Boekenplank:
Kies

Boeken van Terry Coleman


Overzicht

Zuiderkruis
Met als achtergrond de geboorte en ontwikkeling van Australië, wordt het opwindende levensverhaal geschetst van een zeer opmerkelijke familie. Susanna King is de dochter van een van de eerste gouverneurs van Australië. Dit gebied was aan het begin van de 19e eeuw nog voornamelijk een strafkolonie, een keiharde mannenwereld.
Susanna wordt verliefd op de kapitein van een Frans schip, een liefde die bepalend is voor haar verdere leven. Wanneer Baudin weer naar Frankrijk terugkeert, blijkt dat zij een kind van hem verwacht. Maar op de dag dat haar zoon Robert geboren wordt, sterft Baudin op zee aan koorts.
Wanneer haar vader wordt teruggeroepen, blijft zij achter in Australië. Langzaam groeit de kolonie, die bestaat uit gevangenen, ex-gevangenen en soldaten. Susanna trouwt uit eenzaamheid met Redmond, de dokter die haar bij de bevalling heeft geholpen. Ook van hem krijgt ze een zoon.
De twee jongens groeien op tot nadrukkelijke tegenpolen. De een wordt een keiharde schapenboer, die de gevangenen als arbeidskrachten meedogenloos uitbuit. De ander wordt de verdediger en de held van de gevangenen. De tegenstellingen groeien langzaam maar zeker naar een tragische climax...
Schrijver: Terry Coleman
Oorspronkelijke titel: Southern Cross
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-10-02983-2
Uitgever: Boekerij