Boekenplank:
Kies

Boeken van David Vann

David Vann verhuisde na de echtscheiding van zijn ouders op zijn 6e van Alaska naar Californië met zijn moeder en zus. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Vann 13 jaar oud was. Hij heeft 10 jaar gewerkt als schipper op een zeilschip en is momenteel werkzaam als docent creative writing aan de Universiteit van Warwick. Vann woont in Nieuw Zeeland.

Meer over David Vann

Genre: Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: David Vann


Overzicht

  • Aarde - Dirt
  • Aquarium - Aquarium
  • Caribou Island - Caribou Island
  • Goat Mountain - Goat Mountain
  • Heilbot op de maan - Halibut on the moon
  • Klare lucht zwart - Bright air black
  • Legende van een zelfmoord - Legend of a suicide

gedetailleerd overzicht

OverzichtAarde

Het is 1985. Galen woont alleen met zijn moeder in een groot oud huis, te midden van wat ooit een walnotenboomgaard was. Hij weet niet wie zijn vader was, zijn gewelddadige grootvader is overleden en zijn dementerende oma is opgenomen in een verzorgingshuis. Galen ziet zichzelf als een 'oude ziel' en doet aan meditatie en vuurlopen als uiterste pogingen om transcendentie te bereiken.

Maar hij heeft tegen wil en dank ook nog altijd oog voor aardsere zaken, zoals zijn brutale en uitdagende nichtje. Als zijn moeder merkt dat Galen zich tot haar aangetrokken voelt, beginnen de problemen zich op te stapelen en belandt de relatie tussen moeder en zoon in een onstuitbare neerwaartse spiraal.

Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Dirt
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023475842
Ebook: 9789023476368
Uitgever: De Bezige Bij
Aquarium

De twaalfjarige Caitlin woont samen met haar moeder, die haar geld verdient als havenarbeider, in een klein huis vlak bij het vliegveld van Seattle. Iedere dag bezoekt ze na school het lokale aquarium, terwijl ze wacht tot haar moeder haar ophaalt.

Daar ontmoet ze een oude man, die haar liefde voor de vissen lijkt te delen. Doordat hun vriendschappelijke band steeds sterker wordt, komt een duister familiegeheim aan de oppervlakte en dreigt de onvoorwaardelijke liefde tussen Caitlin en haar moeder gevaar te lopen.

Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Aquarium
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023491651
Ebook: 9789023493051
Uitgever: De Bezige Bij
Caribou Island
Op een klein eiland in een meer in Alaska valt een huwelijk langzaam uiteen. Gary en zijn vrouw Irene, die nog altijd achtervolgd wordt door een traumatische ervaring in haar verleden, proberen nog één keer te redden wat er te redden valt. In een poging een oude droom van Gary te verwezenlijken, bouwen ze in barre weersomstandigheden een blokhut op Caribou Island.

Op het vasteland fantaseert Rhoda, dochter van Gary en Irene, over een perfecte huwelijksdag, terwijl haar aanstaande man, de tandarts Jim, er heel andere toekomstfantasieën op na houdt.

Na het alom bejubelde Legende van een zelfmoord keert meesterverteller David Vann terug met een verwoestende roman over het huwelijk. De personages zijn overtuigend, de emoties levensecht, en de setting is prachtig. Met Caribou Island bewijst Vann eens te meer dat hij tot de groten van de hedendaagse literatuur behoort.
Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Caribou Island
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023466499
Ebook: 9789023467007
Uitgever: De Bezige Bij
Goat Mountain

In de herfst van 1978 doet een elfjarige jongen samen met zijn opa, zijn vader en diens beste vriend mee aan de jaarlijkse jacht op hun landgoed, Goat Mountain. Ieder najaar keren ze terug naar het dorre, gele landschap. Het landgoed is het eigendom van de familie, het is de plek waar ze vandaan komen. Herinneringen en verhalen worden er uitgewisseld en dit jaar mag de jongen voor het eerst zelf op een hert schieten. Hij is er klaar voor, zijn vingers jeuken.

Wanneer ze bij het landgoed aankomen, ziet zijn vader ineens een stroper in het vizier van zijn geweer. Hij laat zijn zoon kijken - een eenvoudige handeling die in een grote tragedie zal ontaarden. De familie zal nooit meer hetzelfde zijn; één voor één worden ze gedwongen om vraagtekens te plaatsen bij hun identiteit en bij wat ze denken te weten.

Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Goat Mountain
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023484219
Ebook: 9789023484714
Uitgever: De Bezige Bij
Heilbot op de maan

Jim, een suïcidale man van middelbare leeftijd, is op weg van Alaska naar Californië. Hij wordt daar opgewacht door zijn broer Doug, die hem zal verzorgen en vastbesloten is hem niet uit het oog te verliezen. Door zijn ziekte is Jim hoogst onvoorspelbaar, maar hij probeert toch iets van betekenis te ontdekken in zijn relaties met zijn ouders en vrienden, zijn ex-vrouw en zijn kinderen.

Wanneer een sessie met zijn therapeut ontspoort, ziet hij steeds minder mogelijkheden om met andere mensen te communiceren. Jim wordt voortgestuwd door zijn gedachten, die hem op tragische wijze naar een onvermijdelijk einde leiden.

Geschreven in David Vanns kenmerkende, kristalheldere proza is Heilbot op de maan een aangrijpend literair onderzoek naar een man die gevangen wordt gehouden door de duistere logica van zijn depressie en zijn laatste worsteling om daaraan te ontsnappen.

Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Halibut on the moon
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403147703
Uitgever: De Bezige Bij


Klare lucht zwart

Klare lucht zwart is een wonderlijke hervertelling van de klassieke familietragedie Medea. In poëtisch proza beschrijft David Vann de epische reis van het schip de Argos, over de Zwarte Zee vanuit Perzië, waar Medea haar geboorteland ontvluchtte, samen met Jason, de Argonauten en het Gulden vlies.

Vanns hervertelling van de Griekse mythe biedt een nieuwe, spannende en realistische kijk op Medea, die nu eens niet als een monster of tovenares wordt geportretteerd, maar als een mens van vlees en bloed. Op bezwerende en sfeervolle wijze vertelt Vann over Medea's positie in de Griekse maatschappij, over haar liefdesrelatie met Jason en over haar tragische neergang.

Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Bright air black
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023407782
Ebook: 9789023419433
Uitgever: De Bezige Bij
Legende van een zelfmoord
Roy Fenn is nog jong wanneer zijn vader - een mislukte tandarts en een matige visser - op zijn geliefde boot de loop van zijn geweer in zijn mond steekt en de trekker overhaalt. De rest van zijn leven komt Roy altijd weer uit bij die ene, allesbepalende gebeurtenis die een schaduw over zijn jeugd werpt.

In het semi-autobiografische Legende van een zelfmoord keert David Vann na dertig jaar terug naar het Alaska van zijn jeugd. Hij vertelt scherpzinnig en met een ongekende precisie over het tragische huwelijk van zijn ouders, hun onvermijdelijke scheiding en de beslissende momenten van zijn leven. Het resultaat is een opmerkelijk teder verhaal over verlies, overleving en een ontgoochelende liefde.
Schrijver: David Vann
Oorspronkelijke titel: Legend of a suicide
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023467991
Ebook: 9789023456797
Uitgever: De Bezige Bij