Boekenplank:
Kies

Boeken van David Gemmell

Meer over David Gemmell

Genre: Fantasy / SF

Pseudoniem (van): Ross Harding

Geboren: 1948 / Overleden: 2006

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Heer van de zilveren boog - Lord of the silver bow

De Havikkoningin / The Hawk Queen

 1. Yzerhands dochter - Ironhand’s daughter
 2. De eeuwige havik - The hawk eternal

De kronieken van de Drenai

 1. Legende - Legend
 2. De schaduwprins - The king beyond the gate
 3. Waylander - Waylander
 4. Vergeten helden - A quest for lost heroes
 5. In het rijk van de Wolf - Waylander II: In the realm of the wolf
 6. Druss de legende - The first chronicles of Druss the legend
 7. De beproeving van de bijlvechter - The legend of deathwalker
 8. Winterkrijgers - Winter warriors
 9. Held in de schaduw - Hero in the shadow
 10. De witte wolf - White wolf
 11. De zwaarden van dag en nacht - The swords of night and day

Stenen van de Macht / The Stones of Power

 1. Het verzonken zwaard - Ghost king
 2. Het laatste zwaard van de macht - Last sword of power
De Havikkoningin / The Hawk Queen
Stenen van de Macht / The Stones of Power

gedetailleerd overzicht

OverzichtHeer van de zilveren boog
Helikaon, de prins van Dardania, reist af naar Troje, samen met zijn twee reisgenoten, de zieneres Andromache en de legendarische krijger Argurius.

Als ze in Troje aankomen, blijkt de stad aan de vooravond van een burgeroorlog te staan. Haat en verraad beheersen de stad en het bloed vloeit rijkelijk. Ook buiten de muren dreigt gevaar - de Grieken hebben hun oog laten vallen op de rijke stad.

De levens van Helikaon, Andromache en Argurius raken onlosmakelijk met elkaar verbonden – en met het lot van Troje. Het is een tijd van liefde en trouw, van ambitie en hebzucht. Het is een tijd van helden...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Lord of the silver bow
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022543047
Uitgever: Uitgeverij M

De Havikkoningin / The Hawk QueenYzerhands dochter
De Hooglanders worden verslagen door de legers van een oorlogszuchtig volk ten noorden van de Hooglanden.

Terwijl het volk lijdt onder het brute bewind, voorspellen zieners dat er een opvolger van de legendarische Yzerhand, Koning van de Hooglanden, zal komen. Maar de enige nog levende afstammeling van Yzerhand is Sigarni, een wilde, koppige jonge vrouw die zich alleen bekommert om zichzelf.

Totdat een ontmoeting met de mysterieuze Taliesin haar aanzet tot rebellie. Opgejaagd door soldaten en een zwarte magiër begint ze aan de zware taak haar volk te bevrijden.
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Ironhand’s daughter
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022545119
Uitgever: Uitgeverij M
De eeuwige havik
De eeuwige havik is geen direct vervolg op Yzerhands dochter, want De eeuwige havik begint op een heel ander punt in de tijd.

Net als in Yzerhands dochter speelt de mysterieuze druïde Taliesen weer een rol van betekenis. Het knoeien met de tijdslijn - door hem en door anderen - geven dusdanig veel complicaties, dat hij gedwongen is allerlei gevaarlijke beslissingen te nemen die het leven van andere mensen danig beïnvloeden.

Eén daarvan is Caswallon, een trotse Hooglander die zich zo min mogelijk met zijn stamgenoten wil bemoeien. Hij wordt echter gedwongen de leiding in handen te nemen als een zeer wrede vijand zich opmaakt om zijn volk te vernietigen.

Tegelijkertijd wordt in De eeuwige havik het verhaal verteld van de jonge Gaelen, die ternauwernood aan de dood weet te ontsnappen en door Caswallon wordt geadopteerd. Hij sluit vriendschap met leeftijdsgenoten en krijgt uiteindelijk een belangrijke rol toebedeeld in de strijd van de Hooglanders tegen hun vijand.

Maar ondanks de kracht en het tactische vernuft van Caswallon is de overmacht nog altijd erg groot en weet alleen Taliesen wat er uiteindelijk voor nodig is om de overwinning te behalen.
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: The hawk eternal
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022545102
Uitgever: Uitgeverij M

De kronieken van de DrenaiLegende
De vestingsstad Dros Delnoch, beschermd door zes dikke muren en opgetrokken in een bergpas, is de enige plek waarlangs het immense leger van de Nadir de bergen door kan trekken om de erachter gelegen landen van het rijk van de Drenai binnen te vallen. En dat leger is nu in aantocht...

Onder aanvoering van Ulric, Krijgsheer van het Noorden, trekken de barbaarse stammen en clans van de Nadir in een woeste horde van een half miljoen krijgers op tegen Dros Delnoch.

De enige hoop van de tienduizend verdedigers, onder wie de jonge en hevig verliefde huurling Roek de Doler, is gevestigd op de komst van de machtige krijger over wie in alle windstreken machtige verhalen de ronde doen. Zijn naam is Druss, bijgenaamd de Bijlvechter, een legendarische held die velen dood wanen...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Legend
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029068932
Uitgever: Meulenhoff
De schaduwprins
Een volle eeuw is verstreken sinds de heroïsche strijd om Dros Delnoch werd beslecht. De Drenai worden geregeerd door de wrede tiran Ceska die gesteund wordt door twee kwade machten: de Mengels, oersterke kruisingen tussen mens en dier, en de Duistere Tempeliers, priester-krijgers die onverslaanbaar worden geacht.

Slechts één man - half Nadir, half Drenai en derhalve door beide volkeren veracht - is bereid het tegen Ceska op te nemen; Tenaka Khan, bijgenaamd de Schaduwprins, één van de beste zwaardvechters aller tijden. Samen met zijn meest vertrouwde metgezellen begint hij aan een ogenschijnlijk hopeloze missie...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: The king beyond the gate
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029069311
Uitgever: Meulenhoff
Waylander
Het rijk van de Drenai staat op instorten. De koning is vermoord door een meedogenloze sluipmoordenaar, barbaarse legers overspoelen als een vloedgolf het land en trekken in hun kielzog een breed spoor van verwoesting.

Op enkele plekken wordt nog hardnekkig weerstand geboden onder leiding van de dappere generaal Egel, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor ook hij zal moeten opgeven. Toch is er nog hoop...

Nagezeten door Duistere Tempeliers neemt de krijger Waylander de taak op zich op zoek te gaan naar het legendarische Bronzen Harnas. Alleen met behulp van deze wapenuitrusting kan mogelijk het tij worden gekeerd.

Maar is hij wel te vertrouwen? Want zijn naam is de Slachter, en hij is de huurmoordenaar die de koning van de Drenai vermoordde...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Waylander
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029069328
Uitgever: Meulenhoff
Vergeten helden
De befaamde vesting Dross Delnoch is gevallen en bloeddorstige krijgers van de Nadir zaaien dood en verderf in de landen van de Drenai. Ook het kleine rijk van de Gothir is vervallen in chaos en wanorde. Als op een dag slavenhalers een jong meisje ontvoeren, besluit de Kiall achter haar aan te gaan.

Het is het begin van een helse tocht, die voert over uitgebreide steppen tot aan de Hallen van de Hel, waarbij hij af zal moeten rekenen met woeste monsters, dodelijke krijgers en demonen.

Kiall hoeft deze gevaren echter niet alleen het hoofd te bieden. Onderweg krijgt hij steun van vier legendarische helden: Chareos de Zwaardmeester, Beltzer de Bijlman, en de boogschutters Finn en Maggrig. Langzamerhand verandert de zoektocht naar een ontvoerd meisje in een queeste die de wereld op zijn grondvesten zal doen schudden...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: A quest for lost heroes
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022534854
Uitgever: Uitgeverij M
In het rijk van de Wolf
In hun hut in de bergen van Skeln, hoog tussen de met naaldbomen bedekte bergtoppen, hopen de woudloper Dakeyras en zijn zachtaardige dochter Miriel te ontsnappen aan een nieuwe, snel naderende oorlog tussen de Drenai en de Nadir.

Een aantal jaren leiden ze een ongestoord bestaan. Totdat plotseling huurmoordenaars als de zwaardvechter Morak, de Nadir-krijger Belash en Senta de Gladiator de ruisende wouden onveilig maken. Ze zijn op jacht naar de beloning van tienduizend goudstukken die op het hoofd van de legendarische moordenaar Waylander gezet is.

Hen wacht echter een hardhandige verrassing - zowel Dakeyras als de zachtaardige Miriel blijken namelijk onvermoed bedreven in het hanteren van boog en zwaard. Vreemd is dat niet. Immers, Dakeyras schreef ooit onder een andere naam geschiedenis. Zijn echte naam? Waylander.
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Waylander II: In the realm of the wolf
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029070843
Uitgever: Meulenhoff


Druss de legende
Druss de legende. De held van de Skeln Vallei. De redder van Dros Delnoch. De beroemdste en meest gevreesde held van de Drenai. Alleen zijn naam is al voldoende om vijanden op een afstand te houden. Maar wat zit er achter de legende van deze legendarische grijsharige krijger met zijn befaamde strijdbijl Snaga? Waar kwam hij vandaan?

De jonge Druss woont in een klein dorpje, samen met zijn vader en zijn jonge vrouw, de mooie Rowena. Op een dag wordt het dorp overvallen door slavenhalers, die alle jonge vrouwen meevoeren en de mannen, vrouwen en ouden bruut afslachten. Op dat moment is Druss in het bos om hout te hakken.

Bij terugkeer zweert hij wraak. Hij zal niet rusten voor hij Rowena bevrijd heeft. Hij pakt zijn grootvaders bijl, Snaga, en begint aan een lange en legendarische tocht...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: The first chronicles of Druss the legend
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022531464
Uitgever: Uitgeverij M
De beproeving van de bijlvechter
Onder de brute overheersing van de Gothir dromen de nomadenstammen van de Nadir van de Eenmaker, de voorspelde held die de stammen kan verenigen en de eeuwenlange onderdrukking kan beëindigen.

Talisman, een mysterieuze Nadirkrijger, trekt daarom naar het graf van Osjikai Duivelsklauw, op zoek naar de legendarische Ogen van Alchazzar, twee juwelen van enorme macht die het pad naar de Eenmaker zullen verlichten.

Maar er zijn anderen die achter de juwelen aanjagen...

Garen-Tsen, de man die in het rijk van de Gothir de macht in handen heeft, stuurt de elite van het Gothirleger naar het heiligdom rond het graf van Osjikai om de juwelen te roven. Ze kunnen onmogelijk verliezen: vijfduizend van de beste soldaten tegen het handjevol wilden dat het graf bewaakt.

De wilden worden echter geleid door een van de beste strategen ooit: Druss, de legendarische Drenaikrijger met zijn befaamde bijl Snaga.
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: The legend of deathwalker
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022531488
Uitgever: Uitgeverij M
Winterkrijgers
De voorspelling is duidelijk: na de dood van drie koningen zal de wereld ten onder gaan en zal er een nieuw Rijk der Duisternis ontstaan. Twee koningen zijn al dood en de derde staat op punt geboren te worden in de stad Uusa.

De Demonenruiters van Krayakin, de Heren van de Ondoden, verzamelen zich boven de stad en wachten op hun kans de zwangere koningin te doden. Op het moment dat Keizer Skanda het leger van de Drenai ontbindt, wordt de koningin niet langer beschermd en is ze gedwongen te vluchten. Maar ze is niet alleen.

Drie strijders staan haar bij, alles wat er nog rest van het eens zo trotse leger van de Drenai, drie vergeten helden: Nogusta de zwaardvechter, Kebra de Boogschutter en de immens sterke Bison. Op hun schouders rust het lot van de ongeboren koning - en dat van de wereld...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Winter warriors
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022534861
Uitgever: Uitgeverij M
Held in de schaduw
In haar dagen van glorie was Kuan Hador het hart van een uitgestrekt rijk dat met harde hand geregeerd werd door gewetenloze magiërs en hun slaven, monsterachtige mengelingen van mensen en dieren.

De magiërs werden uiteindelijk overwonnen, gevangen gezet en omgeven door machtige spreuken. Millennia zijn voorbijgegaan en de eens zo machtige magie begint te vervagen.

Er is geen leger om de wraakzuchtige magiërs tegen te houden, slechts een handjevol dappere mannen, aangevoerd door de mysterieuze Grijze Man. Het is een man met een van bloed doordrenkt verleden die moordde om geld. Een man die zijn leven lang het lot heeft uitgedaagd. De man die bekend stond als Waylander de Slachter...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Hero in the shadow
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022531471
Uitgever: Uitgeverij M
De witte wolf
Skilgannon de Verdoemde is de meest gevreesde en gehate zwaardvechter in eeuwen en verantwoordelijk voor de slachting in Pereapolis. Na zijn gruwelijke overwinning verdween hij spoorloos - zelfs de moordenaars van de Heksenkoningin konden geen spoor van hem vinden.

Dan, drie jaar later, wordt een woedende meute voor de poorten van een klooster uiteengeslagen door een eenvoudige, ongewapende priester. Nadat de menigte is gevlucht, verspreid het gerucht zich razendsnel door de landen van het Oosten: Skilgannon is terug!

Skilgannon, een naam die synoniem staat met bloed en haat, verlaat het kloosterleven aangespoord door de witte wolf die al tijden zijn droom verstoort en gaat op zoek naar een legendarische tempel waar hij antwoorden kan vinden. Hij wordt vergezeld door de enige man wiens naam nog beroemder is dan de zijne: Druss de Legende...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: White wolf
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022538272
Uitgever: Uitgeverij M


De zwaarden van dag en nacht
Het volk van de Drenai gaat gebukt onder het wrede juk van de Keizerin. Het is de profetie die voorspelt dat een held uit het verleden, Skilgannon de Verdoemde, zijn volk zal redden.

Skilgannon is echter al meer dan duizend jaar dood en de voorspelling lijkt daarom niet meer dan een dwaze hoop. Maar niet voor Landis Kahn...

Zodra deze machtige priester het graf van Skilgannon heeft gevonden voert hij zijn rituelen uit en brengt hij de oude held weer tot leven. De herrezen Skilgannon is niet in staat de strijd tegen de keizerin te leiden: hij leidt aan geheugenverlies en is sterk verzwakt.

Kahns rituelen hebben evenwel nog iemand opgeroepen, een man met grote kracht, maar zonder geheugen. Voor Kahn was hij niet meer dan een mislukt experiment. Voor Skilgannon is de man zijn laatste hoop: het is zijn oude vriend en strijdmakker Druss de Legende...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: The swords of night and day
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022540602
Uitgever: Uitgeverij M

Stenen van de Macht / The Stones of PowerHet verzonken zwaard
Chaos en terreur hebben Brittannië aan de rand van de afgrond gebracht. Koning Aurelius Maximus is gedood door verradershand en zijn magische zwaard, het Zwaard van Cunobelin, is verdwenen in een meer, diep in de Mistwereld.

De ambitieuze koning der Briganten, Eldared, wil heel Brittannië aan zich onderwerpen, maar weet dat hij dat zonder hulp niet kan. Want tussen hem en de troon staat Thuro, de aan de dood ontsnapte zoon van de vermoorde koning en de wettige erfgenaam van het magische zwaard.

Eldared sluit een pact met de machtige Heksenkoningin om te voorkomen dat Thuro ooit het zwaard in handen zal krijgen. Maar Thuro heeft een machtige medestander, de legendarische krijgsman Culain, de enige man die het vreselijke geheim van de Heksenkoningin kent.
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Ghost king
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789026972706
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het laatste zwaard van de macht
Al vijfentwintig jaar heerst Uther Pendragon over Brittannië. Met harde hand heeft hij elke opstand tegen zijn bewind neergeslagen en hij wordt dan ook niet voor niets de Bloedkoning genoemd.

Nu dreigt er een nieuw en groter gevaar: Wotan, de oppermachtige en kennelijk onverslaanbare leider van de Goten, is vastbesloten de wereld en het universum te veroveren. Maar tussen hem en zijn doel staat Cunobelin, het magische zwaard van Uther

 Om te voorkomen dat Wotan het zwaard in handen krijgt, laat Uther het verdwijnen en wordt uit wraak door Wotan in diens duistere onderwereld geketend. Met behulp van zijn magische krachten en met niets ontziende terreur tracht Wotan achter de verblijfplaats van het zwaard te komen.

De enige die hem nu nog kan tegenhouden is Openbaring, zijn eeuwenoude aartsvijand, een man die hij haat en vreest. En Openbaring weet dat hij deze strijd om het Laatste Zwaard van de Macht zal moeten winnen...
Schrijver: David Gemmell
Oorspronkelijke titel: Last sword of power
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789026973574
Uitgever: Van Holkema & Warendorf