Boekenplank:
Kies

Boeken van Naema Tahir


Overzicht

  • Brieven in Urdu
  • Bruid van de dood
  • Eenzaam heden
  • Groenkapje en de bekeerde wolf
  • Kostbaar bezit

Dubbel uitgegeven titels

  • De bruid - zie Bruid van de dood

Non-Fictie

  • Een moslima ontsluiert
  • Gesluierde vrijheid
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrieven in Urdu
Brieven in Urdu is een verzameling treffende en ontroerende vertellingen over mensen die migreren naar het Westen en hun familie die achterblijft in het Oosten. Met een feilloos oog voor detail schrijft Naema Tahir over thema's als verlies, eenzaamheid, heimwee en melancholie, maar ook over doorzettingsvermogen, heroïek, hoop en medemenselijkheid.

Universele thema's, voor iedereen herkenbaar, die de situatie van de migrant werkelijk invoelbaar maken. Of het nu gaat over tweelingbroers die gescheiden worden als een van hen vertrekt naar Amerika, over een Hollands-Pakistaans meisje dat haar vakantie doorbrengt in Lahore om er Urdu te leren, of om een importbruid die in Rotterdam samenwoont met haar dominante schoonmoeder, Brieven in Urdu dringt diep door in de psyche van de migrant en vertelt hoe migratie de levens overhoopgooit van hen die het thuisland verlaten, maar ook van hun verwanten die achterblijven.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044630008
Uitgever: Prometheus
Bruid van de dood
Sophia groeit op in een Pakistaans gezin dat zich in Rotterdam heeft gevestigd. Haar ouders houden vast aan de moslimtradities uit het land van oorsprong. Daarbij hoort ook dat zij voor hun dochter een geschikte partner zoeken. Een volle neef in Londen lijkt de ideale match. De verwesterde Sophia voelt zich als de kleine zeemeermin in het gelijknamige sprookje van Andersen. Ze verlangt naar de andere wereld, een wereld die alleen bereikt kan worden als er een groot offer wordt gebracht. De uithuwelijking is een breekpunt. Sophia komt in verzet.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-445-1550-3
Uitgever: De Geus
Eenzaam heden
Dina Mohajar, het jongste kind van een Pakistaans migrantenechtpaar, wordt geboren in Londen. Haar ouders worstelen met hun migrantenbestaan. De blik van haar moeder Ruttie is gericht op de toekomst. Ze wil in Engeland een bedrijf opzetten en zo een succesvolle zakenvrouw worden. Humayun, haar echtgenoot en Dina's vader, kan echter niet aarden in Londen. Zijn grootste wens is terug te keren naar Pakistan. Hij leeft in het verleden.
Dina wil vooral leven in het heden. Om van haar migrantenverleden verlost te raken probeert ze obsessief te aarden in Engeland. Ze eet alleen Engels eten, praat Engelser dan de Engelsen. Ze wordt racistisch, omdat ze denkt dat ze door te schelden op lotgenoten nog Engelser zal worden. Ze verleidt zelfs haar Britse buurman. Een relatie aangaan is zondig, en Dina denkt dat ze om te integreren ook zondige dingen moet doen, zoals de Engelsen. In haar eenzaamste momenten voert Dina gesprekken met Allah. Maar brengt dit alles haar geluk en rust?
Eenzaam heden is het ontroerende verhaal van een ontheemde tiener die zich door haar intelligentie, ontwapenende brutaliteit en spitse humor staande probeert te houden in een omgeving die steeds meer verscheurd raakt.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-446-0868-7
Uitgever: Prometheus
Groenkapje en de bekeerde wolf
Groenkapje en de bekeerde wolf zijn zeven moslimsprookjes. Op veel plekken waar oosterlingen en westerlingen samenkomen worden ze al naverteld. Over Groenkapje, die zo vroom is dat ze hoofddoeken draagt in legergroen als de kleur van de islam zelf. De Wolf die ze ontmoet is een ex-moslim, wiens grootste wens het is bedreigd te worden en naar het Westen te vluchten om daar zijn gram te halen en bestsellers te schrijven. Maar er is meer.
Sahara-witje wordt door haar boze stiefmoeder naar de woestijn gestuurd om bezoedeld en ontmaagd te worden, zodat de stiefmoeder weer de vroomste moslima van het land zal zijn. Een welgestelde moslimkoning heeft veel vrouwen maar ook veel geweld in zich. Hij kan zijn gehoorzame echtgenotes echter niet slaan, al wordt dat wel van de koning verwacht. Een geëmancipeerde nieuwe bruid biedt uitkomst.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-290-8329-4
Uitgever: Meulenhoff
Kostbaar bezit
Kostbaar bezit is het zinderende literaire debuut van Naema Tahir. In een subtiele en sensuele stijl schetst ze de lotgevallen van drie machtige vrouwen - allen verbonden met Nederland - in de Pakistaanse stad Lahore.
De verleidingskunsten van een twaalfjarig meisje, een meedogenloos gesimuleerde maagdelijkheid en het diepe verlangen naar seksuele onderwerping ontsluieren een erotisch en tijdloos machtsspel tussen de seksen. Kostbaar bezit toont op verrassende wijze dat puur genot aan de wortel ligt van alle levenslust.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-446-0710-3
Uitgever: Prometheus

Dubbel uitgegeven titelsDe bruid
Zie voor de beschrijving van dit boek: Bruid van de dood.
Schrijver: Naema Tahir
Oorspronkelijke titel: zie Bruid van de dood
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044521634
Uitgever: De Geus

Non-FictieEen moslima ontsluiert
Naema Tahir is in Engeland geboren uit Pakistaanse ouders en in Engeland, Nederland en Pakistan opgegroeid. Ze is nu juriste en mensenrechtenactiviste. In dit boek combineert ze verschillende belangrijke thema's uit haar leven: het migrant, moslim en vrouw zijn. In het eerste deel, 'Rusteloze zolen', vertelt ze in korte hoofdstukken over haar jeugd in Engeland en Nederland en de twee jaren die ze als twaalf-/dertienjarige in Pakistan doorbracht. Het gaat daarin vooral over haar ervaringen met de aanpassing aan steeds een ander land en andere cultuur en de regels en taboes die bij de traditionele Pakistaans-islamitische opvoeding horen. In het tweede deel, 'Dolle Amina's', behandelt Tahir in hoofdstukken die gedeeltelijk eerder als opinie-artikelen verschenen in NRC Handelsblad, haar visie op onderwerpen als de rechten van de (Pakistaanse) vrouw, het gearrangeerde huwelijk en de hoofddoek.
Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-5240-829-7
Uitgever: Houtekiet
Gesluierde vrijheid
Verplichte kost voor wie wil weten hoe het nu echt zit met de vrijheid van moslima's!

Pas als een moslima afstand doet van de beperkingen die haar geloof, gemeenschap en gezin haar opleggen, en dus ook van haar hoofddoek, is zij echt geëmancipeerd, vinden westerse feministen. Maar de moderne moslima streeft juist naar emancipatie die verenigbaar is met haar religieuze en culturele achtergrond, niet naar een volledige breuk daarmee. Binnen die grenzen probeert ze zich te ontplooien en geniet ze verrassend veel vrijheid.

In Gesluierde vrijheid laat Naema Tahir zien hoe moslimvrouwen proberen om oude tradities een nieuwe betekenis te geven. Het biedt een unieke inkijk in het leven van moderne moslima's en hun keuzes, vooral in persoonlijke relaties en hun expressie. Tahir daagt de lezer uit kritisch na te denken over wat emancipatie en feminisme eigenlijk betekenen, en over de verschillende manieren waarop islamitische en westerse vrouwen ze in de praktijk brengen.

Schrijver: Naema Tahir
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044623826
Uitgever: Prometheus