Boekenplank:
Kies

Boeken van Lulu Wang

Meer over Lulu Wang

Genre: Roman

Website: http://www.luluwang.nl

Overzicht
  • Bedwelmd
  • Brief aan mijn lezers
  • Heldere maan
  • Het lelietheater
  • Het rode feest
  • Het tedere kind
  • Het witte feest
  • Lotusvingers
  • Seringendroom
  • Wilde rozen

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Bedwelmd
De jonge en ambitieuze econoom Chris wordt vanuit zijn geboortestad Den Haag als intermediair uitgezonden naar Qingdao, China. Eenmaal ter plekke gaat hij aanvankelijk kopje-onder in de vloedgolf van geuren en sensaties, maar ondanks alle nieuwe en soms ook verwarrende indrukken lacht het leven hem toe. Via een collega leert hij Jelai kennen en vanaf dat moment is zij voor hem de belangrijkste persoon in de bruisende parade die dagelijks aan hem voorbij trekt. Jelai fascineert hem mateloos, geduldig hoort ze zijn verhalen aan en lacht om zijn grapjes, hoewel ze die niet altijd begrijpt. Maar op al te persoonlijke vragen reageert Jelai bijzonder fel, soms uitgesproken vilein. Des te dichter Chris en Jelai tot elkaar komen, des te zwaarder drukt haar onvoorspelbare gedrag op hun relatie. Jelai's persoonlijkheid werkt op Chris in met de kracht van een eeuwenoude Chinese bezweringsformule. De jonge en onervaren Chris dreigt zich lelijk te branden voor hij weet – echt weet – wat vuur is. Bedwelmd is een liefdesverhaal vol passie, humor en intimiteit, die bloeit en bekneld raakt tussen twee culturen, die van het bekende Nederland en die van het deels onbekende China.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-225-4493-1
Uitgever: Boekerij
Brief aan mijn lezers
Lulu Wang schrijft zoals ze spreekt: met zelfspot en humor – gelardeerd met flashbacks en kwinkslagen – vertelt ze over haar onverwachte metamorfose van een anonieme docente uit de provincie tot een bestseller-auteur. Op openhartige wijze verhaalt zij van haar ontmoetingen met lezers, haar ervaringen met de media en haar buitenlandse reizen.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-5000-118-1
Uitgever: Vassallucci
Heldere maan
Jian, geboren en getogen in Beijing, is pas afgestudeerd politicoloog. Mingyue groeit op in een boeddhistisch klooster, omringd door tweeënzeventig monniken, ver van de bewoonde wereld. Door een speling van het lot worden ze in elkaars armen gedreven. Tot Jian ontdekt wat Mingyue’s taak is in het klooster, en zij schrikt van zijn reactie op haar harmonieuze leven. Heldere maan is een roman over de tegenstelling tussen twee denksystemen en de verzoening.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-225-4720-5
Uitgever: Boekerij
Het lelietheater
Het lelietheater speelt zich af in de jaren 1971-1974, de periode waarin de Chinese Culturele Revolutie haar hoogtepunt beleefde. Lulu Wang beschrijft deze turbulente wereld gezien vanuit Lian, een meisje van twaalf, dertien jaar. Vol verbazing beziet Lian het gedrag van de volwassenen om haar heen. Onder hen bevinden zich niet alleen verklikkers en opportunisten, sadisten en machtswellustelingen, maar ook mensen die zichzelf opofferen en mensen die hun integriteit niet verliezen. Het is tevens het hartverscheurende verslag van een onmogelijke vriendschap tussen twee meisjes uit verschillende kasten. Lian behoort tot de eerste kaste; haar ouders zijn intellectuelen, en om die reden verbannen naar strafkampen. Nadat bij Lian een huidziekte is geconstateerd krijgt ze toestemming om zich bij haar moeder te voegen. In het kamp weet ze zich omringd door de crème de la crème van de Chinese intellectuelen. Ze krijgt onder meer les van de beroemde professor Qin; haar lessen vertelt ze door aan de kikkers en krekels in een achter het kamp gelegen meer, dat ze tot 'lelietheater' heeft omgedoopt. Kim behoort tot de derde kaste: haar ouders zijn straatarm en wonen in de 'modderhuisbuurt' van Peking. Ondanks Mao's 'verheffing' van de laagste kasten is Kim de verschoppelinge op de school van Lian; ze wordt tot op het bot vernederd door haar klasgenoten. Op het moment dat Lian de brug naar de vriendschap heeft geslagen, verdwijnt Kim van school om op een verschrikkelijke manier wraak te nemen...
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5000-032-0
Uitgever: Vassallucci
Het rode feest
Het rode feest is een uitgave ter gelegenheid van het 250-jarig jubileum van Douwe Egberts in 2003. Nadat zijn vader aan een overdosis opium is gestorven vertrekt de vroegwijze Rong met zijn moeder en broer uit de stad Tianjin naar het kleine dorp Hertenkamp onder de rook van Beijing, waar zijn moeder in het huwelijk zal treden met de sympathieke boer Song. In de kleine boerengemeenschap krijgt Rong op de dorpsschool les van een leraar die hem inwijdt in de grote rijkdom van de Chinese literatuur. Rong raakt hiervan zo bezeten en is zo'n ijverige leerling dat het hem ten slotte wordt vergund een lerarenopleiding in Beijing te volgen, waar hij naast literatuur onderricht krijgt in onder meer muziek, wiskunde, tekenen en kalligrafie. Hij blinkt met name uit in het pianospel en het schrijven van poëzie, beide zeker ook geïnspireerd door het vrouwelijk schoon, zowel in de stad als in het dorp. Met zijn tante als koppelaarster slaagt zijn moeder erin Rongs oudere broer Shun uit te huwelijken aan de `Zwarte Pioenroos' van het dorp. Wanneer de bruiloft is voltrokken en de feestgangers huiswaarts keren treffen de eerste granaten van de Communisten de door hen belegerde stad Beijing. De novelle Het rode feest is een zelfstandig te lezen direct vervolg op de eerdere novelle Het witte feest.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-5000-449-0
Uitgever: Vassallucci
Het tedere kind
Drie beslissende periodes uit het leven van hoofdpersoon Lilan staan centraal: de tijd van haar nulde tot haar zesde, over misbruik en incest; de jaren aan de universiteit, over ontluikende liefde op de campus; en het heden, over Lilan's liefdesleven en auteurschap. Het tedere kind is een aangrijpende en moedige roman, die subtiel switcht van episode naar episode en van droom naar realiteit, geschreven door een auteur die vele tegenslagen heeft moeten overwinnen. De roman vormt een meeslepend portret van een zich kwetsbaar opstellende jonge vrouw en biedt een verzoening met de fantomen van het verleden. Het is een monument voor alle mensen die in hun jeugd zijn misbruikt en die in de stem van Lilan wellicht de woorden kunnen horen die ze zelf altijd zochten.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5000-163-7
Uitgever: Vassallucci
Het witte feest
In Het witte feest beschrijft Lulu Wang het leven van een Chinese familie tijdens de Japanse bezetting in de jaren dertig, gezien door de ogen van het jongste zoontje, Xingrong. Eeuwenoude tradities, onder meer rond concubines en begrafenisriten, bepalen het leven, terwijl de opium zijn tol eist in de strijd om het dagelijks bestaan – de vader van het gezin, chauffeur van de ‘Vierde Mevrouw’ van de President, bezoekt steeds vaker de door Koreanen gedreven opiumhuizen en brengt het gezin ten slotte aan de bedelstaf. In elf hoofdstukken schetst Lulu Wang het versnelde proces van bewustwording van Xingrong. Het Witte Feest is behalve een hommage aan de ouderliefde, de Chinese geschiedenis en poëzie ook een novelle over liefde, dood en - vooral - overleven. Lulu Wang schreef Het witte feest oorspronkelijk in opdracht van De Bijenkorf ter gelegenheid van De literaire boekenmaand.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5000-191-2
Uitgever: Vassallucci
Lotusvingers
De harde Chinese opvoeding en tal van ontberingen leiden kleine Yang naar succes als operazangeres. Lotusvingers is speciaal geschreven door Lulu Wang voor MatchBoox (een boek in een luciferdoosje) en geïllustreerd door Dubravka.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789490356873
Uitgever: MatchBoox
Seringendroom
Vier jaar na de publicatie van de megabestseller Het lelietheater, verschijnt de chronologische opvolger van Lulu Wang's debuutroman. In Seringendroom gaat Lulu Wang verder waar Het lelietheater ophield. Alle bekende personages uit Het lelietheater keren dan ook terug: professor Qin, oom Fu (het Roze Varken), Jiening (het zusje van Kim), vader en moeder en vele anderen. Seringendroom is gesitueerd op de Universiteit van Beijing, waar de 17-jarige Dingxian heen en weer wordt geslingerd tussen haar dorst naar kennis en haar honger naar liefde. De lezer volgt haar op haar pad vol amoureuze affaires en politieke turbulenties, en wordt via ingenieuze flashbacks herinnerd aan Het lelietheater.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-5000-351-6
Uitgever: Vassallucci
Wilde rozen
De twaalfjarige Qiangwei (Wilde Rozen) hunkert naar vriendschap en liefde, maar nog meer verlangt ze naar de warmte van haar afwezige ouders. Met haar moeder, die in een heropvoedingskamp zit en die ze maar één keer in de twee weken ziet, heeft ze een moeizame relatie. Haar vaders bestaan wordt voor haar slechts weerspiegeld in de lange brieven die haar moeder van hem ontvangt. Qiangweis veranderende lichaam en verwarrende gedachten brengen haar in beroering, en politieke en maatschappelijke gebeurtenissen maken het er voor haar niet makkelijker op om door deze periode heen te komen. Ze probeert antwoorden te vinden bij de mensen om haar heen, maar iedereen lijkt er een andere versie van de waarheid op na te houden. Net als Het lelietheater is Wilde rozen gebaseerd op Lulu Wangs eigen jeugd in China. In Wilde rozen plaatst Wang de belevenissen en inzichten van een twaalfjarig meisje naast die van haar familie en vrienden, en biedt ze een caleidoscopisch beeld van een turbulente tijd voor haar geboorteland en haarzelf.
Schrijver: Lulu Wang
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-225-5653-5
Uitgever: Boekerij