Boekenplank:
Kies
 • Home
 • M
 • Hans Münstermann

Boeken van Hans Münstermann

Meer over Hans Münstermann

Genre: Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • De onderstroom
 • De populist
 • Hou me vast
 • Ik zoek mijn man
 • Land zonder Sarah
 • Mischa

Andreas Klein

 1. Het gelukkige jaar 1940
 2. Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf
 3. Certificaat van echtheid
 4. De Hitlerkus
 5. De bekoring
 6. Ik kom je halen als het zomer is
 7. Poging tot lichtvoetigheid
 8. Geraakt

Dubbel uitgegeven titels

 • De confrontatie - zie De Hitlerkus
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe onderstroom

In 1975 verdwijnt de Nederlandse kunstenaar Paul Koopman op de Atlantische Oceaan. Er zijn vele motieven bedacht voor zijn eenzame tocht over de oceaan in een piepklein zeilbootje, maar één motief overheerst: hij was op zoek naar zijn vader, dominee Koopman, die in 1944 stierf voor een Duits vuurpeloton.

Hans Münstermann brengt in De onderstroom een ontroerende ode aan twee uitzonderlijke persoonlijkheden, geïnspireerd op de levens van dominee Bastiaan Ader en diens zoon, de kunstenaar Bas Jan Ader. De onderstroom is bovenal de zoektocht van de vader naar zijn zoon.

Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789462971073
Ebook: 9789462971080
Uitgever: De Kring
De populist

Schrijfster Anita Koetsier mag als fly on the wall mee met de verkiezingscampagne van James Moreau, de nieuwe leider van een rechtse splinterpartij. Met een zeer simpel programma schiet hij als een komeet omhoog in de peilingen. Wat spreekt de mensen zo aan in het verhaal van deze jonge, knappe politicus? Hij mobiliseert krachten, maar ook tegenkrachten. Moreau is geliefd, gevreesd én gehaat. De dag van de verkiezingen wordt de dag des oordeels.

Münstermann beschrijft in De populist de ophef rondom een populistische beweging, geïnspireerd op de handel en wandel van Thierry Baudet, Geert Wilders en Pim Fortuyn.

Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789462971400
Ebook: 9789462971417
Uitgever: De Kring
Hou me vast
De jonge studente Zelda is gefascineerd door een van haar docenten, die zijn privézaken angstvallig geheimhoudt. Tijdens een etentje licht hij toch een tipje van de sluier op: er is een grote liefde in zijn leven.

Zelda rust niet voordat ze het hele verhaal boven tafel heeft. Met grote gevolgen voor haarzelf.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789046812105
Ebook: 9789046812136
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Ik zoek mijn man

De auto waarin Anita met haar schoonouders op weg is naar Polen, strandt al dicht bij huis in een eindeloze file. Ieders gedachten zijn bij Erwin, haar echtgenoot, hun zoon. Hij had er ook bij moeten zijn, maar het liep anders. De emoties in de auto vliegen alle kanten op en de temperatuur stijgt tot het kookpunt.

Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789462971943
Ebook: 9789462971950
Uitgever: De Kring
Land zonder Sarah
In de nacht van 9 op 10 mei 1940 rijdt een Duitse trein naar het westen. In de coupé zit een eenzame, rusteloze man. Als hij eindelijk in slaap valt, belandt hij in een duizelingwekkende droom. Hij ziet een naamgenoot in de toekomst, aan het begin van de 21ste eeuw, in Amsterdam, die door overspel zijn huwelijk laat stranden en vervolgens zijn minnares kwijtraakt. Tot overmaat van ramp wordt hij ook nog verdacht van een zeer ernstig misdrijf.

Hij schrikt wakker en belt vertwijfeld zijn vriendin. Samen belanden zij in een raadselachtig spel dat zich zowel in 1940 als in de toekomst afspeelt, en dat uitloopt op een onthutsende ontdekking.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789046805138
Uitgever: Nieuw Amsterdam


Mischa
Voor Rosa, een opgewekte 65-jarige weduwe, begint er een emotionele rollercoaster als de politie komt melden dat haar oudste zoon zojuist is aangehouden voor de verdwijning van de tienjarige Mischa.

Samen met familie en vrienden neemt ze stelling tegen de verdenking, heilig gelovend in de onschuld van haar zoon. Maar hoe goed kent ze haar zoon écht? En is haar moederliefde bestand tegen de waarheid?
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789491567780
Ebook: 9789491567391
Uitgever: De Kring

Andreas KleinHet gelukkige jaar 1940
De ouders van Andreas Klein zijn op 10 mei 1940 in het huwelijk getreden. Dat is geen goed tijdstip om te trouwen, vooral niet omdat zijn moeder een Nederlandse is en zijn vader een Duitser. De trouwdag is het startsein voor een lange reeks dubbelzinnige tegenslagen, fouten en vergissingen, die in de familie Klein nog altijd nadreunen.

Bijna zestig jaar later wil Andreas nog één keer aandacht vragen voor deze geschiedenis. Tijdens een feestelijke familiebijeenkomst keert hij terug naar de trouwdag en hoewel aanvankelijk niemand er een woord over wil horen, krijgt hij gaandeweg de gespannen aandacht van zijn broers en zusters, en zelfs van zijn bejaarde moeder, die haar geheimen nu niet langer alleen hoeft te dragen.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789046802816
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf
Andreas Klein gaat studeren in Amsterdam en leert daar een oudere student kennen. Hij is zo betoverd door diens gedrag dat hij hem in alles wil imiteren: 'Zijn opvattingen moeten de mijne worden, zoals hij leeft, zo moet ik ook leven.'

Andreas verhuist naar de oude oceaanstomer waar zijn nieuwe vriend woont. Het is het begin van een lange reeks ontmoetingen, reizen en ontdekkingen, die ten slotte moet uitmonden in een persoonlijke triomf.

Hij deint mee op de revolutionaire golf die het Maagdenhuis overspoelt, maakt kennis met de mysterieuze Carola, met de schoonheid van Griekenland, en met de Parijse hoerenbuurt; hij belandt zelfs in Auschwitz. Uiteindelijk staat hij met lege handen naast het bed van een onmogelijke liefde.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789046803134
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Certificaat van echtheid
Andreas Klein wordt medewerker van het Hoger Instituut Voor Uitbeelding Van De Ware Werkelijkheid, waar hij op zoek gaat naar 'een echt mens'. Hij belandt in een absurde wereld waar hij met zijn collega's in dagelijkse sessies zijn geloofwaardigheid aanscherpt. Intieme relaties tussen de werknemers zijn strikt taboe. Niettemin wordt Andreas verliefd op Bibi Halbzwei. Hij maakt haar heimelijk het hof, maar zonder succes.

Als Bibi hem op een veiling attent maakt op een echte Han van Megeren, koopt hij het schilderij en brengt daarmee hun verhouding in een stroomversnelling. Maar het geluk wenkt niet: Bibi raakt betrokken bij een schandaal. Als zij tenslotte onder vreemde omstandigheden verdwijnt, lijkt het erop dat een groot aantal vragen over haar onopgelost zal blijven.

Maar dan verschijnt Ramona Fromm aan de poort van het instituut, een vrouw die een macaber licht doet schijnen op Bibi's mysterieuze achtergrond.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789020404395
Uitgever: Veen
De Hitlerkus
Andreas Klein loopt een oude liefde tegen het lijf. De verliefdheid blijkt nog niet over. Hij gaat mee met Bibi, die inmiddels samenwoont met Paul. In de tuin raken de drie in gesprek, over nu, over vroeger, over het boek dat Andreas zojuist heeft aangeschaft: De Hitlerkus van Felix Metzelaar.

Tot verbijstering van de mannen vertelt Bibi dat zij op zeventienjarige leeftijd een affaire heeft gehad met deze beroemde schrijver. Paul begint aanvankelijk met tegenzin in het boek te bladeren maar wordt er al snel door gegrepen. Het blijkt zich af te spelen in de oorlogsdagen van mei 1940. Een jongen van twaalf doet in de tuin van zijn huis een vreemde ontdekking. Tijdens het lezen raakt Paul overmand door emoties. Pas dan geeft Bibi haar ware geheim prijs.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789020400984
Uitgever: Veen
De bekoring
De bevrijdende sixties gloren aan de horizon, maar Joachim en Marianne Klein en hun zeven kinderen leven nog in het keurslijf van de naoorlogse wederopbouw. Andreas Klein is het vierde kind.

Als zijn moeder sterft, gaan zijn gedachten terug naar zijn verjaardag op een zinderende zomerdag in 1960, op dat te kleine bovenhuis in Amsterdam-Zuid. Die dag vertrok zijn moeder plotseling, vastbesloten om nooit meer terug te keren.

Aan haar sterfbed reconstrueert Andreas wat haar tot dit 'verraad' aan man en kinderen heeft gedreven. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, met de buren en die hele wereld van vroeger, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsloop uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar beetgreep. De lezer voelt men hen mee.

Vanuit het perspectief van het verlaten kind schetst Münstermann in een fraaie, suggestieve stijl het wezen van een radeloze vrouw, een twintigste-eeuwse Madame Bovary.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789046800188
Uitgever: Nieuw Amsterdam


Ik kom je halen als het zomer is
Joachim is de oudste broer van Andreas Klein. Er is wederzijdse liefde, betrokkenheid en zorgzaamheid. Maar is er ook begrip? Waarom gedraagt Joachim zich steeds net anders dan Andreas verwacht? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk?

Andreas gaat terug in de tijd en ontrafelt stukje bij beetje het raadsel dat Joachim heet. Gaandeweg maakt zich van de lezer een grote ontroering meester en ga je van Joachim houden.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789046807972
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Poging tot lichtvoetigheid
Andreas Klein heeft al geruime tijd last van een steeds terugkerende nachtmerrie: een nachtelijke bezoeker die hem bedreigt in zijn eigen huis. Na rijp beraad besluit hij tot drastische maatregelen: grote schoonmaak in zijn hoofd en in zijn huis.

Op voortvarende wijze gaat hij van start. Alle rommel vliegt de deur uit, kleren, meubels, boeken. Dat doet hem goed. Ter afsluiting van zijn campagne zal hij samen met zijn vrouw een ontspannen uitstapje maken naar Baden Baden.

Aan de vooravond van de reis verschijnt de bezoeker weer. Als Andreas begint te begrijpen wie hij voor zich heeft, is het niet meer zo makkelijk om lichtvoetig te blijven.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789491567872
Ebook: 9789491567889
Uitgever: De Kring
Geraakt
Andreas Klein heeft lang geleden in de trein een blueszanger ontmoet, die hem vertelde over een tragische liefde die zijn leven heeft getekend. De ontmoeting is Klein altijd bijgebleven en inspireert hem nu tot het schrijven van een novelle.

Maar er vindt een ingrijpende gebeurtenis in zijn privéleven plaats: zijn schoonvader gaat voor een routineoperatie het ziekenhuis in en wordt slachtoffer van een medische misser die alles en iedereen ontregelt.
Schrijver: Hans Münstermann
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789462970571
Ebook: 9789462970588
Uitgever: De Kring

Dubbel uitgegeven titelsDe confrontatie

Zie voor de beschrijving van dit boek: De Hitlerkus.

Schrijver: Hans Münstermann
Oorspronkelijke titel: zie De Hitlerkus
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789046803837
Uitgever: Nieuw Amsterdam