Boekenplank:
Kies

Boeken van Dan Fesperman

Meer over Dan Fesperman

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Dan Fesperman


Overzicht

  • De amateurspion - The amateur spy
  • De gevangene van Guantánamo - The prisoner of Guantánamo
  • De wapenhandelaar van Berlijn - The arms maker of Berlin

Vlado Petric

  1. De sluipmoordenaar - Lie in the dark
  2. Het tribunaal - The small boat of great sorrows

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe amateurspion
De Amerikaanse hulpverlener Freeman Lockhart werkt met zijn oude Palestijnse vriend Omar al-Baroedi voor een vluchtelingenorganisatie in Amman, Jordanië. Lockhart is gerekruteerd door een clandestiene inlichtingendienst, die wil weten hoe Al-Baroedi aan zijn geld komt en wat ermee gebeurt. Lockhart heeft geen keus: hij wordt gechanteerd met een geheim uit zijn verleden. In Washington proberen de Palestijns-Amerikaanse Aliyah en Abbas Rahim de tragische dood van hun jonge dochter Shereen te verwerken. Abbas is ervan overtuigd dat haar dood te herleiden is tot de anti-moslimstemming sinds '11 september'. Aliyah besluit zijn gangen na te gaan, omdat zij vreest dat Abbas een wraakactie beraamt. Ze belandt in Jordanië, waar haar pad dat van Lockhart kruist. Lockhart en Rahim raken verzeild in een dodelijk spel waarin het onduidelijk is wat goed en wat kwaad, wat feit en illusie, wie vriend en wie vijand is. Geweld en bedrog vormen de enige spelregels.
Schrijver: Dan Fesperman
Oorspronkelijke titel: The amateur spy
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-414-1303-1
Uitgever: Ambo | Anthos
De gevangene van Guantánamo
Revere Falk is een Arabisch-sprekende FBI-agent die verhoren afneemt in Guantánamo Bay. Hij is aangesteld om een zwijgende gevangene uit Jemen, die waardevolle informatie over Al-Qaida bezit, aan het praten te krijgen. Deze klus wordt echter onderbroken als het lijk van een Amerikaanse soldaat aanspoelt op Cubaans grondgebied. Falk moet het onderzoek naar de zaak leiden. Hij heeft al snel door dat er een ongewone mate van belangstelling voor deze zaak bestaat: bij zijn bevelhebber, bij de Cubanen en bij verschillende partijen binnen het leger. Als de militaire inlichtingendienst onverwacht een eigen team stuurt ter versterking beseft Falk dat er meer op het spel staat dan aanvankelijk het geval leek. Hij wordt betrokken bij een spel van vluchten en achtervolgen. Het wordt pas echt gevaarlijk wanneer iemand uit Falks verleden komt opdagen, iemand die dingen over Falk weet die hij liever verborgen had gehouden.
Schrijver: Dan Fesperman
Oorspronkelijke titel: The prisoner of Guantánamo
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-414-0979-3
Uitgever: Ambo | Anthos
De wapenhandelaar van Berlijn
De carrière van hoogleraar geschiedenis Nat Turnbull mag dan in het slop zijn geraakt, hij is nog steeds dé expert op het gebied van het verzet in nazi-Duitsland. Dat is ook de reden dat de FBI zijn hulp inschakelt. Turnbulls leermeester Gordon Wolfe is aangehouden omdat hij gestolen documenten uit de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit heeft. Het gaat om een ware schat aan informatie, met een voor sommigen vernietigende inhoud. Een deel van de documenten ontbreekt echter en de FBI vermoedt dat Wolfe die verborgen heeft. Dan wordt Wolfe dood in zijn cel aangetroffen. Professor Turnbull gaat namens de FBI naar Europa om de zaak te onderzoeken, en wordt bijgestaan door een jonge Duitse wetenschapper. Turnbull is er niet zeker van of zij wel te vertrouwen is.
Schrijver: Dan Fesperman
Oorspronkelijke titel: The arms maker of Berlin
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-414-0980-5
Uitgever: Ambo | Anthos

Vlado PetricDe sluipmoordenaar
Een moordonderzoek in het door oorlog verscheurde Sarajevo is voor Vlado Petric een oefening in nutteloosheid geworden. Het aantal oorlogsslachtoffers is vele malen groter dan moord met voorbedachte rade en het speciale politieteam dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in het leven had geroepen heeft hem praktisch alle gezag en middelen uit handen genomen. Dan wordt Vitas, het hoofd van het speciale politieteam, vermoord en krijgt Petric de opdracht de moord te onderzoeken. Ondanks de gebrekkige middelen die hem ter beschikking staan en te midden van het geweld en de misère van een belegerde stad, komt Petric erachter dat Vitas betrokken was bij de roof en smokkel van kunstschatten. Een ontdekking die hem duur komt te staan, want Vitas had belangrijke contacten. De georganiseerde misdaad, militairen, politieambtenaren... zij allen willen Petric het zwijgen opleggen voordat hij hun lucratieve handeltje in de openbaarheid kan brengen.
Schrijver: Dan Fesperman
Oorspronkelijke titel: Lie in the dark
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-269-8192-9
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het tribunaal
Na zijn spectaculaire vlucht uit het door oorlog verscheurde Sarajevo, probeert ex-politie-inspecteur Vlado Petric zich te verzoenen met zijn leven in Berlijn. Onverwacht krijgt hij bezoek van de Amerikaanse Calvin Pine, die werkt voor het internationale tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag. Pine vraagt hem een sleutelrol te spelen bij de arrestatie van een oorlogsmisdadiger en hem naar Den Haag te vergezellen. Vlado krijgt geen bevredigend antwoord op de vraag 'waarom ik' maar zijn zucht naar actie is sterker dan zijn nuchtere verstand. Het tribunaal jaagt op de man die zij verantwoordelijk houden van de genocide bij Srebrenica, maar ook op een andere moordenaar, wiens activiteiten in de Tweede Wereldoorlog die van de huidige generatie moordenaars doen verbleken. Eenmaal in Sarajevo wordt het Vlado duidelijk waarom Pine juist hem gevraagd heeft voor deze klus: dat heeft niets te maken met zijn verdiensten als inspecteur van politie maar alles met het schokkende verleden van zijn eigen vader. Terwijl hij gemangeld dreigt te worden tussen internationale intriges en diplomatieke dubbele agenda's zal hij tot het uiterste moeten gaan om de waarheid te achterhalen.
Schrijver: Dan Fesperman
Oorspronkelijke titel: The small boat of great sorrows
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-269-8280-1
Uitgever: Van Holkema & Warendorf