Boekenplank:
Kies

Boeken van Catherine Gavin

Meer over Catherine Gavin

Genre: Roman

Geboren: 1907 / Overleden: 2000

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De cactus en de kroon - The cactus and the crown
  • De duivel in de haven - The devil in harbour
  • Het geslacht Estrada - The sunset dream
  • Madeleine - Madeleine
  • Olga, dochter van de tsaar - The snow mountain

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe cactus en de kroon

Roman over Mexico in de dagen van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en prinses Charlotte van België.

Schrijver: Catherine Gavin
Oorspronkelijke titel: The cactus and the crown
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Nederlandse Boekenclub
De duivel in de haven
Op 26 augustus 1914 liep de lichte Duitse kruiser Magdeburg aan de grond, niet ver van een klein eiland voor de noord-west kust van Estland. Van de kruiser werd een kleine boot neergelaten die al spoedig door de Russische kanonnen in stukken werd geschoten. Een lichaam, afzichtelijk verminkt, dreef naar de kust. Op dit lichaam werd later een exemplaar van een seinboek gevonden, compleet met de codes en de cijfersleutel van de Duitse Keizerlijke Marine.

Dit is het toneel waarmee Catherine Gavin's roman over de Eerste Wereldoorlog begint. Ze schildert voor ons een prachtig verhaal over moed en verraad, over vindingrijkheid en onbekwaamheid, over heftige hartstochten en duurzame liefde, die alle hun hoogtepunt vinden in de Slag bij Jutland (een ware en briljante reconstructie van deze meest betwistbare van alle zeeslagen) en het noodlottige naspel in het tot zinken brengen van H.M.S. Hampshire.
Schrijver: Catherine Gavin
Oorspronkelijke titel: The devil in harbour
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789023502296
Uitgever: Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij
Het geslacht Estrada
Het geslacht Estrada speelt zich af tegen de gewelddadige achtergrond van de Russische pogingen Californië te bezetten aan de vooravond van de Japanse aanval op Pearl Harbor. Het is het indrukwekkende verhaal over de Estrada's, een Spaanse immigrantenfamilie die zich in de Sonomavallei vestigden.

1846. De Verenigde Staten zijn de oorlog tegen Mexico begonnen. De gevechten vinden ook plaats in Californië dat tot het Mexicaanse grondgebied behoort. Luis Estrada, een jonge en welvarende veeboer, sluit zich aan bij het Californische verzet. Gedurende zijn afwezigheid wordt de ranch aangevallen door Yankeebandieten die Californië tot republiek uitroepen. Luis verliest het grootste deel van zijn gebied (5000 ha) en brengt de rest van zijn leven verbitterd en in armoede door.

Zijn jongere broer Felipe is een opportunist die met de Amerikanen een overeenkomst sluit en met de nieuwe stad San Francisco floreert, daarbij een groot fortuin vergarend.

In Het geslacht Estrada spelen de slimme en sterke Estrada-vrouwen de hoofdrol. De mooie Rosalie, zuster van Luis en Felipe, verwoest haar leven door een Russische minnaar, Prins Peter Gagarin, te nemen. De uit deze verbintenis geboren dochter wordt als actrice dé sensatie van San Francisco in de tijd van de 'goldrush'.

Vijftig jaar later probeert Violet Estrada, de laatste die de naam zal dragen, haar geluk in de dan opkomende filmindustrie. Ze raakt betrokken bij drugshandel en een moordschandaal. Hierdoor is Violet gedwongen haar carrière op te geven. Het is aan Heidi Siegrist, Violets dochter, om een nieuw hoofdstuk van het geslacht Estrada te schrijven. De Tweede Wereldoorlog werpt dan reeds haar lange schaduwen vooruit...
Schrijver: Catherine Gavin
Oorspronkelijke titel: The sunset dream
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789010053039
Uitgever: Boekerij
Madeleine

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Catherine Gavin
Oorspronkelijke titel: Madeleine
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Nederlandse Boekenclub
Olga, dochter van de tsaar
Een dag was er dat zij, ook al was het misschien slechts een uur lang, allemaal binnen elkaars gezichtsveld lagen op het uitgestrekte wateroppervlak van de Newa, waar deze uitmondt in de Finse Golf. Sommigen van hen hadden elkaar nooit eerder ontmoet, ze waren hier vreemd, ze behoorden niet tot de duizenden zondagse dagjesmensen die uit Sint-Petersburg waren gekomen met de normale eilandveerboten of met allerlei lichte vaartuigjes, verlangend zoveel mogelijk te zien van wat de Russische kranten nu al bijna een week lang bestempelden als een historische gebeurtenis.

Maar de vrolijke, bruisende groothertogin Olga was erbij, aan boord van de kleine Alexandria, en ook Simon Hendrikov, die behoorde tot de lijfwacht van de Russische tsaar, haar vader. De ouders van Simon en de twee schoolmeisjes die zij onder hun hoede hadden, stonden op het dek van een stoomboot vlak achter de haag van rivierpolitieboten ter weerszijden van de strook die voor het keizerlijke jacht was uitgezet.

En ook Richard Allen was van de partij; hij stond onopvallend uit te kijken op het Britse vlaggenschip, de Lion, lang voordat Joe Clavert, die nog geen van de betrokkenen kende, zich verwijderde van de leuning van de Nikolaasbrug...

Olga Romanov, een eigenzinnig meisje van achttien jaar, is onmiskenbaar de meest wilskrachtige van de vier dochters van de tsaar. Meer dan welk ander lid van de familie is zij zich bewust van de gevaren die verbonden zijn aan het zo schitterende leven aan het hof...

Het noodlot van deze intelligente, meevoelende en geëngageerde vrouw toont aan dat geschiedenis de som van dwaasheden, menselijke zwakten, grote ideeën en kleingeestige gevoelens is.
Schrijver: Catherine Gavin
Oorspronkelijke titel: The snow mountain
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789010044617
Uitgever: Elsevier