Boekenplank:
Kies
 • Home
 • P
 • Ilja Leonard Pfeijffer

Boeken van Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Tot 2004 was hij werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Pfeijffer woont in Genua, Italië.

BBS: deze pagina is onder bewerking.

Meer over Ilja Leonard Pfeijffer

Genre: Roman

Geboren: 1968

Nederland

Website: https://iljapfeijffer.com/


Overzicht

 • Grand Hotel Europa
 • Het grote baggerboek
 • Het ware leven, een roman
 • La Superba
 • Peachez, een romance
 • Rupert, een bekentenis

Diversen

 • Brieven uit Genua
 • De antieken
 • De eeuw van mijn dochter
 • De filosofie van de heuvel
 • De veelstemmige man
 • Dolores
 • Het geheim van het vermoorde geneuzel
 • Idyllen
 • Malpensa
 • Ondraaglijke lichtheid
 • Quarantaine
 • Van de vierkante man

gedetailleerd overzicht

OverzichtGrand Hotel Europa

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio.

Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het is, hoe verontrustend het ook zijn mag, zijn beste boek tot nu toe.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029526227
Ebook: 9789029526234
Uitgever: De Arbeiderspers
Het grote baggerboek

Een baggeraar van De Koninklijke BV loopt tijdens shore leave in een oosters land een kleine jongen tegen het lijf. Gevolg: sabotage, de gewelddadige dood van een bemanningslid, beschuldigingen van ontvoering en erger, orgaanhandel, bordeelbezoek en talloze adembenemende avonturen tijdens een helse vlucht door de zinderende hitte van het Midden-Oosten. Intussen groeit er een onwaarschijnlijke band tussen de branieachtige baggeremployé en de kleine, angstige weesjongen. De baggeraar zelf vertelt dit verhaal tijdens zijn verblijf in een kliniek in opdracht van zijn behandelend psychiater.

Het baggerwezen? Of hebben we het over ons eigen ondraaglijk bestaan waarin we gedoemd zijn tegen wil en dank de rol van held op ons te nemen?

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029523592
Ebook: 9789029569019
Uitgever: De Arbeiderspers
Het ware leven, een roman

De kok brandde de haren weg, trok de nagels uit en vette de huid in met zoute reuzel. Daarna reeg hij de arm aan het spit en liet hem aan alle kanten egaal garen. Toen de huid goudbruin was gekleurd, bluste hij de arm met een paar scheuten benedictine. Het vlees werd in porties gesneden en meteen opgediend...

Het negentiende-eeuwse diep-Russische verhaal van tweede luitenant Ferdinand Boeb – wat heeft dat te maken met de ambities van de hedendaagse schrijfster Eugenie van Zanten en haar Napolitaanse roman De heuvels van Amalfi? En wat hebben die dan weer te maken met de receptuur van vitello tonnato, machinaties van de Heilige Stoel, Elvis of met de schijnbaar knusse wederwaardigheden van het doorzonwoningstel Tom en Brenda of met dat zootje bohémien-kunstenaars dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw voet aan de grond zette in Parijs (‘Neuken. We kenden het woord niet eens. Maar we deden het gewoon.’)?

In Het ware leven, een roman raken deze zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat is het ware verhaal? Wat is het ware leven? Een enkeling heeft gespeculeerd over de roman die alle andere romans overbodig zou maken. Dit is de roman die alle andere romans onmogelijk zal maken. Na Het ware leven, een roman bestaat er geen fictie meer, omdat alles waar en echt is wat zal worden verzonnen en alles wat waar en echt zal blijken al in deze roman verzonnen is. Dit boek is echt.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029538701
Ebook: 9789029569033
Uitgever: De Arbeiderspers
La Superba

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige).

En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt. En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.

Hoertjes zijn voor de lunch. Rond een uur of elf, half twaalf, komen ze tevoorschijn. Ze hangen rond in het labyrint van steegjes in de hellende driehoek tussen Via Garibaldi, Via San Luca en Via Luccoli, aan weerskanten van de Via della Maddalena, in duistere straatjes met poëtische namen als Vico della Rosa, Vico dei Angeli en Vico ai Quattro Canti di San Francesco. Dit zijn stegen waar zelfs op het middaguur de zon niet doordringt. Daar leunen ze achteloos tegen deurposten of ze zitten in groepjes bij elkaar op straat. Ze zeggen dingen tegen mij als 'amore'. Ze zeggen dat ze van mij houden en dat ze willen dat ik bij hen kom.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789029587273
Ebook: 9789029587471
Uitgever: De Arbeiderspers
Peachez, een romance

Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789029524193
Ebook: 9789029511636
Uitgever: De Arbeiderspers


Rupert, een bekentenis

Rupert neemt het woord om zich ten overstaan van een tribunaal te verdedigen tegen een zware aanklacht. Omdat hij het houvast van papier moet ontberen, gebruikt hij de geheugentruc van de oude redenaars: hij geeft zijn betoog vorm als een wandeling door de stad die hij zo goed kent, de stad waar elke straathoek, elk plein, elk pand verbonden is met een episode uit zijn leven.

Deze verbale omzwerving vertelt van de echte wandeling die hij op zondag 13 april heeft ondernomen, langs peepshows, Swami Albert, het ruiterstandbeeld van Randolfus de Roekeloze, mooie meisjes "gemaakt om nagekeken te worden" die hem zouden willen zoenen als ze wisten wie hij was, en langs de geheugenplaatsen van een hartverscheurende liefdesgeschiedenis. De wandeling voert uiteindelijk naar een donkere steeg in Minair, waar Rupert zijn (vermeende) misdaad heeft begaan.

Rupert is niet alleen een wanhopige verdedigingsrede, maar ook een roman over geheugen en geilheid, daadkracht en onvermogen, exhibitionisme en voyeurisme, waarheid en fictie, toeschouwers en acteurs, moed en lafheid, herinnering en verlangen. En een roman over de kunst van het beledigen, de kunst iemand de weg te wijzen, de kunst van het hopen, de kunst te blijven geloven in je eigen waardigheid wanneer je lange tijd zonder gezelschap in de Kroon van Mócani zit te zwetsen over de verwerpelijkheid van mannen die truien dragen en meisjes die cappuccino bestellen.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789029536363
Ebook: 9789029582582
Uitgever: De Arbeiderspers

DiversenBrieven uit Genua

Brieven uit Genua is de natuurlijke tegenhanger van La Superba. Het speelt zich voor het grootste deel af in dezelfde stad. Toch is het ook een heel ander boek. De fictieve auteur uit La Superba heeft in de brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd.

In die brieven reflecteert de schrijver niet alleen op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, maar ook op de gebeurtenissen in de wereld. Tijdens het schrijven van de brieven ontspint zich het verhaal van een grote liefde die alles verandert. Irritant scherpzinnig, pijnlijk grappig en hartverscheurend eerlijk.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789029506618
Ebook: 9789029592741
Uitgever: De Arbeiderspers
De antieken

In De Antieken vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het verhaal van de klassieke literatuur van Homerus tot de val van Rome. Hij doet dat op een aanstekelijke, originele wijze, die ook degenen die niet kunnen bogen op een degelijke gymnasiumopleiding zeer zal aanspreken. In kort bestek passeren alle reuzen van de klassieke literatuur de revue, waarbij essentiële informatie wordt geboden over hun leven en achtergrond.

De Antieken is een onmisbaar vademecum en een plezierige reisgenoot op de ontdekkingstocht naar de rijkdommen van de Griekse en Romeinse literatuur.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789029535465
Ebook: 9789029582612
Uitgever: De Arbeiderspers
De eeuw van mijn dochter

Deze toneeltekst, waarvan de titel werd ontleend aan een lezing van Jan-Peter Balkenende, is een huzarenstuk van de bovenste plank. Beginnend met een door Nederlands grootste acteur uitgesproken grafrede op de begrafenis van premier Balkenende en gesitueerd in een verre of minder verre toekomst overschouwt Ilja Leonard Pfeijffer hoe Nederland vanaf het einde van de twintigste eeuw in rap tempo ten onder is gegaan. Wat al begon in onze tijd is met grote consequentie voortgezet in Balkenendes politiek. Leve de VOC-mentaliteit.

De uitdaging zit hem niet alleen in het gekozen onderwerp en het perspectief van waaruit dit belicht wordt, maar ook in de vorm. Pfeijffer heeft gekozen voor het raamwerk van een klassieke tragedie in vijf bedrijven, geschreven in rijmende alexandrijnen in de toon van de grote Vondel. Je moet maar durven.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029565028
Ebook: 9789029582636
Uitgever: De Arbeiderspers
De filosofie van de heuvel

Een zwaarlijvige dichter en een Russische fotografe fietsen in juni 2008 vanuit Leiden naar Rome. Ze zijn niet getraind, vooral hij niet, en niet voorbereid. Eenenveertig dagen later en 2600 kilometer verder komen ze aan op Campo de’ Fiori in het hart van de Eeuwige Stad. Maar de uiteindelijke bestemming ligt elders...

* Geschreven door Gelya Bogatishcheva & Ilja Leonard Pfeijffer.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789029543187
Ebook: 9789029574150
Uitgever: De Arbeiderspers
De veelstemmige man

Sinds De eeuw van mijn dochter (2007) heeft Ilja Leonard Pfeijffer vrijwel ieder jaar een toneeltekst afgeleverd. Dat heeft avondvullend werk als Malpensa, Blauwdruk voor een nog beter leven en recent De advocaat en Het achterhuis opgeleverd, maar ook een achttal kleinere stukken. Ze zijn alle doordrenkt met het thema liefde en altijd op de huid van de tijd geschreven.

De politiek van Balkenende en Berlusconi, het graaikapitalisme, de deconfiture van Moszkowicz: het komt allemaal aan de orde in een sprankelende toneelverzameling die de auteur zelf wel omschrijft als de annalen van hen die er anders dan wij voor uitkomen dat zij een rol spelen.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029523608
Uitgever: De Arbeiderspers


Dolores

Dolores bevat vijfentwintig compacte, uitbundige, schreeuwend herkenbare gedichten over grote liefde, die als alle grote liefdes gekenmerkt wordt door wanhoop en mislukking.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789029536424
Ebook: 9789029582629
Uitgever: De Arbeiderspers
Het geheim van het vermoorde geneuzel

Hoe moet het verder met de poëzie? Iedereen dicht er maar op los, alles mag en niets is slecht. Hoogste tijd voor nieuwe normen en waarden.

Het geheim van het vermoorde geneuzel is een bundeling van Pfeijffers essays over poëzie. Het bevat onder andere zijn wijd en verguisde stuk De mythe van de verstaanbaarheid, het gezaghebbende essay De mythe van het spontane meisje, vlijmscherpe stukken over Nederlandse grootheden (onder wie Faverey, Nooteboom en Kopland) en historische essays over Sappho, Pindarus, Horatius, Goethe, Hölderlin, Lucebert en de uitvinding van de literatuur, dit alles aangevuld met enkele bijzonder voor dit boek geschreven stukken.

Dit boek is een gepassioneerde zoektocht en een ferme stellingname. Hier spreekt een man die op compromisloze wijze zijn liefde verklaart aan de grootste poëzie en die voortbrengselen van sommige monstres sacrés meedogenloos te kijk zet als geneuzel en de vrucht van valse pretenties. In zijn caleidoscopische veelkleurigheid is dit boek te lezen als een samenhangend antwoord op wat nu eigenlijk goede poëzie is. Dit boek zal de Nederlandse poëzie veranderen.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789029536516
Ebook: 9789029582568
Uitgever: De Arbeiderspers
Idyllen

Nieuwe poëzie...

Hij viel de poëzie binnen als Genghis Khan. Zijn verzengende verzen verpletterden de horigen die rilden van angst en ontzag. En toen zweeg hij. Zeven jaar dacht hij na over de wereld en de woorden. En nu is er Idyllen: een vloedgolf van zilte vragen en zwarte conclusies die zwelt als de zee bij nacht, terwijl de verlaten sloepen kraken in de haven en netten van vissers huilen. In de klassieke vorm van rijmende alexandrijnen, die komen en gaan als golven over kiezels, spoelen steeds meer zekerheden weg. De winter komt. Waarschijnlijk zijn dit de laatste idyllen die we zullen lezen.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789029589734
Ebook: 9789029594639
Uitgever: De Arbeiderspers
Malpensa

Op de luchthaven van Malpensa nabij Milaan wachten twee Nederlandse zakenlieden op de vertraagde vlucht naar Rome Fiumicino. Om de tijd te doden raken ze met elkaar in gesprek. Dat wil zeggen: ze spelen dat ze elkaar niet kennen. Dat is in het grootste belang voor hun beider veiligheid. Niemand mag weten van hun gevaarlijke, destructieve en misdadige missie, die zij uit verveling en decadentie op touw hebben gezet. En bovendien mag niemand weten dat zij thans, nu hun vlucht vertraging heeft, uit eenzelfde verveling en decadentie het welslagen van hun missie roekeloos in de waagschaal stellen door te denken dat zij goed kunnen acteren.

Na De eeuw van mijn dochter brengt Ilja Leonard Pfeijffer wederom al zijn theatrale talent in stelling voor een toneelstuk waarin de maatschappelijke actualiteit op even onnavolgbare als avontuurlijke wijze gedrenkt wordt in het literaire erfgoed van de klassieken. Het stuk wordt ten tonele gevoerd door het gezelschap Annette Speelt, met rollen voor Thijs Römer en Michel Sluysmans.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789029566247
Ebook: 9789029582575
Uitgever: De Arbeiderspers
Ondraaglijke lichtheid

Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven...

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk debat leidt ironie al gauw tot onverschilligheid. En dat wist Kierkegaard ook. De ironicus maakt van alles een grap en neemt niets meer serieus, 'teneinde zichzelf te redden'.

In onze gepolariseerde en geridiculiseerde debatcultuur geldt de waarschuwing van Kierkegaard meer dan ooit. Terwijl wereldleiders met bommen en granaten spelen, draait de amusementsindustrie van de media op grappen en bloopers van Donald Trump en Kim Jong-un, die met ironische emoticons en jolige gifjes worden geliket en geshared.

Ilja Pfeijffer vraagt zich op even geestige als bewogen wijze af of ironie en satire nog steeds kritische wapens kunnen zijn tegen de ondraaglijke lichtheid van het debat.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044640403
Ebook: 9789044641974
Uitgever: Prometheus


Quarantaine

Dagboek in tijden van besmetting...

Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn 'Viraal dagboek': 'In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn [...]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus [...]. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.'

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029540230
Uitgever: De Arbeiderspers
Van de vierkante man

Nu na de dood van Lucebert de keizerlijke titel vacant is, doet de dichter en classicus Ilja Leonard Pfeijffer zijn best de troon voor zich op te eisen. Door vernietigende essays te schrijven over bewonderde dichters, maar vooral door onnavolgbare poëzie te vervaardigen. Zijn gedichten hebben iets Lucebertiaans in hun schijnbare spontaniteit. Ze zijn leesbaar met een verdieping, de grote klassieke traditie is voelbaar - en zichtbaar - aanwezig.

Soms vind je sporen van andere dichters: Kloos ('... de allereeuwigste voortklotsende eindeloze deining van de zee'), Lucebert ('... waar dubbele schoonheid haar gezicht verbrandt') Rodenko (het gedicht 'Zondag') en Kopland ('.. om jonge sla te zien slap nog in vochtige bedjes'), Theresia van Avila ('uiteraard komt alles uit maar de meeste mensen wensen verkeerd') en Kafavis ('Barbaren loeren naar de rijksgrens') - om er enkele te noemen. Zo wordt zijn poëzie tegelijk een commentaar op al dan niet grote voorgangers.

Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029536301
Ebook: 9789029582605
Uitgever: De Arbeiderspers