige landgoed of een bloeddorstige rebellerende sheik in zijn koninkrijk in de woestijn? De verdorven verlangens van een machtige Indiase maharadja of de explosieve aantrekkingskracht tussen twee knappe mannen en een beeldschone jonge vrouw in een wereld vol hartstocht en gevaar? Eén ding is zeker, niemand is veilig op de High Road to China...
High Road to China - 1983
Regisseur: Brian G. Hutton
Cast: Tom Selleck, Bess Armstrong, Brian Blessed, e.a.
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: High road to China
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-3490-401-6
Uitgever: The Golden Label
Vreemde vogels moeten sterven
Een Australische archeologe, Virginia Halstead, zoekt in een woeste hoogvlakte van Turkije naar overblijfselen van het oude Hettietenrijk. Haar man is kort tevoren overleden en in haar werk tracht de jonge vrouw over haar verdriet heen te komen. Bij de opgravingen maakt zij kennis met twee mannen, die een belangrijke rol in haar leven gaan spelen: Yashar Doersoen, die in het geheim ageert tegen de Turkse regering en bankovervallen pleegt om aan geld te komen voor zijn politieke doeleinden, en Nick Meldrum, die de Turken helpt met het bouwen van een stuwdam voor waterkrachtcentrales. Hoewel Virginia zich er hevig tegen verzet, raakt ze tot over de oren verliefd op Doersoen. Een hevige aardbeving vormt de climax van de dramatische gebeurtenissen en in de ontstane verwarring blijkt opnieuw een bank beroofd en de directeur vermoord te zijn. Is Doersoen de dader en krijgt Nick nu een kans bij Virginia...?
Schrijver: Jon Cleary
Oorspronkelijke titel: The fall of an eagle
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-10-03372-4
Uitgever: Boekerij