Boekenplank:
Kies

Boeken van Vauro Senesi

Meer over Vauro Senesi

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Italië


Overzicht

  • De jongen die niet kan dromen - Kualid che non riusciva a sognare
  • De windacrobaat - Il mago del vento

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe jongen die niet kan dromen
Kualid leeft met zijn moeder en grootvader aan de rand van Kabul, een stad die bestuurd wordt door de Taliban en verscheurd is door de oorlog tegen de mujahedeen. Hij is tien jaar oud, kijkt kwiek uit zijn ogen en brengt de dag door met het dichtstoppen van gaten in de weg naar Jalalabad, in de hoop dat hij van vrachtwagenchauffeurs een paar munten toegeworpen krijgt.

Kualid heeft, net als ieder kind, een levendige fantasie. Maar er is iets dat hem dwars zit: hij droomt nooit. Hij heeft wel eens dagdromen als hij wakker is, maar dat zijn, zoals Said zegt om hem te pesten, 'slechts gedachten'. Maar in zijn slaap kan Kualid niet dromen.

Hij heeft zelfs niet gedroomd toen hij met zijn hoofd lag te slapen op een filmrol die hij gestolen had. Stukken glimmend celluloid die de Taliban als trofee over de lopen van hun geweren hingen, om iedereen eraan te helpen herinneren dat muziek en bewegende beelden verboden waren in Kabul, net zoals vliegers en heel veel andere dingen. 's Avonds had Kualid kleine stukjes filmrol onder zijn kussen gelegd, in de overtuiging dat de beelden en geluiden in zijn hoofd zouden gaan zitten. Dan moest hij wel dromen, toch?. Maar er gebeurde niets.
Schrijver: Vauro Senesi
Oorspronkelijke titel: Kualid che non riusciva a sognare
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789061124672
Uitgever: Karakter
De windacrobaat
De windacrobaat begint met de Mexicaanse korporaal Mendez, die Bagdad binnentrekt met het Amerikaanse leger. Hij kruist zijn blik met de volwassen Fahim, die op een dakterras duiven laat dansen met behulp van een bamboestok. Fahim heeft op jeugdige leeftijd zijn gehoor verloren en heeft daardoor veel moeilijkheden gekend.

De volgende hoofdstukken zijn een flashback van Fahim. Hij keert in zijn gedachten terug naar zijn kindertijd en herinnert zich de gelukkige dagen met zijn oudere broer Ali en de katapult die Ali voor hem gemaakt heeft. Fahims plotselinge doofheid verandert de gezinsverhoudingen ingrijpend en de ene gebeurtenis leidt (onvermijdelijk) tot de andere.

De epiloog speelt zich af in het heden, op het punt waar het boek begint. Fahim kruist zijn blik met die van Mendez. De Mexicaanse korporaal Mendez wordt vervolgens door een soldaat vanuit een raam gedood. De scherpschutter blijkt Ali, de oudere broer van Fahim, die opnieuw verdwenen was, te zijn.
Schrijver: Vauro Senesi
Oorspronkelijke titel: Il mago del vento
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789061124788
Uitgever: Karakter