Boekenplank:
Kies

Boeken van James Ellroy

Meer over James Ellroy

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: James Ellroy


Overzicht

 • Bloed op de maan - Blood on the moon
 • Gedumpt - Body dumps
 • Het knekelhuis - Destination: morgue

L.A. Quartet

 1. De zwarte Dahlia - The black dahlia
 2. De lange leegte - The big nowhere
 3. Strikt vertrouwelijk - L.A. confidential
 4. Zwartboek L.A. - White jazz

Underworld U.S.A.

 1. Amerikaans riool - American tabloid
 2. Zes ruggen - The cold six thousand
 3. Het bloed kruipt - Blood's a rover

Non-Fictie

 • De vloek van Hilliker - The Hilliker curse
 • Mijn moordkuil - My dark places

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloed op de maan
In Los Angeles worden vrouwenlijken gevonden, behoorlijk verminkt en opengesneden. In naam van de wet jaagt rechercheur Lloyd Hopkins op een sluwe, gruwelijke en doortastende vrouwenmoordenaar. Hopkins begint een ware kruistocht om de perverse vrouwenmaniak te vinden. Hij wordt verliefd op een vrouw die zonder het te weten het middelpunt van de gepleegde moorden is. Bloed op de maan bevat veel actie, veel adrenaline en mooie stukken over Los Angeles (o.a. de Watts rellen) waar de politie heuse veldslagen leverde met (vooral) zwarte betogers en plunderaars. Toch blijft Hopkins overeind in deze verschrikkingen omdat hij zijn tegenstanders zelf bedacht zou kunnen hebben. Hij is uit hun wereld voortgekomen. In zijn jeugd was hij zelf bijna een moordenaar. Hij had het evenbeeld kunnen worden van de mannen die hij nu achtervolgt en vernietigt.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: Blood on the moon
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-295-1528-7
Uitgever: De Arbeiderspers
Gedumpt
Gedumpt is één van de verhalen die is opgenomen in de verzamelbundel Crime Wave (niet vertaald in het Nederlands). Gedumpt vertelt het verhaal van een moord op een jonge vrouw: Betty Jean Scales. Het is het relaas van twee mannen, een schrijver en een detective, in hun hongerige zoektocht naar gerechtigheid. Gedumpt is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de maand van het spannende boek 1998.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: Body dumps
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-74336-41-8
Uitgever: De Arbeiderspers
Het knekelhuis
James Ellroy heeft een verhalenbundel gedestilleerd uit Los Angeles, de Amerikaanse hoofdstad van de excentriciteit. Veertien episodes, sommige fictie, sommige non-fictie, allemaal met het Ellroy-keurmerk van herrie, machismo en knallend proza. Herinneringen aan zijn heftige jeugd en journalistieke verslagen over onopgeloste moordzaken wisselen elkaar af. Het LA van Ellroy wordt bevolkt door corrupte politieagenten en louche detectives. Misdaad, moord en chaos tieren er welig.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: Destination: morgue
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-450-1155-7
Uitgever: Atlas Contact

L.A. QuartetDe zwarte Dahlia
Los Angeles, 1947. Als het verminkte lijk van Elizabeth Short wordt gevonden, meet de pers dit breed uit; de moord beheerst wekenlang de krantenkoppen. Twee rechercheurs bijten zich in de zaak vast maar werken niet noodzakelijk samen aan de oplossing van deze geruchtmakende misdaad. De zaak van de Zwarte Dahlia - de bijnaam van het slachtoffer - wordt voor beiden een obsessie die hun leven gaat beheersen. Hun speurtocht naar de dader voert hen langs de meest donkere kanten van het naoorlogse Hollywood.
The Black Dahlia - 2006
Regisseur: Brian De Palma
Cast: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson, e.a.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: The black dahlia
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-450-1323-1
Uitgever: Atlas Contact
De lange leegte
De lange leegte speelt zich af in het Los Angeles van 1950, een tijd waarin alles wat links was als communistisch en dus vijandig werd beschouwd in de Verenigde Staten. Een officier van justitie is van plan de 'communisten' in de filmindustrie aan te pakken. Een hulpsheriff van de 'county' politie onderzoekt een viervoudige gruwelijke moord op homosexuelen, en een corrupte ex-politieman, een vriendje van Howard Hughes, probeert uit elke situatie geld te slaan. De drie intriges ontmoeten elkaar en monden uit in een opeenstapeling van geweld, sadisme, corruptie, sexuele aberraties en alles wat er aan wreedheden te bedenken valt.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: The big nowhere
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-295-1529-5
Uitgever: De Arbeiderspers
Strikt vertrouwelijk
Op 16 april 1953 gingen drie schutters de Nite Owl Coffee Shop in Los Angeles binnen en schoten drie werknemers en drie klanten dood. Roof was het veronderstelde motief tot deze Amerikaanse misdaad van de eeuw. Maar drie van de moordpartij verdachte mannen worden bij een ontsnappingspoging uit het huis van bewaring ook doodgeschoten. Gaat het om een gangsteroorlog? Gaat het om een drugscomplot? Gaat het om een seriemoordenaar? Gaat het om pornomoorden?
L.A. Confidential - 1997
Regisseur: Curtis Hanson
Cast: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, e.a.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: L.A. confidential
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-295-1500-7
Uitgever: Archipel
Zwartboek L.A.
Ze zijn terug, de ambitieuze hoofdinspecteur Ed Exley, maffiabaas Micke, de door en door corrupte Captain Dudley Smith: klaar voor een volgende tango met de dood in de gore glitter van Los Angeles in de jaren '50. Maar de belangrijkste rol is weggelegd voor een nieuw personage: Dave Klein. Moord, doodslag, smeergeld en afpersing zijn dagelijkse kost voor deze inspecteur bij de LAPD, vriendje en loopjongen van de maffia, onderlegd als jurist en als straatvechter. Alles loopt op rolletjes voor Dave, totdat in de herfst van 1958 een grootscheeps FBI-onderzoek wordt aangekondigd naar corruptie in politiekringen. Opeens zit iedereen achter hem aan: plaatselijke politici, hoge omes van zowel LAPD als FBI, maffiosi, oplichters, drugsdealers - iedereen die er alles en desnoods meer voor overheeft om zijn vuile was maar binnen te houden. Dave Klein doet het verhaal van zijn leven in een hel die hij zelf heeft helpen scheppen, en waar hij nu nog levend uit moet zien te komen.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: White jazz
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-295-1493-0
Uitgever: Archipel

Underworld U.S.A.Amerikaans riool
De jaren zestig in het Amerika van de Kennedy's. James Ellroy neemt ons mee achter de schermen van de presidentsverkiezingen, rechtstreeks het inferno van de onderwereld in. Hier is voor geld en drugs alles te koop, zelfs het presidentschap van de Verenigde Staten. In zijn bekende, striemende stijl licht Ellroy het meest omstreden onderwerp uit de jongste Amerikaanse geschiedenis door: opkomst en ondergang van de Kennedy-clan.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: American tabloid
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-295-1491-4
Uitgever: De Arbeiderspers
Zes ruggen
Dallas, november 1963. De Amerikaanse droom wordt aan flarden geschoten. Wayne Tedrow Jr., een jonge agent uit Las Vegas arriveert met zesduizend dollar op zak; zes ruggen die hem zijn betaald om een smerig karweitje op te knappen. Hij heeft geen idee dat hij hierdoor verstrikt raakt in de duistere en levensgevaarlijke machinaties waarmee de samenzwering rond de moord op Kennedy in de doofpot wordt gestopt. Hij belandt in de schimmige onderwereld van de Amerikaanse politiek waar even invloedrijke als gewetenloze figuren de dienst uit maken. De vijf jaar die volgen voeren Tedrow langs Las Vegas, de maffia, Howard Hughes, de Ku Klux Klan, J. Edgar Hoover en uiteindelijk naar Vietnam en de drugshandel. Dan wordt het 1968: tijd om terug te keren naar de VS, waar het politieke klimaat aan het veranderen is, waar Martin Luther King strijdt voor gelijke rechten en een nieuwe Kennedy klaar is voor het Witte Huis. Tijd ook voor nieuwe, duivelse complotten.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: The cold six thousand
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-450-0772-X
Uitgever: Atlas Contact
Het bloed kruipt
Zomer 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy zijn dood. Amerika staat op punt van exploderen. Het lot heeft drie mannen in de wervelwind van de geschiedenis geplaatst. Dwight Holly, een FBI-agent, opgevoed met het gedachtegoed van de Ku Klux Klan en afgestudeerd aan Yale, infiltreert in een groep zwarte militanten. Wayne Tedrow, een oud-politieagent en drugskoerier, baant de weg voor een gokparadijs voor gangsters in de Dominicaanse Republiek. Don Crutchfield, een jonge roerganger onder de echtscheidingsadvocaten uit LA, heeft de moordenaars van de Kennedy's en Martin Luther King net niet binnen handbereik. Op zoek naar Joan, de rode godin, komt het drietal met elkaar in conflict; elk van hen is bereid een hoge prijs te betalen om een rol te spelen in de geschiedenis. Het bloed kruipt is het derde deel in de trilogie Underworld USA, een groots epos over de meest turbulente tijd uit de Amerikaanse geschiedenis. Political noir zoals alleen James Ellroy dat kan schrijven.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: Blood's a rover
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-450-1520-0
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieDe vloek van Hilliker
Het gebeurde in 1958. James Ellroy was tien jaar oud. Zijn moeder, Jean Hilliker, had zich laten scheiden van haar man, een goedgebekte ritselaar. Ze stelde haar zoon voor een moeilijke keus: bij zijn vader wonen of bij haar. Hij koos voor zijn vader, waarop de 'half bezopen' Jean hem aanvloog. Hij wenste haar dood. Drie maanden later werd ze vermoord. Ellroy schrijft: 'Alles wat écht aan me is, heb ik aan haar te danken. Ik moet de Vloek die ik op haar en mezelf heb gelegd ongedaan maken'. In De vloek van Hilliker verhaalt hij hoe hij verlossing zoekt bij vrouwen. Hij geeft een meedogenloze beschrijving van zijn aan diggelen geslagen kindertijd, zijn delinquente tienerjaren, zijn schrijvende leven, zijn liefdes en huwelijken, een zenuwinzinking en het begin van een relatie met een uitzonderlijke vrouw die misschien de lang gezochte Zij is. Het is een verhaal met een enorme gelaagdheid in tijd en ruimte, emoties en inzichten, seksualiteit en nagestreefde spiritualiteit. Alles wordt uit de doeken gedaan met een hartverscheurende openheid en een flinke dosis zelfspot. Ellroy geeft zich werkelijk bloot in dit briljante en diepgravende relaas - een autobiografie die heel anders is dan alle andere die u ooit hebt gelezen.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: The Hilliker curse
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-450-3781-3
Uitgever: Atlas Contact
Mijn moordkuil
In 1958, wanneer James Ellroy tien jaar oud is, wordt het lichaam van zijn moeder Jean op een weg bij een vervallen stadje in de buurt van Los Angeles gevonden. Zij is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De dood van zijn moeder en het door drank, drugs en misdaad gekwelde leven dat hij daarna lange tijd leidde, bleven James Ellroy achtervolgen bij het schrijven van zijn buitengewoon provocerende trhillers. In Mijn moordkuil doet Ellroy verslag van het mislukte onderzoek naar de moord; van zijn grillge levensloop vanaf het moment dat Jean stierf; van de carrière van Bill Stoner, een ex-rechercheur zware criminaliteit; en van het onderzoek dat Ellroy en Stoner uitvoerden om de identiteit van Jeans moordenaar alsnog te achterhalen.
Schrijver: James Ellroy
Oorspronkelijke titel: My dark places
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-295-1531-7
Uitgever: De Arbeiderspers