Boekenplank:
Kies

Boeken van James Lee Burke

Meer over James Lee Burke

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1936

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: James Lee Burke


Overzicht

 • Regengoden - Rain gods

Billy Bob Holland

 1. De roos van Cimarron - Cimarron rose
 2. Harthout - Heartwood
 3. Bitter eind - Bitterroot
 4. De maan van de rode paarden - In the moon of red ponies

Dave Robicheaux

 1. Neon glamour - The neon rain
 2. Gevangene van de hemel - Heaven's prisoners
 3. Een ochtend voor flamingo's - A morning for flamingos
 4. Engel der wrake - Burning angel
 5. Chaos in New Orleans - The tin roof blowdown
 6. Bergafwaarts - Swan Peak
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtRegengoden
Sheriff Hackberry Holland krijgt een anoniem telefoontje dat hem naar het massagraf van negen Thaise vrouwen leidt. Samengeperst in smalle graven liggen de negen slachtoffers achter een verlaten kerk.

Al snel wordt het Holland duidelijk dat het hier gaat om illegale prostituees. Tijdens de autopsie vindt men bovendien gesmokkelde drugs in de lichamen. Duidelijk een zaak voor de FBI en de Immigratiedienst, die al staan te trappelen om het onderzoek van Holland over te nemen.

Alles draait om de enige getuigen van deze misdaad, ene Pete Flores en zijn vriendin Vicki, die op de vlucht geslagen zijn. Holland probeert deze twee onschuldige mensen te vinden voordat ze in handen vallen van de FBI of erger nog... de meedogenloze moordenaars.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Rain gods
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789461090010
Uitgever: Verbum

Billy Bob HollandDe roos van Cimarron
Billy Bob Holland is een gevoelige man met een gewelddadige kant. Een advocaat met een sterk rechtvaardigheidsgevoel, die het altijd opneemt voor de underdog. Loyaal aan zijn vrienden maar onhandig in de liefde, van goede wil maar achtervolgd door zijn eigen vergissingen, geobsedeerd door de droom van het oude Westen en met moeite overlevend in het nieuwe Westen, dat is Billy Bob Holland.

De Texaanse advocaat Billy Bob Holland moet oude zonden onder ogen zien als hij Lucas Smothers gaat verdedigen. Lucas is een timide tiener, die wordt beschuldigd van verkrachting en moord. Terwijl de zaak zich ontvouwt, groeit Billy Bobs overtuiging dat de jongen onschuldig is.

Holland raakt in toenemende mate verwikkeld in een web van leugens. De corruptie van de plaatselijke politie, een DEA-undercoveroperatie in het stadje en een psychotische ex-gevangene met een wrok maken alles er niet gemakkelijker op.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Cimarron rose
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789024543748
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Harthout
'Harthout,' zei Billy Bobs vader ooit tegen hem, 'komt van bomen die vanuit hun kern groeien, laagje voor laagje, net als een mens. De kern wordt steeds sterker, zolang de wortels zich met een klare stroom voeden en niemand het water vervuilt.'

Deaf Smith, Texas, een klein stadje met problemen... Advocaat Billy Bob Holland besluit zijn vriend en buurman, de ex-rodeorijder Wilbur Pickett, te verdedigen. Pickett zit in de knoei; hij zou meer dan 300.000 dollar aan obligaties van Earl Deitrich gestolen hebben.

Deitrich heeft het gemaakt en het kan hem niet schelen wie hij beschadigt op weg naar de top. Het is aan Billy Bob Holland om Deitrich te stoppen - maar Deitrich heeft de lokale sherrif in zijn zak. En dat is nog het minste, want er beginnen lijken op te duiken. Billy Bob zit vast in een moeras van leugens en bedrog.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Heartwood
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024543649
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Bitter eind
John Steinbeck zei ooit dat je verliefd wordt op Montana. Als iemand zijn lot zou willen verbinden aan een bepaalde plek op aarde, denk ik niet dat hij het beter kan treffen dan hier. Elke brug overspant een stroompje uit een ansichtkaart, elke berg gaat over in een nog hogere, nog groenere.

Maar in de Bitterroot Vallei van West-Montana komt de liefdesaffaire tot een bitter eind, zoals Billy Bob Holland ontdekt tijdens een bezoek aan zijn vriend Doc Voss. Docs dochter wordt bruut verkracht door een motorbende. Lamar Ellison, hun aanvoerder, gaat vrijuit als het DNA-bewijs 'zoekt raakt'. Niet lang daarna wordt Ellison vermoord en heeft Doc met spoed een advocaat nodig.

Daar gaat Billy Bobs vakantie. En dan duikt ook nog een vrijgelaten moordenaar op, die de dood van zijn zuster op Billy Bob wil wreken.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Bitterroot
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789024543847
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De maan van de rode paarden
Ooit omschreef Billy Bob Holland rodeo-cowboy Wyatt Dixon als 'de gevaarlijkste, meest ontaarde, getikte en onvoorspelbare kerel die ik ooit ontmoet heb.' Gelukkig draaide Dixon zestig jaar de gevangenis in na het vermoorden van een motorbendelid.

Maar een jaar later komt hij al vrij door een blunder van de aanklager. Ooit martelde hij Billy Bobs vrouw Temple. Nu beweert hij dat hij tot inkeer is gekomen en rodeopaarden wil fokken. Maar hoe kan Billy Bob dat geloven?

Ondertussen wordt Johnny American Horse betrapt met een wapen. Johnny heeft al snel veel grotere moeilijkheden, en de enige die hem kan helpen is zijn advocaat. Opeens is Holland verwikkeld in een complexe strijd, niet alleen tegen Wyatt Dixon, maar ook tegen de regering die hij trouw heeft gezworen.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: In the moon of red ponies
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789024550579
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dave RobicheauxNeon glamour
New Orleans: het werkterrein van inspecteur Dave Robicheaux, van de pulserende jazz in de Franse wijk tot in de moerassen waar drugsdealers hun weg weten te vinden. Hij heeft al heel wat gevechten achter de rug: in Vietnam, met moordenaars en prostituees, met zijn superieuren bij de politie, met de fles.

Als Robicheaux het lijk van een jonge zwarte prostituee uit een kreek vist, raakt hij verzeild in een levensgevaarlijk wespennest. Hij krijgt het aan de stok met een Nicaraguaanse bende, er wordt een prijs op zijn hoofd gezet, en hij dreigt ten onder te gaan in een poel van corruptie die New Orleans teistert als een tropische slagregen. Voor de rechercheur met Cajun-bloed in de aderen gaat de uitweg over lijken.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: The neon rain
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789041770158
Ebook: 9789979643562
Uitgever: Muntinga
Gevangene van de hemel
Dave Robicheaux - Vietnam-veteraan, ex-alcoholist en voormalig detective - doet zijn best zijn criminele en gewelddadige verleden van zich af te schudden als beheerder van een verhuurbedrijf van boten. Dan stort voor zijn ogen een vliegtuigje neer. Robicheaux kan een meisje redden, de overige vier inzittende overleven de crash niet.

Toch melden de autoriteiten dat er slechts drie mensen zijn omgekomen. Wie was de vierde man en waarom wordt zijn identiteit verborgen gehouden? Wie plaatste een bom in het vliegtuig?

Het detective-instinct van Robicheaux dwingt hem nader op de zaak in te gaan. Er zijn echter mensen die trachten Robicheaux van zijn onderzoek af te houden, Maar hij is reeds zover in de zaak betrokken dat niets en niemand hem er meer van kan afhouden.

Dan worden er twee huurmoordenaars op hem afgestuurd. Door hen belandt hij in een afschuwelijk web van moord, verraad en bedrog. Robicheaux ontdekt dat hij niemand meer kan vertrouwen behalve een ex-vriendin, de prostituee Robin...
Heaven's Prisoners - 1996
Regisseur: Phil Joanou
Cast: Alec Baldwin, Kelly Lynch, Teri Hatcher, e.a.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Heaven's prisoners
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789055012633
Ebook: 9789979643579
Uitgever: BZZTôH
Een ochtend voor flamingo's
New Orleans: stad van passie, jazz, drugs en maffia. Hier voelt Cajun-inspecteur Dave Robicheaux zich thuis als een vis in het water. Maar het is wel troebel water want hij is verbeten op jacht naar de huurmoordenaar die hem bijna om het leven heeft gebracht. Als undercover-agent van de DEA raakt hij daarbij verstrikt in het labyrint van de ondergrondse drugswereld en de maffia van de Cajun-voodoo.

De spin in het web van de maffia is de altijd piekerende boss Tony Cardo, met wie Dave een verrassend vertrouwelijke band weet op te bouwen. Toch deinst Dave terug voor de nachtmerrie die Tony's leven is. Het contact met Tony overschaduwt Dave's affaire met twee gepassioneerde vrouwen, zodat hij zich steeds sterker heen en weer geslingerd voelt tussen hartstocht en voodoo-horror.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: A morning for flamingos
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789062918447
Ebook: 9789979643586
Uitgever: BZZTôH
Engel der wrake

Sonny Boy Marsallus is een huurmoordenaar, een gokker en de financiële toeverlaat van hoeren die uit het wereldje willen stappen. Hij is ook de enige die het durft op te nemen tegen de gevestigde maffia van New Orleans. Maar als het Sonny Boy te heet onder de voeten wordt, vlucht hij naar de binnenlanden van El Salvador en Guatamala.

Jaren later duikt Sonny plotseling weer in New Orleans op. Hij zoekt contact met detective Dave Robicheaux en overhandigt hem een notitieboek met aantekeningen over schimmige activiteiten in Midden Amerika. Sonny vraagt Robicheaux het boekje met geheimen te bewaren en het terug te geven als hem niets overkomt.

Kort hierna krijgt Robicheaux een tweede opdracht. Zijn hulp wordt ingeroepen door de familie Fontenot. Zij leven met nog vijf andere gezinnen op een stuk land dat nu wordt opgeëist door de speculant Moleen Bertrant. Waarom wil hij dat land zo graag hebben? En welke rol speelt Ruthie Jean Fontenot, met wie Bertrand al jaren een stiekeme verhouding heeft?

Als Robicheaux besluit de zaak tot de bodem uit te zoeken, komt hij in aanraking met een huurmoordenaar die in zijn duistere verleden te maken heeft gehad met een collega... Sonny Boy Marsallus.

Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Burning angel
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789055012640
Uitgever: BZZTôH
Chaos in New Orleans

Aan het einde van de zomer van 2005 legt een storm met een grotere verwoestende kracht dan de bom op Hiroshima de rauwe zenuw van zuidelijk Louisiana bloot. Dit is de gruwelijke werkelijkheid die Dave Robicheaux, inspecteur in New Iberia, ontdekt als hij in New Orleans wordt ingezet.

In New Orleans worden het stadscentrum en de woonwijken na orkaan Katrina overspoeld door plunderaars van diverse pluimage. Doordat de elektriciteitscentrale van de stad is verwoest, is New Orleans verworden tot een middeleeuwse samenleving. Er is geen recht, geen orde, geen bescherming voor de zwakken, de hulpelozen en de onschuldigen. Lijken drijven door de straten of zijn gespietst op de takken van verdronken bomen.

In deze apocalyptische nachtmerrie moet Robicheaux op zoek naar twee serieverkrachters, een aan morfine verslaafde priester en een zwerver.

Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: The tin roof blowdown
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789074274203
Uitgever: Verbum


Bergafwaarts
Inspecteur Robicheaux gaat op een welverdiende vakantie in het landelijke Montana. Samen met zijn vrouw en beste vriend Clete Purcell verblijft hij op een oude ranch. Maar zijn rust wordt al snel verstoord door de brute moord op twee studenten.

Robicheaux duikt in dit mysterie waarin een rijke oliebaron, zijn mismaakte broer en mooie echtgenote, een perverse dominee, een ontsnapte gevangene en een voormalige countryzanger een rol spelen.
Schrijver: James Lee Burke
Oorspronkelijke titel: Swan Peak
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789074274319
Uitgever: Verbum