Boekenplank:
Kies
  • Home
  • Blog
  • Het alternatief van de duivel van Frederick Forsyth

Het alternatief van de duivel van Frederick Forsyth

Het alternatief van de duivel van Frederick Forsyth

Ik was begin 20 en hartstikke ziek. Het was eigenlijk maar een gewone griep, maar dan wel zo een die je doet verlangen naar een tijdelijke coma. Koorts, zweten, misselijk, vreselijke pijn overal en algehele malaise. Er was geen symptoom dat werd overgeslagen. Kortom, ik was echt ziek.
Mijn vriend wist niet goed wat hij met me aan moest en was tot vervelens toe aan het tuttelen. 'Laat me gewoon met rust' is dan ook weer zo onaardig, dus uiteindelijk stelde ik voor dat hij de deur uit ging om 'er even uit te zijn'.

Toen hij een uurtje later terug kwam, had hij een 'zorgpakket' voor me gekocht, bestaande uit diverse chocoladerepen en een ladyshave. Het is inmiddels lang geleden, maar ik zie nog steeds zijn verwachtingsvolle gezicht voor me en ik weet nog precies hoe ik me voelde bij het zien van deze verzameling... De chocolade maakte dat ik naar een emmer wilde grijpen en de ladyshave had ik het liefst op zijn keel gezet. Maar wederom... zo onaardig. Dus deed ik enthousiast en zei dat ik het allemaal voor later zou bewaren, als ik me wat beter voelde.

Maar hij had nog iets. Tot zijn grote geluk was hij op een rommelmarkt gestuit en daar had hij een mooi boek voor me gevonden. Nu was mijn vriend absoluut geen lezer en bestond zijn idee van een mooi boek uit een boek dat er aan de buitenkant mooi uitzag en had het niets te maken met de inhoud van het boek, maar het idee was lief. Ik kende de schrijver Frederick Forsyth niet en was te beroerd om mijn bed uit te klimmen om een boek uit de kast te halen, dus begon ik te lezen. En te lezen. En ja, te lezen. Ik kan me niet herinneren hoe de rest van mijn griep is verlopen, want ik was totaal gegrepen door de schrijfwijze van Forsyth. Ieder hoofdstuk was een verhaal op zich dat ogenschijnlijk niets met de andere hoofdstukken te maken had. Maar heel langzaam begonnen de draden elkaar te raken zodat er uiteindelijk een prachtig gesponnen web ontstond. Ik vond het een geweldig boek!

Later heb ik alle boeken van Forsyth verzameld en bleek deze schrijfwijze zijn kenmerk te zijn. Een manier van schrijven waarbij je je de hele tijd afvraagt hoe die verhalen ooit iets met elkaar te maken gaan hebben, maar wat uiteindelijk allemaal perfect in elkaar past. Voor de liefhebber van spannende boeken is Frederick Forsyth - wat mij betreft - echt een aanrader.

Petra, 8 juni 2018


Reacties

Geen reacties nog
 

Reactie