Boekenplank:
Kies

Boeken van John Harris

Meer over John Harris

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Oorlog

Pseudoniem (van): Mark Hebden, Max Hennessy

Geboren: 1916 / Overleden: 1991

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • De mijn - The claws of mercy
 • De vos uit zijn hol - The fox from his lair
 • De zee zal hen niet krijgen - The sea shall not have them
 • In vrijheid leven of sterven! - Live free or die!
 • Leger in de schaduw - Army of shadows
 • Ontsnapt - Getaway
 • S.O.S. van de pool - The unforgiving wind
 • Trotseer de storm - Ride out the storm
 • Verbond met de dood - Covenant with death
 • Verover of vernietig! - Take or destroy
 • Vulkaaneiland - The sleeping mountain
 • Woestijnratten keren terug - The old trade of killing

Dubbel uitgegeven titels

 • Vermist - zie De zee zal hen niet krijgen
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe mijn

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The claws of mercy
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Elsevier
De vos uit zijn hol
Gedurende de lente en vroege zomer van 1944 was geheel Zuid-Engeland veranderd in een enorm legerkamp. De geallieerden troffen er hun laatste voorbereidingen voor de langverwachte invasie in het door de Nazi's bezette Frankrijk. Op dit cruciale moment in de geschiedenis kwam de Vos uit zijn hol.

De Vos had vele namen en vele vermommingen, maar achter alles zat de vindingrijkheid van een fanatieke Duitse agent. Niemand had een vermoeden van zijn bestaan tot een totaal onverwachte aanval tijdens een landingsoefening resulteerde in honderden gewonden en het verlies van een stel top-secret papieren, waarin de hele invasie was vastgelegd.

De Vos had zijn prooi, nu ging het erom te voorkomen dat hij het in vijandelijke handen speelde. Die taak wordt opgedragen aan twee officieren: kolonel Linus C. Iremonger van het Amerikaanse leger en de uiterst Britse majoor Cuthbert Pargeter. Deze eigenzinnige, totaal verschillende heren moeten eerst hevig aan elkaar wennen voor ze de jacht op de Vos effectief kunnen inzetten.
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The fox from his lair
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789032500610
Uitgever: De Kern
De zee zal hen niet krijgen
The sea shall not have them (De zee zal hen niet krijgen) was het motto van de flottieljes motorvaartuigen van de Britse Opsporingsdienst in de Tweede Wereldoorlog.

Gedurende deze oorlog zijn door de OSRD 13.269 mensen uit zee gered - vaak binnen bereik van het Duitse geschut. Van hen waren 8.604 leden van vliegtuigbemanningen.

Deze historische gegevens zijn gebruikt voor deze roman over het werk van de OSRD.
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The sea shall not have them
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 9789032501662
Uitgever: De Kern
In vrijheid leven of sterven!
Zomer 1944. Niet lang na de succesvolle invasie in Frankrijk raakt sergeant Scully afgesneden van zijn legeronderdeel. Bij zijn vergeefse pogingen om weer aan te sluiten bij zijn legeronderdeel ontmoet hij een jongen die op weg is naar Parijs.

Scully besluit mee te gaan, maar kan niet vermoeden dat hij daardoor in belangrijke mate betrokken zal raken bij de bevrijding van de stad. Bovendien lijkt de ontmoeting met de moeder van de jongen zijn leven een totaal andere wending te geven.
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Live free or die!
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789032501891
Uitgever: De Kern
Leger in de schaduw
De bombardementsvlucht was goed verlopen. De bemanning van de Lancaster kon zich even ontspannen. Maar toen kwam er onverwachts een Messerschmitt uit het donker tevoorschijn, en de Lancaster stortte neer. Slechts twee bemanningsleden overleefden de ramp. En die twee vormden een duo, dat niet slechter bij elkaar had kunnen passen.

De een was Urquhart, een stugge Noorderling uit een oud boerengeslacht, die vroeger als beroeps in het leger gediend had en in de donkere dagen na het echec van Duinkerken naar de RAF was overgegaan. De ander was Neville, een jongen uit de upper-ten, die aan de beste Engelse universiteiten had gestudeerd.

Het lukte ze in het kleine Bourgondische plaatsje Néry-le-Château contact te leggen met het plaatselijke verzet (de Résistance). Spoedig namen ze er een sleutelpositie in. De Duitsers waren intussen begonnen met een steeds fellere klopjacht op de twee Engelsen die ervan verdacht werden het brein te zijn achter de vele sabotage-activiteiten van het Franse 'schaduwleger'.
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Army of shadows
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789032501020
Uitgever: De Kern


Ontsnapt

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Getaway
Eerste uitgave: 1956
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
S.O.S. van de pool

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The unforgiving wind
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: NBC
Trotseer de storm

Na veertig jaar zijn de negen dagen van de hel van Duinkerken nog steeds legendarisch, toen de Britse Expeditionaire Macht naar de Franse kust stroomde en gered werd door de moed, de discipline en de trots die kleine legereenheden aan de dag legden. Door de toewijding van de Royal Navy en de beroepszeelieden van Engeland - burgers zowel als marinemensen - die de kleine schepen bemanden die het leger van het open strand haalden. Door het wonder van een kalme, vlakke zee en door de misplaatste intuïtie van Hitler, die dacht dat de Britten al totaal verslagen waren.

In dit aangrijpende verhaal, waaraan zijn interviews met overlevenden ten grondslag liggen, beschrijft John Harris heel het weidse panorama en bekijkt hij de nachtmerrie van Duinkerken vanuit de gezichtshoek van elk legeronderdeel dat erbij betrokken was - ook vanuit de Duitse zijde van de vuurlinie.

Het resultaat is een boek dat zorgvuldig op feiten is gebaseerd en dat op indringende wijze de verbijsterende heldenmoed oproept, de verwarring en de zelfopoffering van de evacuatie van Duinkerken.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Ride out the storm
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789026945366
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Verbond met de dood
Verbond met de dood vertelt het verhaal van een van de vele Kitchener-bataljons; van de tijd dat het in een Engelse stad werd gevormd tot die verschrikkelijke ochtend van 1 juli 1916, toen het bijna tot de laatste man werd vernietigd in de eerste weinige minuten van het bloedbad waarmee de slag om de Somme werd ingezet...

Ondanks de verbijsterende slachtingen van eerdere veldslagen, hadden deze mannen, die de oorlog nog niet kenden, nog vertrouwen in zichzelf. Zij zouden slagen waar anderen hadden gefaald. En zo klommen op een prachtige zomerochtend, toen de velden overdekt waren met een kleed van bloemen, de mannen van dit Kitchener-bataljon uit hun loopgraven om de Grote Aanval te beginnen. Tien minuten later waren de meeste van hen dood of lagen gewond in de zwarte hel van modder en prikkeldraad - verscheurd door wrede Duitse granaten en het nooit aflatende vuur van machinegeweren. Twee jaar opleiding, tien minuten vernietiging.

Dit is de geschiedenis van mannen die vanuit de straten van hun steden de dood aan de Somme tegemoet marcheerden...
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Covenant with death
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789020521405
Uitgever: Westfriesland
Verover of vernietig!
Het Achtste Leger bereidt zich voor op het Alameinoffensief. Het doel is de Duitsers uit Noord-Afrika te verdrijven. Het slagen daarvan hangt af van de in de strijd geharde tanks van het Afrika Korps. De haven van Qabar is van cruciaal belang - daar liggen de brandstofvoorraden van Rommel.

Luitenant-kolonel George Hockold krijgt de taak toebedeeld deze voorraden te vernietigen. Hij krijgt weinig hulp en er is nauwelijks tijd. Eerst moet hij een commandoploeg vormen uit het uitschot van het Engelse leger. Dan moet hij Qabar aanvallen. Zijn orders zijn duidelijk: verover of vernietig!
Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: Take or destroy
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789032501280
Uitgever: De Kern


Vulkaaneiland

Het slaperige Italiaanse eiland Anapoli met rode daken, de luie, scheve gebouwen tegen de grillige haven geduwd, droomt vredig aan zee. Het is hier dat Tom Patch, een gemoedelijke Britse kunstenaar, zichzelf terugvindt, weg van zijn minnares en nu verliefd op Cecilia. Zelfs de burgemeester van Anapoli koestert zich in de zon en luistert naar geitenbellen en het gerasp van mandolines.

Maar boven de nietsvermoedende bewoners bevindt zich een kwaadaardige vulkaan terwijl een verschrikkelijke vernietigende kracht onder zijn korst ziedt. En de vulkaan staat op het punt uit te barsten...

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The sleeping mountain
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: NBC
Woestijnratten keren terug

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: The old trade of killing
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: NBC

Dubbel uitgegeven titelsVermist

Zie voor de beschrijving van dit boek: De zee zal hen niet krijgen.

Schrijver: John Harris
Oorspronkelijke titel: zie De zee zal hen niet krijgen
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Elsevier